Δύο αντικοινωνικοί «πρωτοχρονιάτικοι μποναμάδες» της κυβέρνησης Μητσοτάκη στους συνταξιούχους και ασφαλισμένους.
Την ίδια στιγμή, που ο εργαζόμενος λαός δοκιμάζεται στη χώρα μας από το 4ο και το 5ο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, από την ακρίβεια, που ροκανίζει τα εισοδήματά του, και από την ενεργειακή φτώχεια, που τον αφήνει απροστάτευτο από το κρύο μέσα στο χειμώνα, η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε δύο νέα, πρωτοχρονιάτικα, χτυπήματα, σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους και ασφαλισμένους.
Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Π. Τσακλόγλου με εγκύκλιό του – «μποναμά» στους συνταξιούχους, που εξέδωσε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς σε εφαρμογή – και μάλιστα με ακραία αυθαίρετο τρόπο – αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων των κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ (νόμος Κατρούγγαλου, άρθρο 12, παρ. 5, ν. 4387/2016), μείωσε μέχρι και 79% τις συντάξεις χηρείας όσων συνταξιοδοτούνται από 1-1-2022 και δικαιούνται και δεύτερη κύρια σύνταξη, περικόπτοντας από αυτές την εθνική σύνταξη των 385 ευρώ.
Επίσης, από την 1η Ιανουαρίου 2022 ξεκίνησε να λειτουργεί το νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), στο οποίο εντάσσονται οι νέοι που αρχίζουν να εργάζονται για πρώτη φορά από αυτή την ημερομηνία. Από 1.1.2023, όλοι οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι κάτω των 35 ετών θα μπορούν προαιρετικά να ενταχθούν στο ΤΕΚΑ.
Το ΤΕΚΑ θεσπίστηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη με το νόμο 4826/2021 και θα διαχειρίζεται τους προσωπικούς – ατομικούς λογαριασμούς των νέων ασφαλισμένων, που θα σχηματίζονται από τις εισφορές τους για την επικουρική ασφάλιση, αναθέτοντας την «αξιοποίησή» τους σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και τράπεζες.
Ο Υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης υποδέχτηκε τη λειτουργία του νέου ταμείου με πανηγυρισμούς, υποσχόμενος «υψηλότερες επικουρικές συντάξεις για τους νέους ασφαλισμένους»..
Το ίδιο έκανε και ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Π. Τσακλόγλου, δηλώνοντας ότι «υλοποιούμε μια μεταρρύθμιση, που καλύπτει τις ανάγκες της νέας γενιάς».
Η αλήθεια, όμως είναι διαφορετική, αφού η ανάθεση διαχείρισης των «ατομικών κουμπαράδων» των νέων ασφαλισμένων σε κερδοσκοπικά κεφάλαια, τράπεζες και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, συνιστά ανάληψη μεγάλων, απρόβλεπτων και μη αναστρέψιμων κινδύνων, που ενέχουν οι χρηματαγορές, δημιουργώντας τεράστιες χρηματοοικονομικές φούσκες, που συχνά, εκρήγνυνται, καταστρέφοντας τους πολλούς και εξασφαλίζοντας μεγάλα κέρδη σε λίγους κερδοσκόπους.
Η κυβέρνηση εξαγγέλλει ότι τα αποθεματικά, ύψους 60 – 70 δις ευρώ, που θα δημιουργήσει το ΤΕΚΑ, θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση νέων «επενδύσεων», δηλαδή για νέα λεηλασία τους προς όφελος της ιδιωτικής κερδοσκοπίας. Επομένως, προωθεί την κεφαλαιοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, όχι για να βελτιωθούν οι επικουρικές συντάξεις των νέων ασφαλισμένων, αλλά για να δώσει τις εισφορές τους ως δώρο σε τράπεζες και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες για να χρηματοδοτήσουν με αυτές ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα.
Το κυβερνητικό επιχείρημα ότι «σταματάμε να παίρνουμε τα λεφτά των νέων και να τα δίνουμε στους ηλικιωμένους», είναι αντικοινωνικό, αλλά και ψευδές. Οι μελλοντικοί συνταξιούχοι του νέου ταμείου το μόνο που θα γνωρίζουν είναι, πόσες ασφαλιστικές εισφορές κατέβαλαν και όχι πόση επικουρική σύνταξη θα πάρουν, αφού αυτή θα εξαρτιέται από την πορεία των χρηματαγορών. Το σύστημα επικουρικής ασφάλισης μετατρέπεται γι’ αυτούς από «εγγυημένων παροχών» σε «εγγυημένων εισφορών».
Το κυβερνητικό επιχείρημα, ότι δεν θα επηρεαστούν οι επικουρικές συντάξεις των σημερινών ασφαλισμένων πάνω από 35 χρονών και των συνταξιούχων είναι, επίσης, ψευδές. Το ήδη υπάρχον Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, αφού δεν θα έχει έσοδα από εισφορές νέων ασφαλισμένων, θα οδηγηθεί σε μειώσεις συντάξεων.
Ο κυβερνητικός ισχυρισμός ότι το κόστος μετάβασης στο νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα, ύψους 70 – 80 δις ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι η μέση μηνιαία επικουρική σύνταξη θα παραμείνει στο σημερινό επίπεδο, θα καλυφτούν από νέους χρηματοοικονομικούς πόρους, που θα φέρει η ανάπτυξη, είναι αβάσιμος. Για να το καλύψει θα βάλει νέους φόρους ή θα μειώσει τις επικουρικές συντάξεις των παλιών ασφαλισμένων.
Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι δεν πρέπει να αποδεχτούν μοιρολατρικά την επιβολή από την κυβέρνηση κεφαλαιοποιητικού συστήματος επικουρικής ασφάλισης, αλλά να αγωνιστούν για την αποκατάσταση του κατεδαφισμένου από τα μνημόνια δημόσιου καθολικού, αναδιανεμητικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Μόνο αυτό μπορεί να παρέχει ασφάλεια στους ασφαλισμένους, γιατί συνδέεται με την εργασία, την πραγματική οικονομία και τη δημόσια χρηματοδότηση και βασίζεται στην αρχή της κοινωνικής αλληλεγγύης. Για αποκατάσταση των συντάξεων από τις μνημονιακές μειώσεις τους και για βελτίωσή τους, ξεκινώντας από τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Δημήτρης Στρατούλης
Στέλεχος ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ
Π. Βουλευτής και Υπουργός