Η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός (των Κώστα Ήσυχου και Ηλία Ιωαννίδη)

Η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός (των Κώστα Ήσυχου και Ηλία Ιωαννίδη)

Άρθρα, Διεθνή

Η Λιβανο-Ισραηλινή διαμάχη για το Καρις οξύνθηκε νωρίτερα τον περασμένο Μάη, όταν η ελληνόκτητη Energean Power FPSO [Floating Production Storage Offloading] έφτασε στο κοίτασμα για εξόρυξη φυσικού αερίου στο πλαίσιο σύμβασης με το Υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ.

των Κώστα Ήσυχου* και Ηλία Ιωαννίδη**

Στις 9 Ιουνίου, ο Γενικός Γραμματέας της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, προειδοποίησε το Ισραήλ να μην εξάγει φυσικό αέριο από το αμφισβητούμενο θαλάσσιο  κοίτασμα φυσικού αερίου «Καρις», λέγοντας ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι» όταν πρόκειται για την προστασία του θαλάσσιου πλούτου του Λιβάνου. Η Χεζμπολάχ είναι η μόνη πολιτική και στρατιωτική δύναμη που δεν έχει ηττηθεί στο πεδίο των μαχών εναντίων του Ισραήλ όταν αυτό εισέβαλε στο Λίβανο. Αντίθετα οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ υποχώρησαν με μεγάλες απώλειες. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις του Λιβάνου έχουν εκφραστεί δυναμικά και με ενωτική λογική στα τεκταινόμενα στην αμφισβητούμενη  θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στις δυο χώρες.

Σε μια τηλεοπτική ομιλία, ο Νασράλα είπε ότι η Χεζμπολάχ είναι ικανή σε όλα τα επίπεδα να εμποδίσει το Ισραήλ να εξάγει φυσικό αέριο από το επίμαχο κοίτασμα.

Εμπλοκή ελληνικής εταιρίας στην διαμάχη Ισραήλ – Λιβάνου

Σύμφωνα με συνδικαλιστικά στελέχη που μέχρι πρόσφατα εργάστηκαν στην εν λόγω εταιρία, αφού το σύνολο των συνδικαλιστών απολύθηκε, στην περίπτωση μας, δεν έχουμε μόνο αμφισβήτηση του διεθνείς δικαίου από το κράτος του Ισραήλ, αλλά το εργατικό δίκαιο, και το περιβάλλον αποτελούν σοβαρά ζήτημα που χρειάζονται διερεύνηση…

Ας δούμε τα έργα και τις ημέρες της εταιρείας στην περιοχή της Καβάλας για να καταλάβουμε ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Η Energean διαχειρίζεται τα ελληνικά κοιτάσματα πετρελαίου του Πρίνου, καθώς το 2008 είχε μπει στην μετοχική σύνθεση της Καβάλα Οιλ A.E.. To 2019 συγχωνεύτηκε δια απορροφήσεως με την Καβάλα Οιλ εξαφανίζοντας τους εργαζόμενους από την μετοχική σύνθεση, αλλά και από την φυσική παρουσία στο ΔΣ της εταιρείας. Το 2021 είχε προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην τοπική κοινωνία, όπου αφού εξασφάλισε χρηματοδότηση 100 εκατ. Ευρώ λόγω covid με εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου, απέλυσε εκατοντάδες εργαζόμενούς της επειδή υπερασπίστηκαν τα εργασιακά τους δικαιώματα. Σε συνεργασία με την κυβέρνηση είχε χρησιμοποιήσει τα ΜΑΤ ενάντια σε απεργούς εργαζόμενους της. Οι εγκαταστάσεις του Ελληνικού δημοσίου που διαχειρίζεται η εταιρεία στην Καβάλα, κατά παράβαση της σύμβασης παραχώρησης εδώ και 8 μήνες είναι σταματημένες (με την τιμή του αργού βαρελιού πάνω από τα 120 δολάρια και ζημιώνοντας την εθνική οικονομία πολλά εκατομμύρια ευρώ)  και είναι πλέον στο έλεος του Θεού αφού οι έμπειροι εργαζόμενοι της είναι εκτός δουλειάς. Χρησιμοποιεί ανειδίκευτο και ανεκπαίδευτο προσωπικό σε εγκαταστάσεις που απαιτείται ειδικευμένο και έμπειρο. Αποτέλεσμα η πρόσφατη μεγάλη έκρηξη και πυρκαγιά σε δεξαμενή στις εγκαταστάσεις της, σε απόσταση 500 μέτρων από την Νέα Καρβάλη. Η Εταιρεία ανέφερε για την έκρηξη ότι “συμβαίνουν αυτά σε τέτοιες εγκαταστάσεις…”, κρύβοντας έτσι τα κενά στην ασφάλεια που δημιούργησαν, η παραβίαση των διαδικασιών ασφάλειας  μειώνοντας το τέλειο περιβαλλοντικό αποτύπωμα όπου εδώ και 40 χρόνια υπήρχε στις εγκαταστάσεις των πετρελαίων και προσπαθεί με δωρεές σε πρόθυμους κοινοτάρχες και συλλόγους της περιοχής να κάμψει τις αντιδράσεις της κοινωνίας, όταν αυτή επιβαρύνει με την κάλυψη των ελεγκτικών φορέων, το θαλάσσιο περιβάλλον και μολύνει την ατμόσφαιρα.
Η Λιβανο-Ισραηλινή διαμάχη για το Καρις οξύνθηκε νωρίτερα τον περασμένο Μάη, όταν η ελληνόκτητη Energean Power FPSO [Floating Production Storage Offloading] έφτασε στο κοίτασμα για εξόρυξη φυσικού αερίου στο πλαίσιο σύμβασης με το Υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ.

Ο Λίβανος ισχυρίζεται ότι στο θαλάσσιο οικόπεδο 550 τετραγωνικών μιλίων που βρίσκεται το κοίτασμα φυσικού αερίου «Καρις» θα πρέπει να αποτελεί μέρος της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης του εκτός από μια ήδη αμφισβητούμενη περιοχή 330 τετραγωνικών μιλίων, την οποία το Ισραήλ απορρίπτει. Οι συνομιλίες ανάμεσα στις δυο χώρες έχουν υποστηριχθεί από τις ΗΠΑ για την οριοθέτηση των ναυτικών συνόρων μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, οι οποίες ξεκίνησαν το 2020, αλλά δεν έχουν ακόμη δώσει αποτελέσματα. Ο Λίβανος έχει υπογράψει και το κοινοβούλιο του έχει επικυρώσει την διεθνή συνθήκη της Θάλασσας . Το Ισραήλ (όπως και  η Τουρκία δεν έχουν υπογράψει την σχετική διεθνή συνθήκη) .

Οι πολιτικές δυνάμεις του Λιβάνου έχουν χαρακτηρίσει τις δραστηριότητες της συγκεκριμένης ελληνικής εταιρίας  στο αμφισβητούμενο κοίτασμα φυσικού αερίου «επιθετική και προκλητική πράξη» κατά του Λιβάνου έχουν  κάλεσε επίσης την Energean να αποσύρει άμεσα το πλοίο της από την επίμαχη θαλάσσια ζώνη.

Μετά το ατόπημα της Ελληνικής κυβέρνησης με το ρωσικό τάνκερ με ιρανικό πετρέλαιο στην Κάρυστο, που υπέστη πειρατεία κατόπιν εντολής της Ουάσιγκτον, μετά την απόλυτη απραξία του ελληνικού ΥΠΕΞ , να καταγγείλει τους αδικαιολόγητους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στην επικράτεια της Συρίας, μετά την απαράδεκτη  σιωπή της Ελληνικής κυβέρνησης της παράνομης κατοχής της βόρειας Συρίας από τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις και την επαπειλούμενη εισβολή της Τουρκίας σε συριακό έδαφος, εάν και τώρα Ελληνική εταιρία εμπλακεί στην αμφισβητούμενη θάλασσα περιοχή Ισραήλ – Λιβάνου, τότε η όλη μας εξωτερική και διπλωματική πολιτική οδεύει σε μεγάλες και ίσως ανεπανόρθωτες ήττες .

Την ίδια στιγμή που οι οικονομικές αποκλειστικές ζώνες στην Ανατολή λεκάνη της Μεσογείου αλλά και του Αιγαίου βρίσκονται σε απόλυτη αμφισβήτηση από Ισραήλ και Τουρκία, η ελληνική εξωτερική πολιτική οφείλει να κάνει βαθιές, προσεκτικές αναγνώσεις στην διακηρυγμένη θέση περί «πολιτικών αρχών» που συνεχώς και σωστά επικαλείται, αλλά δεν την εφαρμόζει πρακτικά. Πρέπει  να μείνει μακριά από το καταστροφικό δόγμα «ανήκουμε στην Δύση», αλλιώς οι αντιφάσεις, θα εντείνονται σε βαθμό εξαιρετικά επικίνδυνο για την χώρα.

Πολλά ερωτηματικά και ιδιαίτερα σοβαρά προκύπτουν για την εμπλοκή της ελληνικής εταιρίας που συνεργάζεται με μια χώρα που έχει καταγγελθεί με μεγάλες πλειοψηφίες στην Γ.Σ. του ΟΗΕ για τις παρατεταμένες και συνεχιζόμενες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου σε μια σειρά θεμάτων. Ο ταυτόχρονος αναθεωρητισμός της Τουρκίας και του Ισραήλ έναντι των γειτόνων τους περνά απαρατήρητος από την Ελληνική κυβέρνηση και από τα περισσότερα κοινοβουλευτικά κόμματα. Τώρα που έχουμε μια προβληματική και άκρως επικίνδυνη εμπλοκή στην πολύ σοβαρή αυτή εξέλιξη στην γειτονιά μας,  η συνεχιζόμενη σιωπή δεν θα είναι απλά αδικαιολόγητη αλλά θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως  έμμεση συνενοχή…..

*Ο Κώστας Ήσυχος διετέλεσε  αναπλ. Υπουργός και πρώην βουλευτής στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ
**Ο Ηλίας Ιωαννίδης διετέλεσε  βουλευτής Καβάλας στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Συμμετέχει ενεργά στα τοπικά και μαζικά κινήματα της πόλης της Καβάλας για την προστασία του περιβάλλοντος, την δημόσια υγεία, τα εργατικά δικαιώματα ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τις ρυπογόνες βιομηχανίες 

LAE_LOGO3-removebg-preview

Συμμετέχει στο
ΜέΡΑ25: Συμμαχία για τη Ρήξη

Επικοινωνία

Διεύθυνση: Πατησίων 14 (στοά Φέξη) 8ος όροφος, Αθήνα

Τηλέφωνο: 210 3800067

Email: grafeiotypou@laiki-enotita.gr

Copyright © Λαϊκή Ενότητα-Ανυπότακτη Αριστερά. All Rights Reserved.

Share This