Η κυβέρνηση μετά την καταστροφική διαχείριση της πανδημίας,
προωθεί τα χειρότερα για την Υγεία
Της Δέσποινας Σπανού
Προβλήματα υπήρχαν στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και πριν από την πανδημία. Τα μνημόνια, οι περικοπές στην χρηματοδότηση των δημοσίων δομών υγείας, η μείωση προσωπικού, η αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις του προσωπικού, σύμφωνα με την οποία όταν λήγουν οι συμβάσεις ή δεν ανανεώνονται ή ανανεώνονται μετά από ένα χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα τα Νοσοκομεία να μένουν αποδεκατισμένα και άλλα πολλά συνετέλεσαν στην υποβάθμισή τους.
Μετά την πανδημία όμως, η επιβάρυνση των Δημοσίων Νοσοκομείων σε συνδυασμό με τις ελλείψεις, έφερε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας στα πρόθυρα της διάλυσης. Τα Δημόσια Νοσοκομεία ανέλαβαν όλο το βάρος της αντιμετώπισης της πανδημίας χωρίς να ενισχυθούν, ούτε σε προσωπικό, ούτε σε υποδομές. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των υγειονομικών καταγγέλλουν ότι φέτος σε σχέση με πέρυσι, εργάζονται 10.000 λιγότεροι υγειονομικοί στα Νοσοκομεία, καλούνται 2 νοσηλευτές να εξυπηρετήσουν 40 ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ γιατροί άλλων ειδικοτήτων, εκτός Πνευμονολόγων (Οφθαλμίατροι, Δερματολόγοι κ.ά.) καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ασθενείς με covid. ΜΕΘ ανάλογες των αναγκών δεν υπάρχουν και όσες υπάρχουν ή έγιναν αργότερα είναι υποστελεχωμένες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες.
Η Ελλάδα δυστυχώς έχει τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από covid σε σχέση με τον πληθυσμό, 26.000 περίπου άνθρωποι από την αρχή της πανδημίας έχουν χάσει τη ζωή τους και η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά τη κυβέρνηση, αλλά και τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις, που μείωσαν τις δαπάνες για την υγεία, αύξησαν τον αριθμό των συμβασιούχων και διέλυσαν εντελώς τις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Είναι χαρακτηριστικό, ότι μόνο 4.200 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ και πάνω από 18.000 πέθαναν εκτός ΜΕΘ. Ο μεγάλος αριθμός θανάτων όμως, οφείλεται όχι μόνο στις ελλείψεις σε ΜΕΘ, αλλά κυρίως στην έλλειψη μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τα κρούσματα με την κατάλληλη αγωγή, πριν φθάσουν οι ασθενείς στα Νοσοκομεία.
Η κυβέρνηση από την αρχή είχε σχέδιο την προώθηση της ιδιωτικοποίησης της υγείας (μέσω ΣΔΙΤ), την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην Δημόσια Υγεία με επιβάρυνση φυσικά του ασφαλισμένου ασθενούς.
Για τον λόγο αυτό και παρά την πανδημία, όχι μόνο μειώθηκαν οι δαπάνες για την υγεία, αλλά στις διεκδικήσεις για αυξήσεις, οι απαντήσεις του πρωθυπουργού και των υπουργών ήσαν προκλητικές, π.χ. (δεν υπάρχει πρόβλημα αν διασωληνώνονται ασθενείς εκτός ΜΕΘ), είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαψεύδοντας ακόμα και την έκθεση των ειδικών Τσιόδρα – Λύτρα, αλλά και υπουργών όπως του Σκρέκα (δεν θέλουμε πολυτελές Δημόσιο Σύστημα Υγείας).
Η κυβέρνηση δηλαδή, όχι μόνο δεν προσπάθησε να αντιμετωπίσει την πανδημία, αλλά αντιθέτως την χρησιμοποίησε ως ευκαιρία, αδιαφορώντας για τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, την διάλυση του Δημοσίου Συστήματος Υγείας και την αδυναμία του να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών με εκτός covid νοσήματα, προκειμένου να υλοποιήσει τα σχέδιά της για ιδιωτικοποίηση. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός, ότι ενώ 130.000 ασθενείς με covid νοσηλεύτηκαν στα Δημόσια Νοσοκομεία, μόνο το 5% των 15.000 κλινών covid free του ιδιωτικού τομέα έχουν χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας, διότι δεν ήθελαν να επιβαρυνθούν οι κλινικάρχες!!! Αντιθέτως οι ιδιώτες αύξησαν τα κέρδη τους, διότι μεγάλος αριθμός ασθενών, όσοι φυσικά είχαν την οικονομική δυνατότητα προσέτρεξαν στα ιδιωτικά Νοσοκομεία για νοσηλεία, οι υπόλοιποι απλώς περιμένουν… το μοιραίο και είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει στο τέλος μεγάλος αριθμός θανάτων, όχι μόνο από τον covid, αλλά και από άλλα νοσήματα, διότι οι ασθενείς δεν είχαν την κατάλληλη νοσηλεία.
Είναι σίγουρο λοιπόν ότι η κυβέρνηση, η οποία όλο το προηγούμενο διάστημα προσπάθησε να επιρρίψει την ευθύνη για τα προβλήματα στους πολίτες, προσπάθησε να διαχειρισθεί μόνο επικοινωνιακά το θέμα, με βάση και την προσδοκία μεγάλου αριθμού τουριστικών αφίξεων, συνειδητά επέλεξε και επεδίωξε την υποβάθμιση του Δημοσίου συστήματος Υγείας προκειμένου να εφαρμόσει τα σχέδιά της για ιδιωτικοποίηση, τα οποία μάλιστα ήδη ο υπουργός ανακοίνωσε στους εκπροσώπους των εργαζομένων.
Συγκεκριμένα: α) Ο Θ. Πλεύρης δήλωσε ότι θα συγχωνευθούν Νοσοκομεία (έχουν ήδη συγχωνευθεί πολλά και στα προηγούμενα μνημονιακά χρόνια) και ότι θα αξιολογούνται οι μονάδες με βάση την παραγωγικότητα, λες και είναι Τράπεζες ή επιχειρήσεις, που μετρούν την παραγωγή και όχι κρατικές δομές, που έχουν στόχο να προστατεύσουν την υγεία και τη ζωή, να προστατέψουν δηλαδή το υπέρτατο αγαθό για τον άνθρωπο.
β) Θα εισέλθουν ιδιώτες στα Δημόσια Νοσοκομεία, δηλαδή:
( Θα αναλάβουν εργολάβοι όλες τις βοηθητικές εργασίες, καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη
( Θα υπάρξει είσοδος ιδιωτών στα Νοσοκομεία με διεύρυνση ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων και καθιέρωση ιδιωτικών χειρουργείων!
Αυτές οι ρυθμίσεις, αν φυσικά εφαρμοστούν θα είναι σταθμός και θα φέρουν μεγαλύτερη εξαθλίωση του πληθυσμού.
Όσοι ισχυρισθούν ότι οι αλλαγές θα είναι προαιρετικές για όσους επιθυμούν, απλώς ψεύδονται.
Η αλήθεια είναι ότι ολόκληρες οι υποδομές της Δημόσιας υγείας θα διατεθούν στους ιδιώτες, που θα αυξάνουν απλώς τα κέρδη τους εις βάρος των πολιτών, οι οποίοι και φορολογούνται και πληρώνουν εισφορές για την υγεία και την περίθαλψη στους μισθούς, στις συντάξεις και στις επικουρικές συντάξεις. Με δεδομένου μάλιστα ότι οι υποδομές των Νοσοκομείων (αίθουσες χειρουργείων) είναι συγκεκριμένες, σιγά – σιγά θα μειώνονται τα πρωϊνά Δημόσια χειρουργεία προς όφελος των απογευματινών ιδιωτικών. Με αυτό τον τρόπο τα Νοσοκομεία θα αυτοχρηματοδοτούνται και οι ιδιώτες θα πλουτίζουν, όλοι από τους ασθενείς ασφαλισμένους, οι οποίοι κατά τα άλλα θα εξακολουθούν να πληρώνουν και εισφορές για τη Δημόσια υγεία. Όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν το Νοσοκομείο και τον ιδιώτη, απλώς δεν θα έχουν περίθαλψη, με φυσική συνέπεια την επιδείνωση της υγείας τους, ή τον θάνατο, όπως συμβαίνει στην Αμερική ή και σε άλλες χώρες της Ευρώπης που ακολουθούν την ίδια νεοφιλελεύθερη πολιτική.
Η υγεία όμως είναι το σημαντικότερο κοινωνικό αγαθό.
Η υπεράσπιση της Δημόσιας υγείας είναι αδήριτη ανάγκη.
Και πρέπει να γίνει τώρα, πριν ψηφισθεί ο νόμος.
Τα Συνδικάτα, οι κοινωνικοί φορείς επιβάλλεται να αναλάβουν πρωτοβουλία για ενημέρωση των πολιτών και για τη συγκρότηση ενός μαζικού λαϊκού ενωτικού μετώπου για τη Δημόσια υγεία.
Τώρα! Αύριο θα είναι αργά.
Να μην τους αφήσουμε να χτίσουν τείχη στα Δημόσια Νοσοκομεία, διότι τότε θα επαληθευτούν οι στίχοι του ποιητή.
Όταν έχτισαν τα τείχη
πώς να μη προσέξω
ανεπαισθήτως μ’ έκλεισαν
από τον κόσμο έξω.
Καβάφης
Ας προσέξουμε λοιπόν.
Η Δέσποινα Σπανού, είναι πρώην αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, στέλεχος της ΛΑΕ.