Μητσοτάκης στις Η.Π.Α.:
Μνημείο δουλοπρέπειας και υποτέλειας εις βάρος του λαού και της χώρας μας
Της Δέσποινας Σπανού
Όλη την εβδομάδα που πέρασε τα Μ.Μ.Ε. ασχολήθηκαν με το ταξίδι του πρωθυπουργού στις Η.Π.Α., την ομιλία στο Κογκρέσο, τις προσφωνήσεις, την γραβάτα του Μπάϊντεν και διάφορα άλλα ευτράπελα, που αν δεν ήταν τραγικά και δεν αναδείκνυαν την δουλοπρεπή στάση που έχουν υιοθετήσει οι ελληνικές κυβερνήσεις, θα ήταν απλώς για γέλια. Συγκεκριμένα:
1) Ο Κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε τις Η.Π.Α., μαζί με όλη του την οικογένεια, προφανώς για να συστήσει και τα υπόλοιπα μέλη της στους πλανητάρχες, πιστός στην αντίληψη περί δυναστείας που έχει, σύμφωνα με την οποία η εξουσία μεταβιβάζεται από τη μία γενιά στην άλλη. Μη ξεχνάμε ότι όταν είχε επισκεφθεί το Ισραήλ, είχε πάρει μαζί και τον γιό του, ο οποίος παρακολουθούσε και τις συζητήσεις, έξω από κάθε έννοια πρωτοκόλλου αλλά όπως γνωρίζουμε στην Ελλάδα έχουμε κοινοβουλευτική φεουδαρχία και ο Μητσοτάκης, γιός και ο ίδιος πρωθυπουργού, ενεργεί ως να είναι αυτό απολύτως φυσιολογικό.
2) Ο πρωθυπουργός συμπεριφέρθηκε στο Κογκρέσο ως κυβερνήτης αποικίας που ήλθε για να δώσει διαπιστευτήρια πίστης στον ηγεμόνα. Έφθασε στο σημείο να ταυτίσει την Επανάσταση του 1821, επανάσταση με κοινωνικές διαστάσεις, που υπήρξε καθοριστική για όλη την Ευρώπη, ενέπνευσε ποιητές, καλλιτέχνες και κάθε ριζοσπαστική προσωπικότητα, με τα τάγματα Αζόφ. Ταύτισε δηλαδή τους πολιορκημένους του Μεσολογγίου με τους νεοναζί, προσβάλλοντας την ιστορική μνήμη και τους αγώνες του Ελληνικού λαού. Φυσικά αυτό ουδόλως αφορά τον πρωθυπουργό, ο οποίος ενδιαφέρεται μόνο για να γίνεται αρεστός στους πλανητάρχες.
3) Πανηγύρισε για τη συμφωνία για τις βάσεις. Θριαμβολογώντας αναφέρθηκε στη βάση της Σούδας «ως τη μεγαλύτερη στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρθηκε και στις υπόλοιπες βάσεις που ουσιαστικά είναι ορμητήρια πολέμου του ΝΑΤΟ και των Η.Π.Α. και προσέφερε και άλλα εδάφη της χώρας για να γίνουν βάσεις, νησιά του Αιγαίου (Κάρπαθος κ.ά)!!! Καταλαβαίνουμε δηλαδή τι έγινε. Ο κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά λέει, ότι αφού αμφισβητούν οι Τούρκοι κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και διεκδικούν Ελληνικά νησιά, καλύτερα να τα εκχωρήσουμε στους Αμερικανούς για να τα χρησιμοποιούν για τους δικούς τους πολεμικούς σκοπούς!!! Η όλη ιστορία μας θυμίζει τον Άτταλο τον Γ΄, (βασιλιά της Περγάμου), ο οποίος μετά τον θάνατό του άφησε το βασίλειό του κληρονομιά στους τότε ισχυρούς της γης Ρωμαίους.
4) Παρά τους πανηγυρισμούς για επιτυχία, που δεν δικαιολογείται, ο πρωθυπουργός δεν έθεσε κανένα θέμα που να αφορά την άμυνα της χώρας και την προκλητικότητα της Τουρκίας, την οποίαν αρνήθηκε κάν να κατονομάσει. Μίλησε για παραβιάσεις από τη γειτονική χώρα χωρίς να αναφέρει το όνομα της χώρας και φυσικά δεν αναφέρθηκε σε κανένα επιμέρους ζήτημα που αφορούν τα αιτήματα της Τουρκίας και τους μέχρι τώρα χειρισμούς της.
α) Στο αίτημα περί αποστρατικοποίησης των Ελληνικών νησιών.
β) Στο Τουρκολιβυκό μνημόνιο, που αντίκειται σαφώς στο Διεθνές Δίκαιο.
γ) Στη διαρκή προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, που αμφισβητεί ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σε νησιά και Αιγαίο.
Η υποχωρητική στάση του πρωθυπουργού, σαφώς διευκόλυνε τον Πρόεδρο Μπάϊντεν, ο οποίος δεν ανέλαβε καμία δέσμευση. Καμία απολύτως δέσμευση για να ξεκαθαρίσει ότι οι Η.Π.Α. θα εγγυηθούν ότι στο Αιγαίο και στο Ν.Α. Μεσόγειο θα εφαρμοσθούν οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου σε ξηρά, θάλασσα και αέρα και φυσικά καμία αυτοκριτική δεν έγινε για τη στάση των Η.Π.Α. στην Κύπρο και στη γκριζοποίηση νησιών του Αιγαίου.
Όλα αυτά δεν δικαιολογούν τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης αλλά και των Μ.Μ.Ε. για την επίσκεψη του πρωθυπουργού.
Η στάση μάλιστα των Μ.Μ.Ε. υπήρξε για άλλη μια φορά προκλητικά παραπλανητική και εντάσσεται στα γενικότερα πλαίσια που κινείται η πλειοψηφία των Μ.Μ.Ε. στην Ελλάδα. Άλλωστε η κατάσταση στον Τύπο φάνηκε και από την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, που εκθέτει την κυβέρνηση (έρευνα Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα) που καταγράφει σοβαρό πρόβλημα δημοκρατίας στην Ελλάδα, κατατάσσοντάς την σε έρευνα που έγινε σε 180 χώρες του κόσμου για την κατάσταση της δημοσιογραφίας, στην τελευταία θέση της Ε.Ε., κάνοντας μάλιστα «βουτιά» 38 θέσεων.
5) Το επιχείρημα ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού και η ομιλία στο Κογκρέσο ενισχύει την χώρα μας έναντι της Τουρκίας, μόνο ως αστείο μπορεί εκληφθεί. Ο ρόλος της Τουρκίας έχει αναβαθμισθεί, ιδιαίτερα μετά την άρνησή της να ακολουθήσεις τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, έναντι της Ελλάδας που είναι ο πρόθυμος υπάλληλος και απολύτως προβλέψιμος για τις Η.Π.Α.
Αυτό φαίνεται από τα παζάρια που γίνονται με την Τουρκία για την ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας και τους όρους που θέτει η Τουρκία. Φαίνεται όμως και από την πρόταση της κυβέρνησης Μπάϊντεν στο Κογκρέσο για έγκριση πώλησης εξοπλισμού για F16 στην Τουρκία. Η προσπάθεια να το υποβαθμίσουν και να παρουσιάσουν ότι το Κογκρέσο, το οποίο υποδέχτηκε θριαμβευτικά τον Μητσοτάκη, δεν θα εγκρίνει την πώληση στην Τουρκία είναι επιχείρημα για αφελείς. Το βάρος της Τουρκίας έχει αυξηθεί μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι Αμερικανοί θεωρούν κρίσιμο το ζήτημα της Ν.Α. πτέρυγας του ΝΑΤΟ, μέρος της οποίας είναι η Τουρκία, σαφώς δεν θέλουν να διαταράξουν περαιτέρω τις σχέσεις τους, αντιθέτως επιθυμούν να τις εξευμενίσουν. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Υπουργού Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου, που δείχνει όμως και την δουλοπρέπεια της Ελληνικής κυβέρνησης (δεν είναι καλή περίοδο να μιλάς κατά της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ).
6) Το σημαντικότερο όμως όλων είναι η ανακοίνωση του πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα αγοράζει F35 (ζήτησε από τον Αμερικανό Πρόεδρο) παρουσιάζοντάς την μάλιστα ως εξαιρετική επιλογή ενίσχυσης της άμυνας της χώρας.
Είναι έτσι; Σαφώς όχι.
α) Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη κοστίζουν πανάκριβα, περίπου 100 εκ. δολάρια το ένα. Με την αγορά, το συνολικό κόστος εξοπλισμού του τελευταίου διαστήματος (Refale κ.λ.π.) κυμαίνεται στα 11,5 – 15 δις, το οποίο προστίθεται στο δημόσιο χρέος, που ήδη είναι μη διαχειρίσιμο (210% του ΑΕΠ), που φυσικά καλείται να αποπληρώσει ο Ελληνικός λαός.
β) Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα μαχητικά F35, παρ’ ότι διαθέτουν πολύ εξελιγμένη τεχνολογία, είναι ακατάλληλα για την αντιμετώπιση εθνικών αναγκών (αναχαιτίσεων) στο Αιγαίο. Μέχρι τώρα τρεις Ελληνικές κυβερνήσεις τα έχουν απορρίψει.
γ) Σύμφωνα επίσης με ειδικούς τα συγκεκριμένα, με τα εξελιγμένα πτητικά χαρακτηριστικά τους είναι ιδανικά για την κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών των Η.Π.Α., για μία μεγάλη γεωγραφική περιοχή δράσης, της Ανατολικής Μεσογείου, Αιγαίου, Βαλκανίων, Μαύρης Θάλασσας, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι θα απογειώνονται από Ελληνικές αεροπορικές βάσεις. Προφανώς βασικός στόχος λοιπόν είναι η εξουδετέρωση Ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων, καλύπτουν αμερικανικές ανάγκες, το κόστος όμως σε αγορά και συντήρηση, καλείται να πληρώσει (με ευθύνη της κυβέρνησης) «ο χρήσιμος ηλίθιος» Ελληνικός λαός.
Η επίσκεψη λοιπόν του πρωθυπουργού μπορεί να χαρακτηρισθεί με μία φράση «άνθρακες ο θησαυρός» που θα κληθούμε όμως να πληρώσουμε σε χρυσάφι.
Μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα;
Αν κατανοήσει την πραγματικότητα ο Ελληνικός λαός και πάρει την τύχη του στα χέρια του.
Ευελπιστούμε ότι αυτό θα γίνει.
Δέσποινα Σπανού, πρώην αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, στέλεχος της ΛΑΕ.