ΟΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ
Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία κλιμακώνεται, Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ ήρθαν σε συμφωνία που προβλέπει, ότι οι ΗΠΑ θα προμηθεύσουν φέτος την Ευρωπαϊκή Ένωση με επιπλέον 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), σε «ανεκτή» τιμή. «Η Ευρώπη θα εργαστεί για να εξασφαλίσει σταθερή ζήτηση για επιπλέον LNG των ΗΠΑ, τουλάχιστον έως το 2030. Στοχεύουμε σε περίπου 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Η συμφωνία αυτή, που παρουσιάζεται ότι υπηρετεί το στόχο της λεγόμενης πράσινης ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, προπάντων εξυπηρετεί το στόχο της σταδιακής απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, με τη χρήση του πολύ ακριβότερου από αυτό LNG.
Το υγροποιημένο φυσικό αέριο θα μεταφερθεί από τα λιμάνια των ΗΠΑ στην Ευρώπη με ειδικά για τη μεταφορά του δεξαμενόπλοια. Στην ιδιοκτησία ελλήνων εφοπλιστών βρίσκεται το 22% του παγκόσμιου στόλου των δεξαμενόπλοιων LNG. Το Νοέμβριο του 2021 ο ελληνικών συμφερόντων στόλος LNG carriers ήταν ο ακριβότερος παγκοσμίως.
Με την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου διογκώνονται οι ναύλοι, και η μεταφορά του αποτελεί σημαντική και ιδιαίτερα κερδοφόρα επένδυση. Εκτός από τη μεταφορά του LNG, οι έλληνες εφοπλιστές ενεργοποιούνται και στον τομέα των ενεργειακών υποδομών, με την εγκατάσταση σε ελληνικές θαλάσσιες περιοχές (Αλεξανδρούπολη, Άγιοι Θεόδωροι, Βόλο) πλωτών δεξαμενών και πλωτών σταθμών-μονάδων αποθήκευσης και αεριοποίησης του υγροποιημένου φυσικού αερίου, που να αποτελούν πύλες εισόδου για τη μεταφορά LNG στην εγχώρια και ευρωπαϊκή αγορά.
Για το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο, η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία ανοίγουν μια νέα μακράς διάρκειας περίοδο κερδοφορίας. Αλλά και στο παρελθόν, οι δυο ολέθριοι για όλους τους τομείς της οικονομικής ζωής παγκόσμιοι πόλεμοι αποτέλεσαν μοναδικές ευκαιρίες για την επέκταση της δραστηριότητάς τους και την αύξηση των κερδών τους, με ανθρώπινο κόστος τις «φτηνές» ζωές των ναυτεργατών, που διακινδύνευαν σε δρομολόγια θανάτου και με «κουρελιασμένα» πλοία.
Κατά τη διάρκεια του Α΄ παγκοσμίου πολέμου, η αύξηση της ζήτησης και των ναύλων μεγαλύτερων πλοίων, που να πραγματοποιούν επικίνδυνα υπερπόντια ταξίδια για τη μεταφορά κάρβουνου και σιτηρών από την Αμερική στην Ευρώπη, αύξησε τα κέρδη των ελλήνων πλοιοκτητών, που εκμεταλλεύτηκαν αυτές τις ανάγκες.
Κατά τη διάρκεια του Β΄ παγκοσμίου πολέμου, οι έλληνες εφοπλιστές που έφεραν στα πλοία τους την παναμαϊκή ιδίως σημαία (σημαία ευκαιρίας), για να μην πληρώνουν φόρους για τα υπέρογκα κέρδη που αποκόμισαν και για να μην επιταχθούν τα πλοία τους, θησαύρισαν από τις πολεμικές ναυτιλιακές μεταφορές. Μετά τη λήξη του πολέμου, το 1947, αγοράστηκαν από έλληνες εφοπλιστές, με ευνοϊκούς όρους και κρατική εγγύηση, συνολικά περί τα 100 μεταχειρισμένα αμερικανικά πλοία τύπου liberty, αμφίβολα αξιόπλοα, που με σημαίες του Παναμά ή της Λιβερίας τα περισσότερα, αποτέλεσαν τη βάση για την αναγέννηση του εμπορικού τους στόλου.
Ήδη, οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, του ουκρανικού πολέμου και των οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία, έχουν αρχίσει να πλήττουν και τον ελληνικό λαό, με αυξήσεις στην ενέργεια, στα καύσιμα, στα τρόφιμα. Ο πληθωρισμός ανεβαίνει, η εφοδιαστική αλυσίδα κινδυνεύει, η κερδοσκοπία ελλοχεύει, ο τουρισμός απειλείται, η ανασφάλεια μεγαλώνει. Μετά την καταστροφική επέλαση των μνημονίων και της πανδημίας, βρισκόμαστε στο έλεος νέου κύματος φτωχοποίησης της κοινωνίας μας.
Για τους έλληνες εφοπλιστές, η τωρινή επικίνδυνη ενεργειακή, γεωπολιτική και οικονομική αστάθεια, που επηρεάζει σχεδόν ολόκληρο τον πλανήτη, είναι άλλη μια εξαιρετική ευκαιρία πλουτισμού. Ωστόσο, η αναμενόμενη διόγκωση των κερδών τους, δεν πρόκειται να έχει θετικό αντίκτυπο στη δυσοίωνη πορεία της οικονομίας της χώρας μας. Οι διαδρομές του χρήματός τους είναι άγνωστες. Οι φορολογικοί τους παράδεισοι απρόσιτοι. Και τα «θαλασσοδάνειά» τους, τα πληρώνουμε ακόμα!
ΕΛΕΝΗ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ
Συν/χος δικηγόρος