ΕΙΣΗΓΗΣΗ
Θανάση Πετράκου
Στο θέμα: «Να αποτρέψουμε την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ»
Η αιφνιδιαστική απόφαση του διορισμένου διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ κατ’ εντολή της κυβέρνησης να συγκαλέσει τη Γενική Συνέλευση των μετόχων με θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, χωρίς να έχει δικαίωμα να συμμετέχει το ελληνικό δημόσιο είναι μέγα έγκλημα κατά της κοινωνίας και της οικονομίας, είναι μέγα έγκλημα κατά του ελληνικού λαού διότι αυτό θα οδηγήσει στην ολοκληρωτική απώλεια της πλειοψηφίας του δημοσίου από την ΔΕΗ. Με την απόφαση αυτή αν δεν αποτραπεί το δημόσιο θα χάσει τον έλεγχό του στη ΔΕΗ αφού η συμμετοχή του από το 51% που είναι σήμερα θα πέσει στα όρια της καταστατικής μειοψηφίας του 33%.
Είναι γνωστό ότι η ΔΕΗ ιδρύθηκε πριν 71 χρόνια το 1950 με το νόμο 1468/1950 επί πρωθυπουργίας Νικολάου Πλαστήρα. Η οργάνωση της ΔΕΗ ολοκληρώθηκε με την εξαγορά όλων των ιδιωτικών επιχειρήσεων ηλεκτρισμού και την καθιέρωση ενιαίου τιμολογίου για όλη τη χώρα ολοκληρώθηκε με το νόμο 3523/1956 επί πρωθυπουργίας Κων/νου Καραμανλή.
Η ΔΕΗ συνέβαλε αποφασιστικά στην οικονομική ανάπτυξη της μεταπολεμικής Ελλάδας.
Σήμερα για να συνειδητοποιήσουμε πόσο πολύ έχει κυριαρχήσει ο νεοφιλελευθερισμός θα πω το σοκαριστικό . Εμείς οι Αριστεροί ερχόμαστε εδώ κ. Πρόεδρε και κ. Περιφερειάρχη για να υπερασπίσουμε την κληρονομιά του ιδρυτή του κόμματος σας του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Είναι αδιανόητο αλλά αληθινό .
Διότι μετά την κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού άρχισε η πολιτική της λεγόμενης «απελευθέρωσης» της αγοράς ενέργειας και η επιχείρηση διάλυσης της ΔΕΗ και μετατροπής του Δημοσίου αγαθού που είναι η ενέργεια σε εμπόρευμα .
Στην Ελλάδα αυτό ξεκίνησε στις αρχές του ’90 επί πατρός Μητσοτάκη, πήρε ώθηση επί Σημίτη το 1996 με αφετηρία το νόμο 2414/96, προχώρησε με γρήγορους ρυθμούς την περίοδο 1997 – 2010 και πήρε νέα μεγάλη ώθηση στη μνημονιακή περίοδο από το 2010 έως σήμερα.
Κομβικά στοιχεία είναι:
Ο νόμος 2773/1999 που άνοιξε τον δρόμο στη μετατροπή της σε Α.Ε. Αυτό ολοκληρώθηκε το 2001 με την ιδιωτικοποίηση – μετοχοποίηση του 49%. Τα μνημόνια επιτάχυναν την υπονόμευση της ΔΕΗ.
Με το πρώτο μνημόνιο του 2011 έγινε η διάσπαση της ΔΕΗ σε ΔΕΗ παραγωγής και τις θυγατρικές της τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ.
Με το δεύτερο μνημόνιο του 2012 έγινε η εκχώρηση του 17% στο ΤΑΙΠΕΔ και με πίεση από την πλευρά των δανειστών για να πουληθεί το 17%.
Το 2014 προσπάθησε η κυβέρνηση Σαμαρά να πουλήσει το 30% της ΔΕΗ με το νομοσχέδιο της λεγόμενης μικρής ΔΕΗ και να ιδιωτικοποιήσει τον ΑΔΜΗΕ. Οι μεγάλες κινητοποιήσεις και οι εκλογές του 2015 απέτρεψαν τα σχέδια αυτά.
Με τη νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο εξάμηνο του 2015 ακυρώθηκε ο νόμος για τη λεγόμενη μικρή ΔΕΗ.
Μετά όμως την υπογραφή του τρίτου μνημονίου τον Αύγουστο του 2015 ξεκίνησε η νέα φάση της επίθεσης κατά του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ από την πλευρά των δανειστών.
Μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζοντας τα υπογραφέντα στο τρίτο μνημόνιο υλοποίησε: τα περίφημα ΝΟΜΕ, δηλαδή να πουλάει η ΔΕΗ μέρος της φτηνής της παραγωγής στους ανταγωνιστές της σε τιμές κάτω του κόστους, την ιδιωτικοποίηση του 49% του ΑΔΜΗΕ και η μεταφορά του υπόλοιπου 34% της ΔΕΗ στο Υπερταμείο. Επιχείρησε επίσης να πουλήσει μέρος των λιγνιτικών μονάδων, αλλά αυτό δεν έγινε.
Μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη τον Ιούλιο του 2019 μπαίνουμε στην τελευταία και πιο καθοριστική φάση της πλήρους διάλυσης και ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταργεί μεν τα ΝΟΜΕ, αλλά προχωράει στη λειτουργία του χρηματιστηρίου ενέργειας, το οποίο οδηγεί στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του δημόσιου αγαθού της ενέργειας και στην τρομακτική αύξηση των τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς. Δύο νούμερα είναι αρκετά για να δείξουν την καταστροφή. Στις αρχές του 2020 η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά ήταν 46,6 ευρώ τη μεγαβατώρα και τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου η τιμή στη χονδρική έχει φθάσει στα 205 ευρώ.
Προχώρησε επίσης η κυβέρνηση όπως είναι γνωστό στην πρόωρη και βίαιη απολιγνιτοποίηση με συνέπεια στα δύο αυτά χρόνια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να βιώνουν οι καταναλωτές νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος 15-20%. Και όλα αυτά πριν τον τελευταίο μήνα που έχει ξεσπάσει η παγκόσμια ενεργειακή κρίση.
Αυτό έγινε διότι η λειτουργία του χρηματιστηρίου ενέργειας σε συνδυασμό με την πρόωρη και βίαιη απολιγνιτοποίηση είχε εκτινάξει την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στα 185 ευρώ τη μεγαβατώρα. Σήμερα βέβαια όπως προείπα είναι στα 205 ευρώ τη μεγαβατώρα, ενώ παράδειγμα στην Πολωνία είναι 112 ευρώ η μεγαβατώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ενεργειακό μείγμα, τον Σεπτέμβριο κυριάρχησαν οι μονάδες φυσικού αερίου που κάλυψαν το 46% της ζήτησης και ακολουθούν οι ανανεώσιμες πηγές με 28 %, οι εισαγωγές (15 %), οι λιγνιτικές μονάδες (8%) και τα υδροηλεκτρικά (3%).
Στη συνέχεια προχώρησε στην εγκληματική απόφαση της ιδιωτικοποίησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ και τώρα ετοιμάζεται να βάλει το τελευταίο καρφί στην καρδιά της ΔΕΗ και να την αποτελειώσει με την πώληση του 17%, που είναι στο ΤΑΙΠΕΔ, στο fund που προσέλαβε πριν λίγες μέρες την κόρη του κ. Μητσοτάκη ως μεγαλοστέλεχος. Όπως έγραψε το Euroday, το αμερικανικό fund CVC Capital Partners, στο οποίο μόλις πριν τρεις μέρες έγινε γνωστό ότι προσελήφθη η κόρη του πρωθυπουργού Σοφία Μητσοτάκη και το οποίο πριν από ένα χρόνο αγόρασε την Εθνική Ασφαλιστική, θα είναι ο νέος μεγαλομέτοχος της ΔΕΗ και ο εταίρος στο οποίο θα πάει το ποσοστό του εθνικού ενεργειακού φορέα, κατά το οποίο το Δημόσιο θα μειώσει τη συμμετοχή του.
Η απόφαση αυτή της πλήρους ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ ,χωρίς μάλιστα το Δημόσιο να εισπράξει ούτε ένα ευρώ ,αποκτά ακόμη πιο αρνητικά χαρακτηριστικά γιατί γίνεται σε μια περίοδο ενεργειακής κρίσης, η οποία σε συνδυασμό ,με την σκανδαλώδη απόφαση πριν από λίγες εβδομάδες για πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στην αυστραλιανή Macquarie και την εγκληματική απόφαση για την βίαιη και πρόωρη απολιγνιτοποίηση έχει εκτινάξει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος σε πρωτοφανή ύψη και έχει αυξήσει κατακόρυφα την ενεργειακή φτώχια . Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) γίνεται για να προχωρήσει η ΔΕΗ το φιλόδοξο επενδυτικό της πρόγραμμα στις ΑΠΕ.
Όμως, η ΔΕΗ ήδη εμφανίζει μια μεγάλη κερδοφορία, λόγω των έμμεσων και άμεσων ανατιμήσεων ρεύματος.
Η πλήρης ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ σε συνδυασμό με την λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας θα σημάνει: α) Μετατροπή 100% ενός Δημόσιου αγαθού που είναι το ηλεκτρικό ρεύμα σε εμπόρευμα με όλες τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει αυτό στην κοινωνία και οικονομία . β) Ότι το Δημόσιο εκτός από το ότι θα εκχωρεί σε ιδιωτικά συμφέροντα την μεγαλύτερη στρατηγική εταιρεία της χώρας απεμπολεί και τη δυνατότητα του να ασκεί πολιτική στο μέγα θέμα του κόστους ενέργειας γ) Εκτίναξη ακόμα περισσότερο των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος στα ύψη, με βαρύτατες συνέπειες στην κοινωνία και οικονομία αφού εκατομμύρια καταναλωτές παραδίδονται στο έλεος αδίστακτων κερδοσκόπων που θα αυξάνουν τα τιμολόγια για να αυξάνουν τα κέρδη τους αφήνοντας χιλιάδες σπίτια χωρίς ηλεκτρικό. δ) Ότι η Δ.Ε.Η. αφού θα είναι πλέον Ε.Η. χωρίς Δ παύει να είναι προμηθευτής τελευταίας καταφυγής όπως είναι μέχρι σήμερα .Άρα θα υπάρξει δραματική αύξηση της ενεργειακής φτώχιας .
Για όλους αυτούς τους λόγους το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου πρέπει να είναι ριζικά αντίθετο με την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και απαιτεί να ανακληθεί αυτή η καταστροφική για την κοινωνία και οικονομία απόφαση .
Παράλληλα σήμερα πρέπει να δηλώσει τη πλήρη στήριξη του στον αγώνα των εργαζομένων και στις κινητοποιήσεις τους να ακυρώσουν αυτή την καταστροφική απόφαση της πλήρους ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ του Δημόσιου ενεργειακού πυλώνα της χώρας μας της ΔΕΗ που θα σημάνει ότι σε πολύ λίγα χρόνια το ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι είδος πολυτελείας.
Η πλήρης ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ συνιστά σκάνδαλο και μέγα κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα κατά της Ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Το ξεπούλημα της ΔΕΗ θα εκτινάξει ακόμα περισσότερο τις τιμές του ρεύματος στα ύψη, θα πλήξει την οικονομία και θα σκορπίσει στην κοινωνία ενεργειακή φτώχεια, αφού πλέον το δημόσιο αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας μετατρέπεται ολοκληρωτικά σε εμπόρευμα. Το έγκλημα αυτό της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ακόμη πιο μεγάλο γιατί γίνεται σε μια περίοδο ενεργειακής κρίσης, η οποία σε συνδυασμό με την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την βίαιη και πρόωρη απολιγνιτοποίηση έχει εκτινάξει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος σε πρωτοφανή ύψη και έχει αυξήσει κατακόρυφα την ενεργειακή φτώχια .
Ο Ελληνικός λαός πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι αν κυβέρνηση πετύχει να προχωρήσει το έγκλημα αυτό στις 19 Οκτώβρη που θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις από τη γενική συνέλευση των μετόχων, τότε σε πολύ λίγα χρόνια το ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι είδος πολυτελείας. Γι’ αυτό επιβάλλεται τώρα και όχι αύριο οι εργαζόμενοι και όλος ο ελληνικός λαός να αντιδράσουμε μαζικά, ενωτικά και δυναμικά και να μην επιτρέψουμε στη «Μητσοτάκης Α.Ε.» να ξεπουλήσει μετά «τα ασημικά» και «τα χρυσαφικά» της πατρίδας μας. Να να ξεπουλήσει τον Δημόσιο ενεργειακό πυλώνα της χώρας μας τη ΔΕΗ και να οδηγήσει στην ενεργειακή φτώχεια όλη σχεδόν την κοινωνία.
Η πλήρης ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα παραδώσει εκατομμύρια καταναλωτές στο έλεος αδίστακτων κερδοσκόπων που θα αυξάνουν τα τιμολόγια για να δημιουργούν κέρδη αφήνοντας χιλιάδες σπίτια χωρίς ηλεκτρικό. Αυτό θα είναι επιστροφή στον Μεσαίωνα και όχι παράθυρο στο μέλλον !
Επιπλέον το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου πρέπει μετά την επιβεβαίωση όλων των εκτιμήσεων του για τις καταστροφικές συνέπειες της πρόωρης και βίαιης απολιγνιτοποίησης και της απόδειξης ότι δεν υπήρχε και δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της Μεγαλόπολης και παραγωγικών επενδύσεων όπως επιβεβαιώθηκε και με την τελευταία επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον κ. Παπαθανάση ,πρέπει να επαναφέρει το θέμα της πρόωρης και βίαιης απολιγνιτοποίησης και να επαναβεβαιώσει την απόφαση του να απαιτήσει από την κυβέρνηση να ακυρώσει την πολιτική της πρόωρης και βίαιης απολιγνιτοποίησης , όπως έχουν κάνει η Γερμανία, η Πολωνία, η Τσεχία και η Βουλγαρία που διαθέτουν όπως και η χώρα μας στερεά καύσιμα και παραπέμπουν την πλήρη απολιγνιτοποίηση στη περίοδο από 2038-2049. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα ακόμα και με το κόστος των ρύπων του CO2 οι λιγνιτικές μονάδες είναι φθηνότερες από αυτές του ΦΑ . Αφού το λειτουργικό κόστος των μονάδων αερίου θα ξεπεράσει μέχρι τα τέλη Οκτώβρη τα 200 ευρώ /MWh. Ενώ μια λιγνιτική μονάδα έχει λειτουργικό κόστος 120 ευρώ /MWh μαζί με το κόστος των ρύπων του CO2. Δηλαδή μια λιγνιτική μονάδα εμφανίζει χαμηλότερο κόστος της τάξης των 80 ευρώ /MWh!!!. Το θέμα είναι ακόμη πιο σοβαρό διότι σήμερα υπάρχει τεχνολογία που μπορεί να μειώσει κατά πολύ την εκπομπή CO2 ,κάτω από τα όρια εκπομπής από το ΦΑ και συνεπώς να μειωθεί ακόμη περισσότερο το κόστος της λιγνιτικής μονάδας αλλά και να μειωθεί πολύ η επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Ηδη την τεχνολογία ετοιμάζεται να την εγκαταστήσει ο ΤΙΤΑΝ και η MOTOR OIL.
Το έγκλημα της πλήρους ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ δεν πρέπει να περάσει . Τόσο η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ όσο και η απώλεια του ελέγχου του δημοσίου στη ΔΕΗ μέσω Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου ισοδυναμούν με πολλά περισσότερα πράγματα από μια απλή ιδιωτικοποίηση. Και οι δύο εξελίξεις από κοινού εισάγουν τον κλάδο της ελληνικής ενέργειας στην πρώτη θέση της διεθνούς άγριας κερδοσκοπίας, παραδίδοντας εκατομμύρια καταναλωτές αλλά και το οικονομικό μέλλον της χώρας στο έλεος κεφαλαίων που δρουν για έναν και μόνο σκοπό: το μεγάλο κέρδος! Η άλλη όψη της πώλησης ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ είναι τιμολόγια στα ύψη και επενδύσεις στα Τάρταρα.
Σε ό,τι αφορά καθησυχαστικές δηλώσεις ότι «το ελληνικό δημόσιο θα παραμείνει βασικός ρυθμιστής στη λήψη στρατηγικών αποφάσεων με δικαιώματα καταστατικής μειοψηφίας – τη λεγόμενη ‘χρυσή μετοχή’» στερούνται ουσίας. Ο ρόλος του δημοσίου θα είχε περιεχόμενο αν το κράτος μέσω της ΔΕΗ μπορούσε να επιβάλει δράσεις προς όφελος των καταναλωτών. Μέχρι στιγμής όμως κάνει ακριβώς το αντίθετο. Η ενσωμάτωση, για παράδειγμα, στις 5 Αυγούστου και από την ΔΕΗ της ρήτρας χονδρεμπορικής τιμής που συνδέει την τιμή της κιλοβατώρας με την προημερήσια αγορά του χρηματιστηρίου ενέργειας κι αποχαιρετά την σταθερή τιμή της κιλοβατώρας ήταν μια απόφαση προς όφελος των ιδιωτών παρόχων.
Μέχρι τις 4 Αυγούστου υπήρχε ένας πολύ σοβαρός λόγος για να απορρίψει ο κάθε καταναλωτής τις προσφορές των ιδιωτών: η εκ των προτέρων γνωστή τιμή της κιλοβατώρας. Η συμπόρευση της ΔΕΗ με τις επιλογές των ιδιωτών δείχνει ότι το δημόσιο ακόμη κι εκεί που μπορεί δεν παρεμβαίνει ώστε να ρυθμίσει την αγορά προς όφελος των καταναλωτών, αλλά αναπαράγει τις πρακτικές τους εξαλείφοντας δυνατότητες που δημιουργούσε ο ανταγωνισμός. Κατά συνέπεια, ακόμη κι αυτά τα δικαιώματα που παρέχει η καταστατική μειοψηφία δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν προς όφελος του καταναλωτή, γιατί αν κάτι ενδιαφέρει την κυβέρνηση δεν είναι η εξασφάλιση φθηνής ενέργειας για τον λαό, αλλά υψηλών αποδόσεων κεφαλαίων για τους διεθνείς επενδυτές…
Ωστόσο, η ΔΕΗ πράγματι τον τελευταίο χρόνο έχει επιστρατεύσει ένα μωσαϊκό παρεμβάσεων ώστε από τις συνεχείς ανατιμήσεις μόνο ένα μέρος τους να φτάσει στα τιμολόγια. Αν η πλειοψηφία των μετόχων είναι ιδιώτες, πώς θα ψηφίζονται μέτρα τα οποία θα περιορίζουν την κερδοφορία της εταιρείας και θα μειώνουν την απόδοση των κεφαλαίων που αποτελεί το κριτήριο με το οποίο λαμβάνεται κάθε απόφαση…
Θέμα χρόνου επομένως για το νέο ιδιοκτήτη του ΔΕΔΔΗΕ είναι η επιβολή μεγάλων αυξήσεων στα τιμολόγια χρέωσης. Μέχρι σήμερα, το ύψος των λογαριασμών ρεύματος τόσο των ιδιωτών όσο και της δημόσιας ΔΕΗ οδηγείται στα ύψη παρότι οι χρεώσεις που επιβάλει ο ΔΕΔΔΗΕ την τελευταία επταετία έχουν μειωθεί.
Τι εμποδίζει αύριο τις βδέλες της Macquarie να επιβάλουν κάθε χρόνο αυξήσεις επικαλούμενες τον πληθωρισμό ή τα εξωφρενικά τιμολόγια που θα χρεώνουν θυγατρικές της οι οποίες θα αναλάβουν από την εύρεση κεφαλαίων και την παροχή εξειδικευμένων συμβουλών μέχρι την διαχείριση των ανελκυστήρων; Το αποτέλεσμα θα είναι τα τιμολόγια να αυξάνονται αλματωδώς στο εξής και το υπουργείο να σηκώνει τους ώμους του, υποστηρίζοντας ότι είναι θέμα αγοράς και δεν μπορεί να παρέμβει… Όπως έκανε πρόσφατα με τις ιδιωτικές εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος!
Φανταστείτε τι θα γίνει αν το Δημόσιο δεν ελέγχει τουλάχιστον το 51% της ΔΕΗ . Η ενεργειακή φτώχεια θα φτάσει σε ασύλληπτα ύψη και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι αγρότες θα κλαίνε με μαύρο δάκρυ . Για αυτό η ευθύνη μας είναι τεράστια .
Θα κλείσω με την ευαγγελική ρήση που γράφει και ο Καρλ Μαρξ στην πολιτική του διαθήκη “Είπα και ελλάλησα και αμαρτίαν ουκ έχω!”,