Για πολλοστή φορά η κυβέρνηση, δια του Υπουργού Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδη, προχωρά σε νέα αντιδραστική μεταρρύθμιση διατάξεων του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, συνεχίζοντας το δρόμο των συνεχών τροποποιήσεων, της άρνησης διαβούλευσης με το νομικό κόσμο, και της σύγκρουσης με τις εκπεφρασμένες θέσεις των επιστημονικών και δικηγορικών συλλόγων.
Με το νέο νομοσχέδιο «Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης – Εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας» περιορίζεται ασφυκτικά το πλαίσιο αναστολής της ποινής ακόμη και για πλημμελήματα, και η αναστολή γίνεται εξαίρεση, αντί για κανόνας, ακόμη και για ιδιαίτερα ελαφριά αδικήματα. Περιορίζεται, έτσι, και ο ρόλος του φυσικού δικαστή και η δυνατότητά του να αξιολογήσει τις συνθήκες τέλεσης εκάστου αδικήματος.
Την ίδια ώρα που θα απειλείται πραγματική φυλάκιση για μικρής απαξίας, πλημμεληματικού χαρακτήρα, πράξεις, αυξάνονται τα ανώτατα όρια έκτισης ποινών, ενώ περιορίζεται η υφ’ όρον απόλυση. Τα ανώτατα όρια της πρόσκαιρης κάθειρξης αυξάνονται στα 20 έτη, αυξάνονται τα όρια επιβολής μειωμένης ποινής και τα όρια επιβολής συνολικής ποινής για περισσότερες πράξεις, διευρύνονται οι περιπτώσεις επιβολής περιορισμού σε ειδικό κατάστημα κράτησης ανηλίκων. Επιπλέον, με το πρόσχημα της «επιτάχυνσης της διαδικασίας» προβλέπεται εκδίκαση των υποθέσεων από μονομελείς συνθέσεις, κατάργηση της ενδιάμεσων διαδικαστικών σταδίων και τσουχτερά πρόστιμα και παράβολα, που περιορίζουν ασφυκτικά τα δικαιώματα του κατηγορουμένου, αλλά και συνολικά την ανεμπόδιστη και αποτελεσματική πρόσβαση στη δικαιοσύνη και το δικαίωμα της υπεράσπισης.
Οι αλλαγές αυτές έρχονται σε συνέχεια πολλών προηγούμενων τροποποιήσεων που, στο ίδιο πνεύμα, περιστέλλουν την αναστολή εκτέλεσης ποινών και το ανασταλτικό αποτέλεσμα της έφεσης και πολλά κρίσιμα δικαιώματα του κατηγορουμένου.
Πρόκειται για μια επικίνδυνη και καταστροφική αντι-μεταρρύθμιση, η οποία υπαγορεύεται αποκλειστικά από τις πολιτικές σκοπιμότητες της κυβέρνησης για καλλιέργεια του δόγματος του «νόμου και της τάξης». Η ποινική δικαιοσύνη εργαλειοποιείται για να εξυπηρετήσει την ιδεολογική εμμονή της κυβέρνησης με την αυστηροποίηση των ποινών και την απειλή του αυστηρού ποινικού κολασμού απέναντι στην κοινωνία, και όποιον αντιδρά στις αντιλαϊκές της πολιτικές.
Τέτοια είναι η προκλητικότητα της κυβέρνησης, που δεν διστάζει με σχετική τροποποίηση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας να απαλλάξει αστυνομικούς και λοιπούς προανακριτικούς υπαλλήλους που έχουν καταθέσει στην προδικασία, από την υποχρέωσή τους να εμφανίζονται ως μάρτυρες στην ακροαματική διαδικασία, παρά μόνο κατ’ εξαίρεση. Πρόκειται για προσπάθεια ενίσχυσης της βιομηχανίας διώξεων που έχει στηθεί σε βάρος διαδηλωτών και κοινωνικών αγωνιστών, που στηρίζονται αποκλειστικά σε ψευδείς και στημένες καταθέσεις αστυνομικών στην ασφάλεια. Επιχειρείται, έτσι, να προστατευτούν όσοι οδηγούν πολίτες σε άδικες διώξεις από το να εκτεθούν ενώπιον του ακροατηρίου και των Δικαστηρίων για τις ανυπόστατες κατηγορίες τους.
Η κατεύθυνση του νομοσχεδίου συγκρούεται με τις σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις, που στηρίζονται στον ανθρωπιστικό χαρακτήρα της ποινικής και σωφρονιστικής μεταχείρισης, την αποποινικοποίηση μη σοβαρών συμπεριφορών και την αποσυμπίεση του σωφρονιστικού συστήματος. Η λογική του «να γεμίσουν οι φυλακές» είναι επικίνδυνη και μόνο να οξύνει μπορεί την κοινωνική περιθωριοποίηση και τις πραγματικές αιτίες της κοινωνικής παραβατικότητας.
Να μπει φρένο στον ανεξέλεγκτο ποινικό λαϊκισμό της κυβέρνησης και το επικίνδυνο αυτό νομοσχέδιο, που ξηλώνει κατακτήσεις και διακινδυνεύει θεμελιώδη δικαιώματα όλων των πολιτών για χάριν της όξυνσης της καταστολής και του θεσμικού αυταρχισμού.
Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις στο δικηγορικό και νομικό κόσμο ενάντια σε αυτό το τερατούργημα και καλούμε σε μαζική συστράτευση των αγωνιστικών κοινωνικών δυνάμεων για την προστασία των λαϊκών και δημοκρατικών κατακτήσεων στο νομικό πολιτισμό.
Το Γραφείο Τύπου 18.12.2023