Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗ ΚΑΙ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΗ
Άρθρο του Θανάση Πετράκου
Την ώρα που τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις βιώνουν τρομακτική αύξηση του κόστους ενέργειας, η οποία εκτός από τις διεθνείς αυξήσεις οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η κυβέρνηση δια του αρμοδίου υπουργού κ. Σκυλακάκη με κυνισμό προκαλεί τους πολίτες λέγοντας το ανείπωτο «δεν μειώνουμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στη βενζίνη διότι αυτοκίνητα δεν έχουν οι φτωχοί, έχουν μόνο οι πλούσιοι»!!!
Οι προκλητικές αυτές δηλώσεις του κ. Σκυλακάκη καθ’ εντολή προφανώς του κ. Μητσοτάκη δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες. Είναι ώρα οι φορείς και οι πολίτες να αναλάβουμε δράση ώστε να δημιουργηθεί ένα παλλαϊκό μέτωπο με κεντρικό σύνθημα «Ουσιαστικά μέτρα τώρα για την μείωση του κόστους ενέργειας».
Είναι γνωστό ότι οι τρομακτικές αυξήσεις στο φυσικό αέριο κατά 120% και στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 40% έχουν ως αποτέλεσμα να έχουμε από μαγκάλια, φωτιές σε διαμερίσματα και αναθυμιάσεις, να έχουμε μέχρι σήμερα 18 νεκρούς.
Γι’ αυτό πρέπει να απαιτήσουμε:
Για το πετρέλαιο θέρμανσης: Να επανέλθει ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα προμνημονιακά επίπεδα του 2010 δηλαδή στα 21 €/χιλιόλιτρο από τα 280 €/χιλιόλιτρο που είναι σήμερα και να μειωθεί σημαντικά ο ΦΠΑ στο χαμηλό συντελεστή.
Για το Φυσικό Αέριο: Να μειωθεί δραστικά και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και να μειωθεί σημαντικά ο ΦΠΑ στο χαμηλό συντελεστή.
Για το αγροτικό Πετρέλαιο: Η αύξηση των διεθνών τιμών στο αργό προφανώς δυσκολεύει ακόμη περισσότερο και τους αγρότες να καλλιεργήσουν τη γη τους. Γι’ αυτό ως ελάχιστο μέτρο απαιτείται να μειωθεί ο ΕΦΚ από τα 330 ευρώ /χίλια λίτρα που είναι σήμερα στα 66 ευρώ /χίλια λίτρα που ήταν στα προμνημνιακά επίπεδα και να μειωθεί σημαντικά ο ΦΠΑ στο χαμηλό συντελεστή.
Για το πετρέλαιο κίνησης και τη βενζίνη: Να μειωθούν δραστικά οι ΕΦΚ και να επανέλθουν στα προμνημνιακά επίπεδα και να μειωθεί σημαντικά ο ΦΠΑ στο χαμηλό συντελεστή.
Για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης 2021-2022: θα πρέπει να υπαχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση οι χιλιάδες συμπολίτες μας που ζουν στην ελληνική περιφέρεια και επιλέγουν να θερμανθούν με εναλλακτικές και περιβαλλοντικά ασφαλείς μορφές θερμότητας, όπως η τηλεθέρμανση και οι άλλες μορφές.
Εκεί βέβαια που οι πολίτες παθαίνουν εγκεφαλικά είναι όταν έρχονται οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος οι οποίοι είναι 2,5 έως 3 φορές μεγαλύτεροι από τα περσινά επίπεδα. Η δε χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στην αύξηση των τιμών της χοντρικής. Οι αιτίες εκτός από τις αυξήσεις των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου βρίσκονται στην πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη η οποία με την πρόωρη και βίαιη απολιγνιτοποίηση οδήγησε ώστε να αυξηθεί πάρα πολύ στο μίγμα της παραγωγής του ρεύματος το φυσικό αέριο. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την λειτουργία του χρηματιστηρίου ενέργειας το οποίο είχε αποφασιστεί η ίδρυσή του το 2018 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ενεργοποιήθηκε το 2020 απ’ την κυβέρνηση Μητσοτάκη και την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ έχουν εκτινάξει στα ύψη τους λογαριασμούς του ρεύματος. Η κυβέρνηση απέναντι σ’ αυτές τις τρομακτικές αυξήσεις επιλέγει με επιδοτήσεις οι οποίες δεν καλύπτουν σε καμία περίπτωση ούτε το 50% των αυξήσεων να μειώσει την οργή των πολιτών.
Είναι συνεπώς ώρα να απαιτήσει ένα πλατύ μαζικό κίνημα ουσιαστικά μέτρα και όχι ψίχουλα.
Πρέπει να διεκδικήσουμε:
1. Να καλύψει η κυβέρνηση το 100% της αύξησης στους λογαριασμούς των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
2. Να καταργηθεί το χρηματιστήριο ενέργειας και η απόφαση για την βίαιη απολιγνιτοποίηση ώστε να μειωθεί το ράλι των τιμών.
3. Επιπλέον απαιτούνται συγκεκριμένα μέτρα για ουσιαστικές και μόνιμες μειώσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, όπως: α) επαναφορά της κλιμακωτής χρέωσης, β) κατάργηση των διαφόρων τελών, όπως τα ΥΚΩ, γ) να μειωθεί ο ΦΠΑ (άμεση μείωση του ΦΠΑ στο 4%) και να επανέλθει η κλιμακωτή τιμολόγηση, δ) Κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και του τέλους εκτελωνισμού 5/1οοο, ε) ενιαίος λογαριασμός που σημαίνει καμία ξεχωριστή χρέωση για ΥΚΩ, στ) να καταργηθεί το ΕΤΜΕΑΡ, ζ) Επαναφορά του νόμου 4320/ 19-03-2015, νόμου που ψηφίστηκε το Μάρτη του 2015 (υπουργός Ενέργειας ο Π. Λαφαζάνης) που προέβλεπε δωρεάν κιλοβατώρες για όσους είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας που προέβλεπε δωρεάν 1200 KW τον χρόνο. Αν γίνουν τα ανωτέρω (α-ζ) η τιμή του ρεύματος θα μειωθεί 55%.
Συμπερασματικά για να υπάρξουν μειώσεις στο κόστος ενέργειας πρέπει η ενέργεια να ξαναγίνει δημόσιο και κοινωνικό αγαθό ώστε να εξυπηρετεί την κοινωνία και την ανάπτυξη προς όφελος των πολλών και όχι εμπόρευμα που την έχουν μετατρέψει σήμερα οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Αυτό σημαίνει αγώνας για την επανακρατικοποίηση των ιδιωτικοποιημένων επιχειρήσεων ενέργειας (ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ).
Η επανάκτηση από το δημόσιο αυτών των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων – πυλώνων του κλάδου της ενέργειας αποτελεί αναγκαία συνθήκη για να χαράσσεται ενεργειακή πολιτική προς όφελος της κοινωνίας και να έχουμε φτηνή ενέργεια.
Θανάσης Πετράκος
Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου
Επικεφαλής του συνδυασμού «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»
Πρώην βουλευτής