Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση» Ευγένιος Ντελακρουά
Η 21 Μαρτίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης το 1999 από την Γενική Διάσκεψη της Unesco στο Παρίσι και αποτέλεσε έμπνευση του Έλληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, προτάθηκε δε και επελέγη η συγκεκριμένη ημέρα, 21 Μαρτίου, που είναι η πρώτη ημέρα της Άνοιξης, διότι συνδυάζει το φως με το σκοτάδι, όπως ακριβώς και η ίδια η Ποίηση.
Η ποίηση αποτελεί μία ζωντανή περιπλάνηση, έχει λυτρωτικό και απελευθερωτικό χαρακτήρα. Αποτελεί το νήμα που ενώνει αναγνώστη και συγγραφέα πέρα από εποχές και πολιτιστικά όρια. Αναπτύσσει έναν διάλογο με διαφορετικούς αποδέκτες. Γεννά συναισθήματα, αναβιώνει αναμνήσεις και καλλιεργεί την ενσυναίσθηση. Το μήνυμα της αποκαλύπτεται διαχρονικά με διαφορετικό τρόπο στον καθένα, ακόμα και στον ίδιο τον ποιητή.
Όπως έγραφε ο Γιάννης Ρίτσος { Το ποίημα αποκαλύπτεται κατά την γραφή του και ο ποιητής είναι ο πρώτος έκπληκτος αναγνώστης}.
Ποιητικό είναι να υπερβαίνεις την πραγματικότητα αλλά και να την περιλαμβάνεις εκεί που την υπερβαίνεις!
Στη χώρα μας έζησαν, δημιούργησαν και επηρέασαν τον πολιτισμό παγκοσμίως μεγάλοι ποιητές, όχι μόνο στην αρχαιότητα αλλά και κατά τη νεότερη ιστορία, όπως ο Κ. Καβάφης, ο Κ. Παλαμάς, ο Κ. Βάρναλης, ο Γ. Ρίτσος, ο Γ. Σεφέρης, ο Οδυσσέας Ελύτης και τόσοι άλλοι, που πέτυχαν ακριβώς αυτό με το έργο τους, υπερέβησαν την πραγματικότητα αλλά και την περιέλαβαν εκεί που την υπερέβησαν!
Ο Γ. Σεφέρης είχε πει στην ομιλία του κατά την απονομή του Βραβείου Νόμπελ «Η ποίηση έχει τις ρίζες της στην ανθρώπινη ανάσα και τι θα γινόμασταν αν η πνοή μας λιγόστευε ?»
Το Γραφείο Τύπου 21.3.2024