Δημήτρης Στρατούλης
Στέλεχος ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΗΤΑΣ
π. Βουλευτής και Υπουργός
Να αποτρέψουμε την καταστροφική για το λαό ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ
Η κυβερνητική απόφαση για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, χωρίς να έχει δικαίωμα να συμμετέχει σε αυτή το ελληνικό δημόσιο, συνιστά οικονομικό και πολιτικό έγκλημα σε βάρος του λαού και της χώρας, γιατί αυτή θα οδηγήσει στην απώλεια της πλειοψηφίας του δημοσίου στη ΔΕΗ, αφού η συμμετοχή του θα πέσει από το 51%, που είναι σήμερα, στο 34%.
Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ξεκίνησε με τη μετοχοποίησή της επί κυβέρνησης Σημίτη το 1996 και επιταχύνθηκε με την πίεση των δανειστών την περίοδο των μνημονίων έως και σήμερα.
Με το πρώτο μνημόνιο του 2010 έγινε η διάσπαση της ΔΕΗ σε ΔΕΗ παραγωγής και τις θυγατρικές της, τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ. Με το δεύτερο μνημόνιο του 2012 έγινε η εκχώρηση του 17% της ΔΕΗ στο ΤΑΙΠΕΔ, ώστε μετά να εκχωρηθεί σε ιδιωτικά συμφέροντα.
Το 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου προσπάθησε να εκχωρήσει το 30% της ΔΕΗ, προωθώντας νόμο για τη δημιουργία της λεγόμενης μικρής ΔΕΗ, και να ιδιωτικοποιήσει τον ΑΔΜΗΕ. Οι μεγάλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΔΕΗ και η ήττα της στις εκλογές του 2015 απέτρεψαν τα σχέδιά της.
Με τη νέα κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο εξάμηνο του 2015 ακυρώθηκε ο νόμος για τη λεγόμενη μικρή ΔΕΗ. Δυστυχώς η διαδικασία ολοκληρωτικής ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ επανεκκίνησε μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου τον Αύγουστο του 2015.
Μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 η νέα κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, εφαρμόζοντας τα υπογραφέντα στο τρίτο μνημόνιο, προώθησε τα περίφημα ΝΟΜΕ, δηλαδή την υποχρέωση της ΔΕΗ να πουλάει μέρος της φτηνής της παραγωγής στους ανταγωνιστές της σε τιμές κάτω του κόστους, την ιδιωτικοποίηση του 49% του ΑΔΜΗΕ και τη μεταφορά του υπόλοιπου 34% της ΔΕΗ στο Υπερταμείο. Επιχείρησε επίσης να πουλήσει μέρος των λιγνιτικών μονάδων, αλλά αυτό δεν έγινε.
Μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη τον Ιούλιο του 2019 ξεκίνησε η τελευταία φάση της πλήρους ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάργησε τα ΝΟΜΕ, αλλά δημιούργησε το χρηματιστήριο ενέργειας, το οποίο οδήγησε στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του δημόσιου αγαθού της ενέργειας και στη μεγάλη αύξηση των τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς. Συγκεκριμένα, στις αρχές του 2020 η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά ήταν 46,6 ευρώ τη μεγαβατώρα, ενώ τώρα η τιμή της στη χονδρική έχει φθάσει στα 205 ευρώ.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, επίσης, προχώρησε στην πρόωρη και βίαιη απολιγνιτοποίηση με συνέπεια να υπάρξουν νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος 15-20% και μάλιστα πριν τον τελευταίο μήνα, που αυτές έχουν εκτιναχτεί στα ύψη. Εν συνεχεία, εκχώρησε το 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Τώρα μέσω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ προωθεί την εκχώρηση του 17% των μετοχών της, που είναι στο ΤΑΙΠΕΔ, σε ιδιωτικά συμφέροντα.
Η πλήρης ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα εκτινάξει στα ύψη τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, θα πλήξει την πραγματική οικονομία και θα οδηγήσει την κοινωνία σε ενεργειακή φτώχεια σε μια περίοδο ενεργειακής κρίσης. Σε λίγα χρόνια το ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι είδος πολυτελείας για τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
Η πλήρης ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα παραδώσει εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά στην κερδοσκοπική βουλιμία αδίστακτων κερδοσκόπων, που θα αυξάνουν ασύδοτα τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για να δημιουργούν κέρδη, αφήνοντας χιλιάδες σπίτια χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκές οικογένειες απροστάτευτες στο κρύο του χειμώνα και οδηγώντας σε λουκέτο χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Για όλους αυτούς τους λόγους, οι δυνάμεις της Αριστεράς, οι εργαζόμενοι και όλος ο ελληνικός λαός πρέπει να αντιδράσουν μαζικά, ενωτικά και δυναμικά για να αποτρέψουν το ξεπούλημα του Δημόσιου ενεργειακού πυλώνα της χώρας μας.
Ο αγώνας για μία ενιαία δημόσια ΔΕΗ, που θα παρέχει φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα στο λαό και θα αποτελεί βασικό μοχλό για ένα παραγωγικό μετασχηματισμό της χώρας με φιλολαϊκό περιεχόμενο και αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος, παραμένει πάντα δραματικά επίκαιρος.