Η Ν.Δ. κατέγραψε μία μεγάλη νίκη στις πρόσφατες εκλογές, η οποία την καθιστά ως κυβέρνηση πανίσχυρη. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός, ότι ξεπέρασε το 40% και δεν είχε πτώση παρά την τετραετή διακυβέρνηση της, αλλά κυρίως στο γεγονός ότι κατέρρευσε ο ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφοντας διαφορά 23 μονάδων από τη Ν.Δ., με συνέπεια την ανατροπή κάθε έννοιας δικομματισμού.
Υπάρχει πλέον ένα κόμμα που κυβερνά και πολλά μικρότερα. Αυτό καθιστά την κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο παντοδύναμη, αλλά και ανεξέλεγκτη. Οι λόγοι που έφεραν αυτό το αποτέλεσμα είναι πολλοί. Ο φόβος από την πανδημία, η απογοήτευση κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση, μετά την ανατροπή του δημοψηφίσματος και την ενίσχυση της αντίληψης «δεν υπάρχει εναλλακτική», τα χρήματα που δόθηκαν τάχα για την αντιμετώπιση της καραντίνας (60 δις λόγω χαλάρωσης του Συμφώνου της Σταθερότητας) και κυρίως η τεράστια βοήθεια των ΜΜΕ, που συστηματικά στηρίζουν την κυβέρνηση παραποιώντας την αλήθεια, έφεραν ξανά την Ν.Δ. στην εξουσία.
Η σύνθεση της νέας Βουλής καταγράφει μια σαφή συντηρητική στροφή και συνολικά η όλη κατάσταση αναδεικνύει τον Μητσοτάκη κυρίαρχο του παιχνιδιού. Είναι όμως έτσι;
Πώς θα αντιδράσει ο ελληνικός λαός στα δύσκολα που έρχονται;
Ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές του δηλώσεις εξήγγειλε την συνέχιση των διάφορων pass (market, fuel, youth, power pass), τα οποία όμως εκτός του ότι αποτελούν ελεημοσύνη, αντί να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την μείωση των τιμών, δεν καλύπτουν με κανένα τρόπο τις αυξήσεις, ιδιαίτερα στα είδη πρώτης ανάγκης.
Και εδώ φαίνεται η μεγάλη απάτη στον τρόπο διαμόρφωσης του πληθωρισμού από την ΕΛΣΤΑΤ. Ενώ ανακοινώνεται η πτώση και η τελική διαμόρφωσή του πληθωρισμού στο 1,8%, οι τιμές στα τρόφιμα αυξάνονται αλματωδώς.
Συγκεκριμένα οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα είναι 12,2% μέσα σε ένα χρόνο και ειδικότερα 13% σε αναψυκτικά, νερό, 14% στα λαχανικά, 15% στα γαλακτομικά, 14% στα λάδια, 9,5% στα δημητριακά, 28,8% στα φρέσκα φρούτα, αύξηση μόνο τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο, 18,8% στα φαρμακευτικά προϊόντα και συνολικά 30% στα είδη αυτά μέσα στην τελευταία διετία!
Γιατί λοιπόν καταγράφεται μείωση του πληθωρισμού, ενώ αυξάνονται οι τιμές των τροφίμων όπως τα έξοδα στέγης και ένδυσης;
Διότι ο τρόπος που διαμορφώνεται ο γενικός δείκτης του πληθωρισμού είναι σίγουρα απάτη. Τα τρόφιμα λαμβάνονται ελάχιστα υπόψη στην τελική διαμόρφωση, δηλαδή η όποια μείωση στην τιμή ενός πολυτελούς jeep, επηρεάζει περισσότερο από την αύξηση στην τιμή της φέτας!
Είναι γνωστό όμως ότι μια λαϊκή οικογένεια καταναλώνει το 75% του εισοδήματός της για τρόφιμα, στέγη και ένδυση, άρα οι αυξήσεις στα είδη αυτά λεηλατούν τα λαϊκά εισοδήματα!!!
Για τον Ιούλιο μάλιστα αναμένονται νέες αυξήσεις, που σε κάποια είδη (γραβιέρα) θα φτάσουν στο 33%, αλλά η κυβέρνηση επικαλείται τον επίσημο πληθωρισμό και με βάση αυτόν υπόσχεται αυξήσεις.
Συγκεκριμένα:
Υποσχέθηκε 3% αύξηση στους συνταξιούχους, που δεν δίνεται σε όλους (δεν δίνεται σε όσους έχουν προσωπική διαφορά) και σαφώς δεν καλύπτει την αύξηση του κόστους ζωής.
Αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους. Προεκλογικά είχε υποσχεθεί 25% αύξηση, που μετατράπηκε αμέσως….σε φιλοδοξία και τώρα δίνει 70 ευρώ σε όλους μεικτά, δηλαδή 45 ευρώ καθαρά μετά από 13 χρόνια συνεχών μειώσεων!
Οι υποσχέσεις για την υγεία δηλαδή για προσλήψεις και λοιπά είναι κενό γράμμα, αφού στο μεσοπρόθεσμο που ψήφισε προβλέπονται μειώσεις των δαπανών για την υγεία από 9% το 2024 μέχρι 14% το 2027. Η ενίσχυση του ΕΚΑΒ από στρατιώτες και πυροσβέστες παρουσιάζεται ως προσωρινό μέτρο λόγω των συνεχών θανάτων από έλλειψη ασθενοφόρων, είναι όμως απαράδεκτο μέτρο και είναι αποτέλεσμα της μείωσης των δαπανών για την υγεία, που όμως θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.
Ακόμα όμως και αυτά τα ελάχιστα και ανεπαρκή σε σχέση με το κόστος ζωής μέτρα είναι πάντα υπό την αίρεση των δημοσιονομικών περιθωρίων και των δεσμεύσεων που έχει ήδη αναλάβει η κυβέρνηση έναντι της Ε.Ε.
Συνολικά ο πρωθυπουργός κατά την προσφιλή του μέθοδο έδωσε υποσχέσεις και μίλησε για ευημερία λες και βρισκόταν σε άλλη χώρα. Η πραγματικότητα όμως είναι πάντα εδώ και τα προβλήματα το επόμενο διάστημα θα είναι οξύτερα. Ο ελληνικός λαός μόνο με τους αγώνες του μπορεί να δώσει λύση και να ανοίξει ένα νέο δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο και την νέα γενιά.
Και μην ξεχνάμε. Κάθε εποχή και κάθε κοινωνία κρίνεται με βάση τις συνθήκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Και σε αυτές τις συνθήκες θα κριθούμε όλοι.
Η Δέσποινα Σπανού είναι πρώην αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, στέλεχος της ΛΑΕ- ΑΑ