Παιχνίδια και σκοπιμότητες με την ημερομηνία των εκλογών
Της Δέσποινας Σπανού
Στην Ελλάδα όπως γνωρίζουμε σπανίως οι κυβερνήσεις εξαντλούν τετραετία. Την πρωτοβουλία των κινήσεων την έχουν οι πρωθυπουργοί, που προκηρύσσουν εκλογές όταν θεωρούν ότι θα τις κερδίσουν και εξαντλούν την τετραετία όταν γνωρίζουν ότι η νίκη είναι ανέφικτη.
Ο Κ. Μητσοτάκης από την αρχή της τετραετίας «έπαιξε» με τις ημερομηνίες με ένα σχεδιασμό δύο θητειών, η πρώτη τριετής και η δεύτερη τετραετής. Η μεθοδευμένη λοιπόν διαρροή από βουλευτές της Ν.Δ. για πρόωρες εκλογές, μάλιστα αναφέροντας και συγκεκριμένες ημερομηνίες, ήταν σαφώς σχεδιασμένη από το Μέγαρο Μαξίμου και για αρκετό χρονικό διάστημα η χώρα έζησε σε σαφείς προεκλογικούς ρυθμούς. Και ξαφνικά στη συζήτηση για την κοινωνική πολιτική στη Βουλή, ο πρωθυπουργός, ο οποίος είχε επιστρέψει προηγουμένως από τις Βρυξέλλες, δήλωσε κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και μάλιστα συνέδεσε την ανάγκη εξάντλησής της, όχι μόνο με την συνταγματική δεοντολογία, που επικαλέσθηκε αλλά και με το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, που επιβάλει την ύπαρξη εκλεγμένης κυβέρνησης στην εξουσία και όχι υπηρεσιακής. Γεννάται το ερώτημα.
α) Για ποιο λόγο ο πρωθυπουργός, που ο ίδιος είχε ανοίξει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, άλλαξε ξαφνικά γνώμη και μίλησε για εξάντληση της τετραετίας;
β) Ποια είναι τα καινούργια στοιχεία που θεωρούν ότι μπορούν να ενισχύσουν την δημοτικότητά του και την παραμονή του στην εξουσία;
Κατ’ αρχήν η μεθόδευση για εκλογές το Φθινόπωρο περιείχε μια λογική σκοπιμότητα από την πλευρά της κυβέρνησης, με δεδομένο ότι η ακρίβεια λεηλατεί και θα συνεχίσει να λεηλατεί τα λαϊκά εισοδήματα και ο χειμώνας που έρχεται θα είναι πολύ σκληρός. Τα όποια θετικά μέτρα προβάλλει η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν καλύπτουν το αυξημένο κόστος ζωής, αλλά ακυρώνονται πριν καν εφαρμοστούν. Συγκεκριμένα:
l Η επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα, όχι μόνο είναι προσωρινή, αλλά όπως φάνηκε και από τις πρώτες επιστροφές, πολύ μικρότερη από αυτά που υποσχέθηκαν (π.χ. 600 € κ.λ.π.).
l Η αύξηση του βασικού μισθού από 01/01/23 δεν τον φέρνει καν στα επίπεδα που ήταν το 2012 και δεν καλύπτει σαφώς το κόστος ζωής (12% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο και βαίνει αυξανόμενος).
l Οι συνταξιούχοι, οι οποίοι έχουν χάσει το 40% των αποδοχών τους και δεν έχουν πάρει καμία αύξηση, συνεχίζουν να εμπαίζονται για αναδρομικά που δεν παίρνουν (χαρακτηριστικό παράδειγμα η υπόσχεση Πέτσα, η οποία διαψεύστηκε από το Δικαστήριο).
l Τα εργασιακά δικαιώματα έχουν σχεδόν καταργηθεί με την ουσιαστική κατάργηση του 8ωρου, τις απλήρωτες υπερωρίες, τον διαχωρισμό του χρόνου εργασίας, την κατάργηση των ελεγκτικών μηχανισμών, το κτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης. Ακόμα και η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας, που τόσο διαφημίζουν, είναι σκέτη κοροϊδία, αφού δεν συνοδεύεται από μέτρα κατά της ανεργίας και ελέγχου της εργοδοτικής ασυδοσίας. Οι καταγγελίες των συνδικάτων που δημοσιεύτηκαν αμέσως μετά την εφαρμογή της, καταγράφουν εξαναγκασμό εργαζομένων σε εργασία, πριν ή μετά το «κτύπημα» της κάρτας!!!
Όλοι οι παραπάνω λόγοι, αλλά και πολλοί άλλοι, δικαιολογούσαν να κάνει τις εκλογές ενωρίτερα, πριν οξυνθούν περισσότερο τα προβλήματα και διογκωθεί η λαϊκή δυσαρέσκεια. Η δήλωσή του λοιπόν για εξάντληση της τετραετίας, οφείλεται σε συγκεκριμένους λόγους, που θεωρεί ότι τον εξυπηρετούν.
1) Νέο πακέτο ενίσχυσης. Παρά τις αποφάσεις του τελευταίου Eurogroup, που επιμένουν στην τήρηση των αυστηρών δημοσιονομικών πολιτικών και αφήνουν περιθώρια ενίσχυσης μόνο για τις ευάλωτες ομάδες (δηλαδή για την Ελλάδα για όσους έχουν εισόδημα μέχρι 4.600 €), δρομολογείται και ένα άλλο πακέτο ενίσχυσης για την ενέργεια, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης για την πανδημία. Σίγουρα και αυτό, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, θα το λεηλατήσουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, οπωσδήποτε όμως ένα μέρος αυτού θα μείνει, να δοθεί για την ανακούφιση των νοικοκυριών, ώστε να εξασφαλίσει και την ψήφο τους. Γι’ αυτό ο Μητσοτάκης με κανένα τρόπο δεν θέλει να το διαχειριστούν άλλοι.
2) Τα Εθνικά θέματα και η αύξηση της τουρκικής προκλητικότητας παρουσιάζεται ως δεδομένη το επόμενο διάστημα, όπως επίσης το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο. Ήδη ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ αιτιολογώντας την δήλωση για εξάντληση της τετραετίας, χρησιμοποίησε ως επιχείρημα, να μην υπάρχει υπηρεσιακή κυβέρνηση σε περίπτωση θερμού επεισοδίου.
Η χρησιμοποίηση της αναθεωρητικής τακτικής και επιθετικότητας της Τουρκίας, ως στοιχείο για να δημιουργεί κλίμα γενικότερης ανασφάλειας στο λαό, αλλά και να δώσει την δυνατότητα στο Κυριάκο Μητσοτάκη, με βοήθεια των Μ.Μ.Ε. να φιλοτεχνήσει το προφίλ του ηγέτη που αντιμετωπίζει την επιθετικότητα του Ερντογάν και του πολιτικού κατεστημένου της Τουρκίας, είναι βασικός προπαγανδιστικός σχεδιασμός. Ήδη τους τελευταίους μήνες και ιδιαίτερα μετά την επίσκεψη στο Κογκρέσο αυτό γίνεται συστηματικά. Τα ΜΜΕ και κυρίως ο ΣΚΑΪ, αυτή την τακτική προωθεί. Σε όλες του τις ενημερωτικές εκπομπές, με την βοήθεια του ανταποκριτή του στην Τουρκία, αυτό το αφήγημα καλλιεργεί. Τυχαίο, δεν νομίζω. Άλλωστε η αντιπαράθεση με τον Ερντογάν εξυπηρετεί και τους δύο, απλώς ο Ερντογάν απειλεί και διεκδικεί επί της ουσίας.
Ο Μητσοτάκης είναι ο πιο καλός υπάλληλος των Αμερικανών, ήταν ο πρώτος που ζήτησε κυρώσεις κατά της Ρωσίας και έστειλε πολεμικό υλικό στην Ουκρανία, διέρρηξε τις σχέσεις με χώρες που είχαμε παραδοσιακούς δεσμούς, όπως η Ρωσία και το Ιράν, θριαμβολόγησε για την ομιλία στο Κογκρέσο και αμέσως μετά το Μπάϊντεν πρότεινε την πώληση F16 στην Τουρκία, προβάλλει τις χλιαρές δηλώσεις των συμμάχων ως επιτυχία του, έχει εκχωρήσει κυριολεκτικά την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στους Αμερικανούς και όμως «πλασάρεται» ως ο ηγέτης που με τις διεθνείς του διασυνδέσεις αντιμετωπίζει τον Ερντογάν!!!. Απολύτως ψευδές.
Όπως φαίνεται λοιπόν, έτσι θα πάμε στις εκλογές, οι οποίες ημερολογιακά ταυτίζονται με τις εκλογές της Τουρκίας. Η Ελληνική κυβέρνηση εξαντλεί την τετραετία τον Ιούλιο του 2023 και οι προγραμματισμένες εκλογές στην Τουρκία για την ανάδειξη προέδρου και βουλευτών γίνονται στις 18 Ιουνίου 2023.
Είναι πολύ πιθανόν να εξαντλήσουμε την προεκλογική περίοδο με κούφιες αντιπαραθέσεις, ακόμη και με θερμό επεισόδιο, που θα καλύψει όλα τα άλλα και θα ενισχύσει περισσότερο τον «ηγέτη». Μεγαλοστομίες, ψέματα, κάποια ψίχουλα από το νέο πακέτο και μπορεί να ξεχασθούν τα πάντα, η λιτότητα, η ακρίβεια, η διάλυση της υγείας και του δημόσιου Πανεπιστήμιου, το κτύπημα στα δημοκρατικά δικαιώματα, οι αποφάσεις που ευνοούν τους ημέτερους, όσο διεφθαρμένοι κι αν είναι (π.χ. Λιγνάδης), η αλαζονεία της εξουσίας.
Σε αυτό βέβαια τεράστια ευθύνη έχει και η αξιωματική αντιπολίτευση που δεν θέλει και δεν μπορεί να αρθρώσει μια ουσιαστική εναλλακτική πρόταση.
Η ριζοσπαστική αριστερά είναι αυτή που μπορεί να συμβάλλει στην δημιουργία ενός πολιτικού – κοινωνικού μετώπου, που θα οδηγήσει στην ανατροπή των πολιτικών δυνάμεων που ευθύνονται για την σημερινή κατάσταση και θα επιβάλλει ένα φιλολαϊκό πρόγραμμα προς όφελος του λαού και του τόπου.
Δέσποινα Σπανού, πρώην αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, στέλεχος της ΛΑΕ.