Να μην υπάρχει καμία εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο στην Ουκρανία
Η απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, να εμπλέξει την Ελλάδα στον πόλεμο στην Ουκρανία, αποστέλλοντας πολεμικό υλικό στον ουκρανικό στρατό, που μάχεται τους Ρώσους, είναι τυχοδιωκτική, υποτελής και επικίνδυνη για το λαό και τη χώρα μας
Η Ελλάδα θα έπρεπε να πάρει μεσολαβητικές πρωτοβουλίες για το σταμάτημα του πολέμου και όχι να ενισχύει στρατιωτικά το ένα από τα δύο αντιμαχόμενα μέρη. Εάν ήθελε να στείλει βοήθεια στο δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό, θα μπορούσε και θα έπρεπε να στείλει πολλαπλάσια ανθρωπιστική βοήθεια.
Η αποστολή όπλων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη στην Ουκρανία ούτε τον ουκρανικό λαό θα βοηθήσει, αφού αυτή δύσκολα θα φτάσει εκεί, αλλά, ακόμα και εάν φτάσει, θα συμβάλλει στη χρονική παράταση της αιματοχυσίας, ούτε τους ελληνικούς πληθυσμούς στην Ουκρανία, αφού τους καθιστά στόχο της άλλης πλευράς, ούτε τη διατήρηση έστω στοιχειωδών σχέσεων της χώρας μας με τη Ρωσία, που όλες οι προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις της χώρας μας φρόντιζαν να διατηρηθούν στο καλύτερο δυνατόν επίπεδο.
Εάν η κυβέρνηση Μητσοτάκη και οι κυβερνήσεις και οι ηγέτες των άλλων χωρών της ΕΕ ήθελαν να σταματήσει η τραγωδία που πλήττει την Ουκρανία και η καταστροφή που επέρχεται στους ευρωπαϊκούς λαούς, θα έπαιρναν πρωτοβουλίες, που πραγματικά θα έβαζαν τέλος στην στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Δηλαδή, θα αναγνώριζαν ότι δεν πρέπει να επεκταθεί το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, ότι αυτή θα πρέπει να αποκτήσει ένα καθεστώς ουδετερότητας και να τηρηθούν έστω και μόνο για αυτή τη χώρα οι υποσχέσεις, που δόθηκαν στην ΕΣΣΔ, ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί ούτε πόντο ανατολικά, σε αντάλλαγμα της συγκατάθεσής της στη γερμανική ενοποίηση, μιας και αυτές αθετήθηκαν για μία σειρά χώρες, στις οποίες αυτό επεκτάθηκε.
Δυστυχώς, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι τόσο υποτελείς στις ΗΠΑ, που δεν τολμούν ούτε να ψελλίσουν πραγματικές λύσεις για το σταμάτημα του πολέμου πριν ακόμα αυτός κλιμακωθεί, πάρει παγκόσμιες διαστάσεις και απειλήσει όχι μόνο την Ευρώπη, που θα είναι το πρώτο θύμα, αλλά ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι πολιτικές ηγεσίες των περισσότερων χωρών – μελών της συντάσσονται πλήρως με τη στρατηγική και τις επιδιώξεις των ΗΠΑ, παρότι η πολιτική των οικονομικών κυρώσεων θα έχει αρνητικά αποτελέσματα για τις ευρωπαϊκές οικονομίες, λόγω κυρίως της διακοπής των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου, και τις συνέπειες θα τις πληρώσουν οι λαϊκές τάξεις.
Η μόνη χώρα, που ωφελείται από τη συνέχιση αυτού του πολέμου, είναι οι ΗΠΑ, που συσπειρώνουν ηγεμονικά όλη τη Δύση ενάντια σ’ ένα υποτίθεται κοινό εχθρό, σήμερα τη Ρωσία, αύριο την Κίνα και, ταυτόχρονα πωλούν σε ακριβές τιμές το φυσικό τους αέριο στις χώρες της ΕΕ, την οποία κυριολεκτικά έχουν στραγγαλίσει.
Η στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι από τις πιο επιθετικές. Όχι μόνο πρωτοστατεί σε επιθετική ρητορεία και πλειοδοτεί στις απαιτήσεις κυρώσεων, αλλά αποφασίζει την εμπλοκή στη σύγκρουση με την αποστολή πολεμικού εξοπλισμού, την ίδια στιγμή, που εφαρμόζει πολιτικές λιτότητας και φτωχοποίησης σε βάρος του ελληνικού λαού και του φορτώνει νέα δυσβάστακτα βάρη μ’ ένα νέο υπέρογκο εξοπλιστικό πρόγραμμα.
Η στάση αυτή της κυβέρνησης Μητσοτάκη οδηγεί τη χώρα μας σε μεγαλύτερη πρόσδεση στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό με βάση την εκτίμηση ότι αυτή μπορεί να δώσει πλεονεκτήματα στη χώρα μας και να αναβαθμίσει το ρόλο της στη Ν.Α. Μεσόγειο. Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη, τυχοδιωκτική στρατηγική, τις καταστροφικές συνέπειες της οποίας θα πληρώσει ο ελληνικός λαός. Η Ελλάδα – με ευθύνη και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – έχει τις περισσότερες αμερικάνικες βάσεις στην Ευρώπη ανάλογα με τον πληθυσμό της, οι οποίες στοχεύουν σε αυτούς που οι ΗΠΑ αναδεικνύουν ως εκάστοτε αντιπάλους τους στην ευρύτερη περιοχή μας και, κυρίως, τη Ρωσία.
Οι δυνάμεις της Αριστεράς στη χώρα μας χρειάζεται ενωτικά να αγωνιστούν ενάντια στην κλιμάκωση της πολεμικής σύγκρουσης, για την απεμπλοκή της χώρας μας από τους τυχοδιωκτικούς πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, το κλείσιμο των βάσεων, την άρση των διευκολύνσεων στον αμερικανονατοϊκό ιμπεριαλισμό, αλλά και τη μη επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς.
Υπάρχει άμεση ανάγκη για την ανάπτυξη ενός μαζικού αντιπολεμικού κινήματος στη χώρα μας, που θα αγωνίζεται για παύση του πολέμου και ειρηνική διευθέτηση στην Ουκρανία, καμία συμμετοχή της Ελλάδας στις πολεμικές επιχειρήσεις, άρση των οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία, δέσμευση των ΗΠΑ για την μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, καμία περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ.
Δημήτρης Στρατούλης
Στέλεχος της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ
π. Βουλευτής και Υπουργός
Αναδημοσίευση από Κυριακάτικη KontraNews