Ξεπουλούν τη ΔΕΗ, έρχονται ξέφρενες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα
Της Δέσποινας Σπανού
Τα τελευταία είκοσι χρόνια, ιδιαίτερα μετά την είσοδο της χώρας στο ευρώ, εφαρμόστηκε από όλες τις κυβερνήσεις ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο παρουσιάστηκε ως «εκσυγχρονισμός» ή ως διαδικασία αποπληρωμής του Δημόσιου χρέους.
Για τους λόγους αυτούς ξεπουλήθηκαν τα πάντα, Ναυπηγεία, ΟΤΕ, Τραπεζικός τομέας, οδικοί άξονες, ΟΠΑΠ, λιμάνια, αεροδρόμια, τρένα και τώρα η ΔΕΗ.
Η ηλεκτρική ενέργεια έχει μια ιδιαίτερη σημασία, διότι είναι ένα απολύτως αναγκαίο κοινωνικό αγαθό, αναγκαίο για την ομαλή εξέλιξη και τη συνοχή της κοινωνίας, απαραίτητη δηλαδή όχι μόνο για την ανάπτυξη, αλλά και για τη κοινωνική ευημερία και την αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών. Συνεπώς η διασφάλιση της παροχής αυτού του αγαθού σε κάθε πολίτη είναι αδήριτη ανάγκη και δεν μπορεί να επιτευχθεί με την απουσία του Δημοσίου!
Άλλωστε η παραγωγή και παροχή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, ξεκίνησε ως ιδιωτική, πέρασε στο Δημόσιο έλεγχο στη δεκαετία του 1950 και μόνον έτσι κάλυψε κοινωνικές και επιχειρηματικές ανάγκες με ωφέλιμο κοινωνικά τρόπο. Η απώλεια λοιπόν του ελέγχου της ΔΕΗ από το Δημόσιο ανατρέπει τα πάντα.
Το επιχείρημα που προβάλλεται από τη Κυβέρνηση και τους φιλελεύθερους ότι το «κράτος» θα επιβάλει στην ιδιωτική επιχείρηση κανόνες κοινωνικής πολιτικής, μόνο ως αστείο μπορούμε να το εκλάβουμε, με δεδομένη την ιστορική εμπειρία.
Φυσικά οι ίδιοι οι φιλελεύθεροι ενδιαφέρονται μόνο για το οικονομικό όφελος μιας «Ελίτ» και όχι για τις έννοιες του κράτους δικαίου, της κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης και άρα της κοινωνικής συνοχής.
Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, είχε αρχίσει πριν είκοσι χρόνια με την πρώτη πώληση πακέτου μετοχών το 2001 και συνεχίστηκε με την εκχώρηση μετοχών σε ανώνυμες εταιρείες, στο ΤΑΥΠΕΔ, με διατήρηση όμως μέχρι τώρα του 51% στο Δημόσιο, το οποίο με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου αλλάζει και φέρνει το Δημόσιο στη θέση της μειοψηφίας με το 34% των μετοχών. Για την διαδικασία αυτή είναι υπεύθυνες όλες οι κυβερνήσεις (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) και σήμερα η κυβέρνηση της Ν.Δ. την ξεπουλάει εντελώς.
Τα επιχειρήματα ότι με τις ιδιωτικοποιήσεις συγκεντρώνονται χρήματα και μειώνεται το Δημόσιο χρέος ή ότι η οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ ήταν τέτοια που επέβαλε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και την απώλεια της πλειοψηφίας από το Δημόσιο, διαψεύδονται από τα ίδια τα στοιχεία.
Οι ιδιωτικοποιήσεις όλων των σημαντικών φορέων, όχι μόνο δεν μείωσαν το Δημόσιο χρέος, αλλά το αύξησαν ραγδαία. Ήταν 320 δις πριν τα μνημόνια με ΑΕΠ 220 δις και σήμερα είναι 388,49 δις με ΑΕΠ 180 δις (68 δις παραπάνω), δηλαδή ξεπούλημα και υπερχρέωση μαζί, πλήρης καταστροφή για μία χώρα.
Το επιχείρημα ότι το επέβαλε η οικονομική κατάσταση της εταιρείας είναι τελείως αναληθές. Μερικές μέρες πριν την ανακοίνωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, η επιχείρηση ανακοίνωσε λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) για το 1ο εξάμηνο 471,5 εκ. €, έχει την μεγαλύτερη πιστοληπτική ικανότητα από οποιανδήποτε άλλη επιχείρηση και αναμένει την είσπραξη 1,3 δις από το ξεπούλημα του ΔΕΔΔΗΕ, επομένως δεν συνέτρεχε κανένας λόγος.
Ο μοναδικός λόγος είναι η εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων σε συνδυασμό βέβαια με τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες τους, διότι ενεργούν με κυνισμό, χωρίς να λάβουν υπόψη ούτε στοιχειωδώς τις κοινωνικές συνθήκες.
Η ιδιωτικοποίηση γίνεται σε μια εποχή τεράστιας ενεργειακής κρίσης, μεγάλης αύξησης των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος και η απώλεια του ελέγχου της ΔΕΗ από το Δημόσιο, θα φέρει νέες αυξήσεις, με αποτέλεσμα χιλιάδες νοικοκυριά να μην μπορούν να έχουν ηλεκτρικό ρεύμα!
Η εξαγγελία για επιδότηση με εννέα ευρώ το μήνα είναι εμπαιγμός.
Ο Πρωθυπουργός αλαζονικά επιμένει στην υλοποίηση των σχεδίων του, ανεξάρτητα από ότι συμβαίνει γύρω του.
Κομπάζει ότι η Ελλάδα θα σταματήσει τη χρήση λιγνίτη το 2025, όταν στη Γερμανία θα γίνει το 2034, όταν το φετινό καλοκαίρι επαναλειτούργησαν λιγνιτοπαραγωγικές μονάδες, διότι διαφορετικά δεν θα είχαμε ρεύμα και όταν για τις επιλογές του αντιδρούν ακόμα και στελέχη του κόμματός του. Προφανώς δεν τον ενδιαφέρει η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας, τον ενδιαφέρουν μόνο τα κέρδη που θα αποφέρει σε ιδιώτες φίλους του, η λεγόμενη πράσινη ενέργεια.
Δεν τον ενδιαφέρει ότι οι τιμές στα καύσιμα και κυρίως στο πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο έχουν εκτοξευτεί, συμπαρασύροντας τις τιμές σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης.
Ο χειμώνας που έρχεται θα είναι πολύ δύσκολος.
Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και η περαιτέρω αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος θα φέρει πραγματικό χάος και μεγαλύτερη φτώχεια.
Πρέπει να τη σταματήσουμε.
Η Δέσποινα Σπανού, πρώην αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, στέλεχος της ΛΑΕ.