Συνέντευξη του Κώστα Ήσυχου στο sputniknews.gr
«Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι έχει χάσει τον έλεγχο της ψυχραιμίας, της πολιτικής σκέψης και της ειρηνικής προοπτικής μέσω της διπλωματίας» επισημαίνει στο Sputnik o πρώην βουλευτής και αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Κώστας Ήσυχος.
Ως την «πιο ακραία μορφή του Ψυχρού Πολέμου» χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Ουκρανού Προέδρου, Βολόντιμιρ Ζελένσκι, για αποχώρηση της Ουκρανίας από το μνημόνιο της Βουδαπέστης -κάτι που θα επανέφερε τα πυρηνικά όπλα στη χώρα του- ο πρώην βουλευτής και αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος, σε συνέντευξή του στο Sputnik.
Ο τέως βουλευτής κρίνει πως οι δηλώσεις αυτές του Ζελένσκι αντιβαίνουν στις προσπάθειες εύρεσης διπλωματικής λύσης στην κρίση, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην πρόκειται καν για δικά του λόγια, αλλά να του τα έχει βάλει κάποιος άλλος στο στόμα.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο κ. Ήσυχος επισημαίνει το «απαράδεκτο»
της στάσης του και τονίζει πως αντί να επιδιώκει λύσεις -ειδικά όσον αφορά στις επιθέσεις στις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ– επιστρέφει στην παλιά του εικόνα, αυτή του κωμικού.
Δυστυχώς, όμως, η κατάσταση δεν είναι κωμωδία αλλά αρχαία ελληνική τραγωδία, επισημαίνει ο ίδιος.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του τέως αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας και πρώην βουλευτή, Κώστα Ήσυχου, στο Spuntik:
– Χθες, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, είπε ότι το Κίεβο ίσως κηρύξει ως άκυρο το μνημόνιο της Βουδαπέστης, σύμφωνα με το οποίο η Ουκρανία δεν μπορεί να έχει πυρηνικό οπλοστάσιο. Μπορείτε να σχολιάσετε αυτή τη δήλωση;
Νομίζω ότι ο σημερινός Πρόεδρος της Ουκρανίας, ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, έχει χάσει τον έλεγχο της ψυχραιμίας, της πολιτικής σκέψης και της ειρηνικής προοπτικής μέσω της διπλωματίας.
Την ώρα που η διπλωματία πρέπει να κερδίζει έδαφος, δεν κερδίζει έδαφος όταν δηλώνει ότι η Ουκρανία μπορεί να επανεκτιμήσει και να ξαναγίνει πυρηνική δύναμη, να έχει, δηλαδή, πυρηνικά όπλα.
Αυτό δεν το έχει πει ούτε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ο κ. Στόλτενμπεγκ, ο οποίος είναι, ίσως, το πιο γνωστό “γεράκι του πολέμου” στη σημερινή εποχή, ως επικεφαλής του ΝΑΤΟ. Δεν το έχει πει το Πεντάγωνο. Και το λέει ο Ζελένσκι. Ή το λέει ο ίδιος, μέσα σε μία στιγμή που έχει χάσει την πολιτική του ψυχραιμία, ή του το έχουν πει να το πει. Είτε συμβαίνει το πρώτο είτε συμβαίνει το δεύτερο, είναι απαράδεκτο. Είναι απαράδεκτο, όχι για τον ουκρανικό λαό, είναι απαράδεκτο για όλους τους λαούς της Ευρώπης και τους λαούς της Ρωσίας.
– Η Ουκρανία και στα σοβιετικά χρόνια είχε έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες, κατασκεύαζαν και πυραύλους. Και τώρα κάνουν και έχουν δυνατότητες να φτιάξουν πυρηνικά όπλα.
Είναι πολύ στενάχωρο, είναι πολύ επικίνδυνο και ανήκει στην πιο ακραία μορφή του Ψυχρού Πολέμου η δήλωση του κ. Ζελένσκι.
Ο κ. Ζελένσκι θα έπρεπε να βρει τόπους να βρεθούν λύσεις, ιδιαίτερα στις επιθετικές ενέργειες του τακτικού ουκρανικού στρατού σε βάρος του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, που τις τελευταίες δύο μέρες έχουμε αύξηση των βομβαρδισμών και της χρήσης των όπλων εναντίον αμάχων και εναντίον κατοικημένων περιοχών, συμπεριλαμβανομένων των πρωτευουσών των δύο αυτόνομων Δημοκρατιών.
Θα έπρεπε, δηλαδή, ο κ. Ζελένσκι να δει εάν είναι κινήσεις του τακτικού στρατού ή αν είναι κινήσεις των παραστρατιωτικών, νεοναζιστικών ομάδων που βρίσκονται πλάι στον ουκρανικό στρατό.
Ό,τι και να γίνεται, νομίζω πως ο κ. Ζελένσκι βρίσκεται περισσότερο έξω από την πραγματική διάσταση και τον κίνδυνο των προβλημάτων και ίσως επανέρχεται η τηλεοπτική του εικόνα ως κυρίαρχη, ως παλιός κωμικός. Μόνο που δεν είναι, δυστυχώς, ένα έργο για κωμωδία αλλά είναι μία αρχαία ελληνική τραγωδία αυτό που βιώνει ο ουκρανικός λαός με τον κ. Ζελένσκι και τις φιλοπόλεμες δυνάμεις που απαρτίζουν την κυβέρνησή του.