Μαριάνα Τσίχλη, Γραμματέας της ΛΑΈ -ΑΑ και υποψήφια βουλευτρια Α Αθήνας με το ΜεΡΑ 25-ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ
Το σημερινό πρωτοσέλιδο της Ναυτεμπορικής πανηγυρίζει για την έκρηξη της κερδοφορίας 30 εισηγμένων επιχειρήσεων (δηλαδή των μεγαλύτερων) το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Τα κέρδη τους αυξήθηκαν κατά 169% σε ένα χρόνο, ξεπερνώντας το 1 δις. Την ίδια περίοδο, ο κύκλος εργασιών τους αυξήθηκε κατά 25% περίπου. Αυτό σημαίνει απλά ότι τα κέρδη των εισηγμένων εταιριών εκτοξεύθηκαν λόγω της αύξησης των τιμών. Και όλα αυτά, την ίδια στιγμή που ο λαός στενάζει κάτω από το βάρος του πληθωρισμού, που επιβαρύνει δυσανάλογα τα αγαθά πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Είναι ενδεικτικό ότι, παρά τους πανηγυρισμούς των κυβερνητικών μέσων, στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός στα τρόφιμα ανέρχεται σε 13,4%, σε αντίθεση με τον γενικό δείκτη που είναι 6,1%.
Τα ΜΜΕ, στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν την επιρροή της ΝΔ του Μητσοτάκη (αφού την αναστήλωσαν επιμελώς μετά το έγκλημα των Τεμπών) έχουν βάλει στο στόχαστρο τις τελευταίες μέρες τη φορολογική πολιτική. Εμφανίζουν τις ανεπαρκείς προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ ως επαπειλούμενη φοροκαταιγίδα ενάντια στην περιβόητη «μεσαία τάξη» (που κανείς δεν ξέρει ποιους περιλαμβάνει στην μεταμνημονιακή Ελλάδα).
Ας δούμε μερικά δεδομένα. Το 2022, από τα 55,217 δισ. ευρώ συνολικών φόρων, τα 31,584 δισ., δηλαδή το 57,2%, προήλθε από τους φόρους που επιβλήθηκαν στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, όπως πχ από το ΦΠΑ, από τον ειδικό φόρο καυσίμων, τον φόρο στα τσιγάρα, κ.λπ.. Οι έμμεσοι φόροι είναι οι πιο άδικοι φόροι, γιατί επιβαρύνουν όλους τους πολίτες εξίσου, ανεξαρτήτως εισοδήματος. Η Ελλάδα, με 24%, έχει τον τρίτο υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ στην Ευρώπη, την ίδια στιγμή που η Γερμανία έχει 19% και η Γαλλία 20%.
Από φόρους εισοδήματος, εισπράχθηκαν 17,011 δισ. ευρώ, δηλαδή μόλις το 30,8% των συνολικών φόρων. Μάλιστα, τα 11,04 δισ. προήλθαν από τα φυσικά πρόσωπα και τα υπόλοιπα 4,629 δισ. ευρώ από τα νομικά πρόσωπα (επιχειρήσεις). Δηλαδή, μόλις το 8,3% των εσόδων από φόρους προέρχονται από επιχειρήσεις κάθε μεγέθους.
Η Ελλάδα έχει σχετικά χαμηλό συντελεστή φορολογίας νομικών προσώπων (και ενιαίο, ανεξαρτήτως του μεγέθους της επιχείρησης) και τον χαμηλότερο συντελεστή φορολόγησης μερισμάτων στην Ευρωζώνη μετά τη Λιθουανία και την Εσθονία, που έχουν μηδενικό συντελεστή. Παράλληλα, έχει από τους υψηλότερους συντελεστές φορολογίας φυσικών προσώπων.
Τι σημαίνουν τα παραπάνω; Ότι η φορολογική πολιτική που εφάρμοσε και θα εφαρμόσει η ΝΔ στηρίζεται στην φοροληστεία σε βάρος των φτωχότερων μέσω των έμμεσων φόρων, αλλά και των μισθωτών, των συνταξιούχων και των πολύ μικρών επιχειρήσεων.
Με αυτά τα δεδομένα, είναι προφανές ότι απαιτείται συνολική ανατροπή στο φορολογικό σύστημα.
Δεν απαιτείται απλώς αύξηση της φορολογίας μερισμάτων, μείωση του αφορολόγητου των γονικών παροχών από το αδιανόητο επίπεδο των 800.000 ευρώ ανά γονέα και έκτακτη φορολόγηση υπερκερδών των κολοσσών.
Απαιτείται γενναία φορολόγηση του μεγάλου πλούτου και των υψηλών εισοδημάτων, προοδευτικός συντελεστής φορολόγησης κερδών των επιχειρήσεων, γιατί διαφορετικά οι κολοσσοί της ενέργειας και το μικρομάγαζο φορολογούνται με τον ίδιο συντελεστή, αύξηση του αφορολόγητου για τα φυσικά πρόσωπα, γενναία μείωση του ΦΠΑ. Αλλά και μέτρα καταπολέμησης της – φαινομενικά νόμιμης – φοροδιαφυγής των μεγάλων πολυεθνικών ομίλων και των ολιγαρχών.