Συνεχίζει η κυβέρνηση το καταστροφικό έργο των διαρκών οπισθοδρομικών παρεμβάσεων για την αντιδραστική αναμόρφωση του ποινικού δικαίου και της ποινικής δικονομίας, αυτή τη φορά επικαλούμενη προσχηματικά την ενδοοικογενειακή βία.
Πρόκειται για την πολλοστή τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη με βασικό άξονα την αυστηροποίηση των ποινών, την παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας και την κατάλυση βασικών θεσμών και δικαιωμάτων που εξασφαλίζουν το δικαίωμα στη δίκαιη δίκη. Όπως και στις προηγούμενες φορές, έτσι και τώρα, η κυβέρνηση αρνείται να εισακούσει τον επιστημονικό κόσμο, τους δικηγορικούς συλλόγους, την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, που τονίζουν ότι τα σχεδιαζόμενα μέτρα είναι ασυμβίβαστα με τις αξίες που κατοχυρώνει το Σύνταγμα και η ΕΣΔΑ, χωρίς την ίδια ώρα να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται χυδαία το εύλογο κοινωνικό ενδιαφέρον για τη βία σε βάρος γυναικών και παιδιών προκειμένου να περάσει ακραίες και οπισθοδρομικές αλλαγές και να παρακάμψει τις αντιδράσεις του νομικού κόσμου: η μετατροπή της προσωρινής κράτησης από εξαίρεση σε κανόνα ακόμη και για πλημμελήματα, η επιβολή περιοριστικών όρων ακόμη και πριν την άσκηση της ποινικής δίωξης, η ολοκληρωτική απαγόρευση αναστολής ή μετατροπής της ποινής και η πλήρης έκτιση, η ανάγνωση καταθέσεων αντί για την πλήρη ακροαματική διαδικασία και ο περιορισμός των δικαιωμάτων υπεράσπισης, έρχονται σε αντίθεση με ένα δημοκρατικό νομικό πολιτισμό και πλήττουν διαδικασίες και θεσμούς που είναι πυλώνες του κράτους δικαίου.
Το ξαφνικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τα θύματα της ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας είναι προσχηματικό, όταν αρνείται πεισματικά να λάβει οποιοδήποτε ουσιαστικό μέτρο για τη στήριξη των θυμάτων, να δημιουργήσει επαρκείς ξενώνες, υποδομές και πλαίσιο στήριξης, αναμόρφωση του πλαισίου καταγγελιών και υποστήριξή του με επιστημονικό προσωπικό, ώστε να μην αποτρέπονται οι καταγγελίες και να μπορούν γυναίκες και παιδιά να ξεφύγουν από ένα περιβάλλον κακοποίησης. Η λογική της αυστηροποίησης των ποινών και του περιορισμού του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη είναι οπισθοδρομική, αντιεπιστημονική και έχει αποδειχθεί ότι δεν αποτρέπει εγκλήματα τέτοιας απαξίας.
Με προσχήματα η κυβέρνηση δημιουργεί καθεστώτα «εξαίρεσης» στο χώρο του δικαίου και συστηματικά επεκτείνει τις κατηγορίες αδικημάτων μέχρι να καταστεί κανόνας.
Στηρίζουμε τις αντιστάσεις του νομικού κόσμου και απαιτούμε να μην περάσουν τα μέτρα Φλωρίδη. Πραγματικά, ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας και όχι προσχήματα για την επιβολή της ατζέντας του «νόμου και της τάξης», που θίγουν βασικά δικαιώματα όλων των πολιτών.
Το Γραφείο Τύπου 24.6.2024