Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα, είναι κοινωνικό αγαθό.
Νομαρχιακή Επιτροπή ΛΑΕ ΑΑ Ηρακλείου Κρήτης
Η Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά στηρίζει τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών.
Όλοι- όλες την Πέμπτη 26/1 στις 9:30 στην πλ. Ελευθερίας.
Τη στιγμή που οι δομές της δημόσιας υγείας στην Κρήτη αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα και μεγάλα προβλήματα που έχει προκαλέσει η πολιτική περικοπών των κυβερνήσεων, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και ο αρμόδιος υπουργός υγείας Θ. Πλεύρης επισκέπτονται την Κρήτη και το Ηράκλειο σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτούν προεκλογικά τα προγράμματα πρόληψης για τον καρκίνο.
Μετά τις μνημονιακές περικοπές στη χρηματοδότηση των νοσοκομείων και στους μισθούς των υγειονομικών, και το μνημονιακό πάγωμα προσλήψεων στη δημόσια υγεία, το αποδυναμωμένο δημόσιο σύστημα υγείας κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη πανδημία COVID19.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αντί να ενισχύσει με μόνιμες προσλήψεις τα Νοσοκομεία, τον πρώτο χρόνο της πανδημίας προχώρησε μόνο σε κάποιες προσλήψεις συμβασιούχων, άνοιξε ένα αριθμό κλινών ΜΕΘ και από εκεί και μετά άφησε τους υγειονομικούς να παλεύουν μόνοι τους απέναντι στην πανδημία και τις υπόλοιπες νόσους και μετέτρεψε το ΕΣΥ σχεδόν σε μονοθεματικό σύστημα υγείας για το covid19, στέλνοντας έτσι έντεχνα τους ασθενείς με τα υπόλοιπα νοσήματα και κυρίως τα χειρουργεία στα Νοσοκομεία του ιδιωτικού τομέα, που ουσιαστικά απείχαν από την αντιμετώπιση της πανδημίας αυξάνοντας θεαματικά την κερδοφορία τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Παράλληλα η κυβέρνηση την πιο κρίσιμη στιγμή στέρησε από δημόσια νοσοκομεία 7500 μάχιμους υγειονομικούς με το αυταρχικό και ακραίο μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού και των αναστολών εργασίας.
Τραγικό αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής αποτελεί ο εξαιρετικά μεγάλος αριθμός νεκρών από covid 19 στη χώρα μας που την έφερε μέσα στις 20 πρώτες χώρες του κόσμου σε αριθμό νεκρών από την πανδημία ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Η κυβέρνηση όμως απτόητη προχωρεί το σχέδιο της για πλήρη αποδιοργάνωση του δημόσιου συστήματος υγείας και σταδιακή ιδιωτικοποίηση του με τον πρόσφατο νόμο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη και με την καθιέρωση των απογευματινών επί πληρωμή των ασθενών χειρουργείων και με την επαναφορά των σχεδίων για συνενώσεις και συρρικνώσεις περιφερειακών νοσοκομείων.
Μέσα στο πλαίσιο αυτό παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην Κρήτη ένα κύμα παραιτήσεων και φυγής υγειονομικών από το δημόσιο σύστημα υγείας, λόγω της υποαμοιβής, των εξαντλητικών συνθηκών εργασίας και της αυταρχικής συμπεριφοράς των διοικήσεων των Νοσοκομείων.
Απέναντι σε όλα αυτά οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία και οι τοπικές κοινωνίας του νησιού αντιδρούν και αγωνίζονται με συγκεντρώσεις με αιτήματα την προάσπιση του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα του ΕΣΥ, την ανάγκη ενίσχυσης των νοσοκομείων, τις αυξήσεις μισθών και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας για τους υγειονομικούς, την προστασία της λειτουργίας των νοσοκομείων της περιφέρειας.
Στο πλευρό των υγειονομικών, των τοπικών κοινωνών και των παραπάνω αιτημάτων, η Ν.Ε. Ηρακλείου της Λαϊκής Ενότητας – Ανυπότακτη Αριστερά στηρίζει και συμμετέχει στις κινητοποιήσεις και καλεί σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώνουν σωματεία εργαζομένων, την Πέμπτη 26/1 στις 9.30 στην Πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο.
Όχι στην εμπορευματοποίηση της υγείας.
Η υγεία είναι το σημαντικότερο κοινωνικό αγαθό.
Ηράκλειο, 24 Γενάρη 2023
Το Γραφείο Τύπου