«Ελλάδα, κατάστημα παπουτσιών»
Πλασματικό το δίλημμα Αλεξανδρούπολη η Καβάλα
όταν μπαίνεις σε ένα κατάστημα με παπούτσια
δεν αγοράζεις μόνο το δεξιό ή το αριστερό.
Τζέφρι Πάϊατ ,πρώην πρέσβης ΗΠΑ
Ασφαλώς, όλοι γνωρίζουμε από το παρελθόν το ενδιαφέρον και τελικά τη δημιουργία Αμερικανονατοϊκών βάσεων στην Ελλάδα, όπως είναι βάσεις σε Σούδα, Αλεξανδρούπολη, Αεροπορική Βάση Λάρισας, Βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο. Οι βάσεις αυτές ήταν και είναι τεράστιας σημασίας για τους «κηδεμόνες» μας , ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.
Για τις προϋπάρχουσες αυτές τέσσερις βάσεις όπως γνωρίζουμε, αναπτύχθηκε εδώ και δεκαετίες σημαντικό κίνημα για την κατάργησή τους. Παρά το κίνημα όμως αυτό και παρά το γεγονός πως μας κυβέρνησαν δυνάμεις που διακήρυτταν θέσεις ενάντια στις Βάσεις (πχ ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ), γεγονός είναι πως οι Βάσεις αυτές διπλασιάζονται..
Σήμερα, βρισκόμαστε σε ένα σημείο, όπου οι βάσεις όχι μόνο δεν καταργούνται, όχι μόνο δεν μειώνονται αλλά αντίθετα ενισχύονται.
Ο λαός λοιπόν, πρέπει να πάρει υπόψη του, στις όποιες αυριανές επιλογές του, την ασυνέπεια των διαφόρων δυνάμεων (πχ ΠΑΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) στο θέμα αυτό.
Με βάση τα δημοσιεύματα, οι τέσσερις νέες βάσεις, είναι το Στρατόπεδο Γεωργούλα στη Λάρισα, το Στρατόπεδο Γιαννούλη στην Αλεξανδρούπολη, το Πεδίο Βολής στο Λιτόχωρο και ο Ναύσταθμος της Σούδας(επέκταση εγκαταστάσεων).
Μια βασική διαφοροποίηση των τελευταίων χρόνων είναι η αναβάθμιση της Βόρειας Ελλάδας και κυρίως της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης. Αυτό σε κάποιο βαθμό το είδαμε την περίοδο των μνημονίων μετά το 2010 από το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που είχαν επιδείξει οι Γερμανοί .
Σήμερα ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην περιοχή δείχνουν οι ΗΠΑ ενώ αυτό των Γερμανών μάλλον υποχωρεί.
ΟΙ βάσεις πάντως, αντί να μειώνονται με το χρόνο, κάτι που θα περιμέναμε, μετά μάλιστα την κατάργηση του Συμφώνου της Βαρσοβίας, ενισχύονται ποιοτικά και ποσοτικά.
Ιδιαίτερα, βλέπουμε, να προωθείται η επιλογή του λιμανιού Αλεξανδρούπολης για στήριξη στρατιωτικών δράσεων που σχεδιάζουν οι ΗΠΑ ενώ η Αλεξανδρούπολη έχει επιλεγεί και για δημιουργία πλωτής δεξαμενής αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου.
Για την αποθήκευση φυσικού αερίου, όπως θυμόμαστε, είχε συζητηθεί πάρα πολύ και η Καβάλα στην περιοχή που είχε εξορυχθεί πετρέλαιο. Για την απόφαση των ΗΠΑ μας ενημερώνει ο πρώην πρέσβης Πάιατ ο οποίος αναφέρεται στην επιλογή και των 2 θέσεων. Ϊδωμεν.
Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, η αντίστροφη μέτρηση για την πώληση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης έχει ξεκινήσει.
Αλλά με βάση τις θέσεις του Πάιατ, η αξιοποίηση της Καβάλας παραμένει ακόμη υψηλά στην ατζέντα.
Πριν λίγες μέρες, κρίθηκε η τύχη του λιμανιού Φίλιππος II της Καβάλας, στρατηγικής σημασίας, που μέσω διαγωνισμού καταλήγει στο επενδυτικό σχήμα Black Sumitt-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στους Αμερικανούς δηλαδή.
Η Αλεξανδρούπολη που με φόντο τις εξελίξεις και τις συνεχείς διελεύσεις στρατιωτικών ΝΑΤΟϊκων φορτίων και ανθρώπινου δυναμικού στην Ουκρανία κατακτά αναβαθμισμένο ρόλο, καταλήγει και αυτή στην αγκαλιά των Αμερικανών.
Το αποτέλεσμα είναι αυτονόητο και αναμενόμενο: Η όποια επιλογή δεν θα έχει ελληνικό χρώμα. Αυτό που δεν μπορούμε να ελπίζουμε, με βάση την πρόσδεσή μας στη Δύση, είναι ότι θα εφαρμοστεί ενεργειακή και εξωτερική πολιτική τέτοια που θα υπηρετεί τα δικά μας εθνικά συμφέροντα. Αντίθετα η χώρα μας και ειδικά οι στρατηγικές θέσεις της χώρας μας θα συνεχίσουν να είναι, δυστυχώς, στην υπηρεσία του Αμερικανονατοϊκού παράγοντα.
Νίκου Γεωργακάκη