Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Ρατσισμού, στις 21 Μάρτη, θα βρει ξανά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες αντιμέτωπους με τα κλειστά σύνορα της Ευρώπης – Φρούριο. Είναι ωστόσο οι ιμπεριαλιστικές πολιτικές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που δημιούργησαν τα τεράστια προσφυγικά κύματα, υποθάλποντας πολέμους, επιβάλλοντας την ακραία φτώχεια στον πλανήτη και καταστρέφοντας το περιβάλλον και τις πραγματικές πλουτοπαραγωγικές πηγές του.
Θα βρει την παρούσα και τις προηγούμενες κυβερνήσεις της χώρας μας σε ρόλο τοποτηρητή – χωροφύλακα των αντιπροσφυγικών πολιτικών της ΕΕ:
Θα βρει ένα ακόμα παιδί πεθαμένο από πυρκαγιά στην Μόρια, θύμα των εγκληματικών αυτών πολιτικών, που στηρίζει και ακολουθεί ενεργά η ελληνική κυβέρνηση.
Τους πρόσφυγες του πολέμου και της φτώχειας έγκλειστους σε στρατόπεδα, εγκλωβισμένους και συνωστισμένους στα νησιά σε συνθήκες εξαθλίωσης, χωρίς πρόσβαση σε μέσα υγιεινής, εκτεθειμένους στην μόλυνση από τον κορονοϊό και σε άλλες επικίνδυνες μολύνσεις, εγκαταλειμμένους πλήρως στην μοίρα τους. Με νέα συρματοπλέγματα, που θα οριστικοποιούν την φυλάκιση τους. Με την κυβέρνηση της ΝΔ να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της μεταφοράς τους σε ξερονήσια. Και με τον διαρκή κίνδυνο απέλασης τους σε χώρες από τις οποίες προσπάθησαν να ξεφύγουν, γιατί, απλούστατα, δεν μπορούσαν να ζήσουν πλέον εκεί.
Με το δικαίωμα τους στην υποβολή δικαιώματος ασύλου να καταστρατηγείται από την ρατσιστική κυβέρνηση της ΝΔ αυθαίρετα, παράνομα και βίαια. Κόντρα στη συνθήκη της Γενεύης και σε όλες τις διεθνείς συμβάσεις για την προστασία των προσφύγων, οι οποίες έχουν πλέον μεταβληθεί σε κουρελόχαρτα.
Θα βρει τα πλοία του ΝΑΤΟ, της FRONTEX να αλωνίζουν ελεύθερα και, μαζί με το Λιμενικό, να εφαρμόζουν απωθήσεις, που μεταβάλλουν ολόκληρη την Μεσόγειο και το Αιγαίο σε πλωτό νεκροταφείο. Θα βρει πολλούς πρόσφυγες αντιμέτωπους με κάνες όπλων.
Η Διεθνής Μέρα Κατά του Ρατσισμού θα βρει επίσης κάθε είδους ρατσιστικές διακρίσεις φυλής, φύλου, πίστης, εθνικότητας και σεξουαλικού προσανατολισμού να εντείνονται, μέσω ενός θρησκευτικού παροξυσμού που επιβάλλεται στα σχολεία.
Η Λαϊκή Ενότητα απαιτεί:
– Να γίνει σεβαστό το διεθνές προσφυγικό δίκαιο και η Συνθήκη της Γενεύης, που απαγορεύουν την απώθηση των προσφύγων
– Να μην εφαρμοστούν οι παράνομες αντιπροσφυγικές αποφάσεις της κυβέρνησης για άρνηση αποδοχής της υποβολής και εξέτασης των αιτημάτων προσφυγικού ασύλου.
– Την άμεση απόσυρση του σχεδίου της κυβέρνησης για στρατόπεδα – φυλακές για τους πρόσφυγες, όπου κι αν αυτά σχεδιάζονται.
– Την καταγγελία των αντιπροσφυγικών συμφωνιών της ΕΕ και ειδικότερα των Κανονισμών του Δουβλίνου που καθιστούν τα νησιά του Αιγαίου «αποθήκες ψυχών», όπως και της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, που έχει μεταβάλλει το Αιγαίο σε πλωτό νεκροταφείο και χώρο ελεύθερης κυκλοφορίας για τα πλοία του ΝΑΤΟ
– Την ελεύθερη πρόσβαση των προσφύγων στα κράτη όπου επιθυμούν να ζήσουν με τη χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων. Την χορήγηση ασύλου στους πρόσφυγες που επιθυμούν να ζήσουν στην Ελλάδα και την μη εφαρμογή των απελάσεων, που η κυβέρνηση προκρίνει ως μέσο για την αποσυμφόρηση των νησιών
– Την αναλογική κατανομή των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρώπης
– Την άμεση εκκένωση της Μόριας και την αποσυμφόρηση των νησιών με την μεταφορά των προσφύγων σε ανοιχτές αξιοπρεπείς δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα. Την ισότιμη ένταξη των προσφύγων στην κοινωνική ζωή, με πλήρη πρόσβαση στα δικαιώματα της υγείας, της παιδείας και της εργασίας.
– Την κατάργηση κάθε είδους ρατσιστικών διακρίσεων
. Παλεύοντας για την δημιουργία ενός μεγάλου αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος που θα βάζει τέλος στις αιτίες της προσφυγιάς, ενώνουμε τη φωνή μας με όλες τις δυνάμεις που παλεύουν κατά του φασισμού, του ρατσισμού, του πολέμου, των διακρίσεων κα της φτώχειας.
Γιατί ο αγώνας μας είναι κοινός!
Επιτροπή Δικαιωμάτων ΛΑ.Ε
20/3/2020