Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 4/7/2022 ΜΕ ΘΕΜΑ :
ΟΧΙ στο σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με το οποίο καταργεί τη δυνατότητα των επικεφαλής των παρατάξεων να θέτουν θέματα Προ Ημερησίας Διάταξης
Είναι γνωστό ότι η Κυβέρνηση με το άρθρο 42 Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών, που είχε αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση, μέχρι τις 21 Ιουνίου διαγράφει από την ισχύουσα νομοθεσία το δικαίωμα που είχαν οι Επικεφαλής Δημοτικών και Περιφερειακών Παρατάξεων, να εγείρουν κατεπείγοντα θέματα προ ημερησίας διάταξης επικαλούμενη λόγους «διατάραξης της εύρυθμης λειτουργίας του Δημοτικού και Περιφερειακού Συμβουλίου»!
Συγκεκριμένα στην Έκθεση που συνοδεύει το Νομοσχέδιο, η Κυβέρνηση αναγράφει:
« Καταργείται η δυνατότητα πρότασης – εισήγησης του συμβούλου επικεφαλής δημοτικής παράταξης για την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου επί συζήτησης κατεπείγοντος θέματος το οποίο δεν εντάσσεται στην ημερήσια διάταξη και λήψης απόφασης επί αυτού πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων»
Η μεθόδευση αυτή της κυβέρνησης να επιβάλει δια Νόμου «σιωπητήριο» στις Παρατάξεις, και στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια με την επίκληση μάλιστα λόγων «διατάραξης της εύρυθμης λειτουργίας του Συμβουλίου» αποτελεί όνειδος για τη Δημοκρατία. Ξεπερνά τα πιο χειρότερα αντιδημοκρατικά νομοθετήματα και μας γυρίζει σε σκοτεινές εποχές . Δεν μας εκπλήσσει βέβαια . Από τον Αύγουστο του 2019 μέχρι σήμερα, οι Υπουργοί του κ. Μητσοτάκη θεσμοθέτησαν πρωτοφανείς αντιδημοκρατικές διατάξεις με τις οποίες αλλοίωσαν πραξικοπηματικά τα αποτελέσματα των εκλογών και υποβάθμισαν εντελώς τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια αφού μετέφεραν όλες σχεδόν τις αρμοδιότητες στις Οικονομικές Επιτροπές στις οποίες πραξικοπηματικά έδωσαν στις παρατάξεις των Δημάρχων και Περιφερειαρχών αρχικά το 60% και στη συνέχεια με το εφεύρημα της «παράταξης των ανεξάρτητων» το 67% !!! Στη συνέχεια κατήργησαν και την ατελή Απλή Αναλογική των δύο γύρων του ΣΥΡΙΖΑ. Κατήργησαν δηλαδή την ισοτιμία της ψήφου. Επιβεβαιώνοντας μια βαθιά αντιδημοκρατική αντίληψη .Διότι όποιος δεν δέχεται την Απλή και ανόθευτη αναλογική δεν δέχεται την βασική αρχή της Δημοκρατίας ότι η ψήφος του κάθε πολίτη είναι ισότιμη με την ψήφο του διπλανού του ,ούτε δέχεται ότι έχουν δικαίωμα να εκπροσωπούνται ισότιμα όλοι οι πολίτες στα κοινά .
Σήμερα είναι ακόμη πιο προκλητική αυτή η νέα αντιδημοκρατική μεθόδευση διότι όλες οι προηγούμενες αντιδημοκρατικές διατάξεις της Κυβέρνησης καταπίπτουν ως αντισυνταγματικές στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση αποδεικνύοντας ότι δεν δέχεται τα ούτε τις αποφάσεις του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου της χώρας όταν δεν αυτές δεν την συμφέρουν συνεχίζει ακάθεκτη τον αντιδημοκρατικό της κατήφορο.
Για όλους αυτούς τους λόγους και με δεδομένο ότι το Νομοσχέδιο πλέον οδεύει προς τη Βουλή αφού η Δημόσια Διαβούλευση τελείωσε στις 21 Ιουνίου επιβάλλεται να ληφθεί σήμερα απόφαση η οποία ΄:
1.)Με σαφήνεια να καταδικάζει το συγκεκριμένο άρθρο 42 του υπό συζήτηση νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών το οποίο καταργεί τη δυνατότητα των επικεφαλής των παρατάξεων να θέτουν θέματα Προ Ημερησίας Διάταξης και να ζητάει να αποσυρθεί
2.) Να απαιτεί από την κυβέρνηση να σεβαστεί τις αποφάσεις του ΣτΕ και να καταργήσει όλες τις αντιδημοκρατικές νομοθετικές ρυθμίσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που έχει ψηφίσει από τον Αύγουστο του 2019 μέχρι σήμερα και οι οποίες αλλοίωσαν πραξικοπηματικά τα αποτελέσματα των εκλογών και υποβάθμισαν εντελώς τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια αφού μετέφεραν όλες σχεδόν τις αρμοδιότητες στις Οικονομικές Επιτροπές στις οποίες πραξικοπηματικά έδωσαν στις παρατάξεις των Δημάρχων και Περιφερειαρχών αρχικά το 60% και στη συνέχεια με το εφεύρημα της «παράταξης των ανεξάρτητων» το 67% !!!
- Να απαιτεί την καθιέρωση ως πάγιου εκλογικού συστήματος στην Αυτοδιοίκηση της απλής ανόθευτης αναλογικής με ένα γύρο και έμμεση εκλογή του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη. Για μια Αυτοδιοίκηση της δημοκρατίας, της συλλογικής λήψης των αποφάσεων, της ενίσχυσης θεσμών άμεσης δημοκρατίας, της διαφάνειας, της ισότητας, της δικαιοσύνης ,της αλληλεγγύης , των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων του λαού και της Βιώσιμης Ανάπτυξης με επίκεντρο τις ανάγκες των απλών ανθρώπων και όχι τα κέρδη των μεγάλο-εταιρειών.