16.04.2021 Διαδικτυακή συζήτηση οργανωμένη από την Παλαιστινιακή Διπλωματική Αντιπροσωπεία στην Αθήνα
Η διαδικτυακή συζήτηση ξεκινά με τοποθέτηση στ’ αγγλικά του Παλαιστίνιου Πρέσβη Μαρουάν Τουμπάσι. Ακολουθεί προφορική μετάφραση της ομιλίας του από την Ιφιγένεια Ποττάκη.
Η συντονίστρια της συζήτησης, δημοσιογράφος Λαμπρινή Θωμά διηγείται στα ελληνικά και στ’ αγγλικά την πρώτη συγκλονιστική εμπειρία της στα Κατεχόμενα στη διάρκεια της δεύτερης Ιντιφάντα. Η Νάντια Βαλαβάνη μιλά στ’ αγγλικά εκπροσωπώντας τον Σύλλογο Φυλακισθέντων κι Εξορισθέντων ’67-’74 & το Δίκτυο για την Υπεράσπιση των Δημοκρατικών Ελευθεριών (ακολουθεί γραπτά το κείμενο της τοποθέτησης της στ’ αγγλικά και στα ελληνικά).
Από την Παλαιστινιακή Επιτροπή για τις Υποθέσεις των Υποκείμενων σε Διοικητική Κράτηση μιλά ο υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων Reed Abu Humos. Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες των τριών Παλαιστινίων πρώην κρατουμένων. Πρώτος παίρνει το λόγο ο Randi Odeh, που συνελήφθη παιδί το 2002 στη δεύτερη Ιντιφάντα και απολύθηκε από τις φυλακές μετά από 18 χρόνια πέρυσι, το 2020… Στη συνέχεια μιλά η Najwan Ode, παιδί της Παλαιστινιακής εξορίας με Master από αμερικάνικο πανεπιστήμιο, που αποφάσισε να εγκατασταθεί και να δουλέψει στα Κατεχόμενα εκ μέρους μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης κι ο κόσμος της κατέρρευσε όταν ο Ισραηλινός στρατός την έσυρε μέσα στη νύχτα απ’ το κρεβάτι της, καθώς η οργάνωση της ήταν «μαυροπινακιασμένη» στο Ισραήλ – και το πλήρωσε με 18 μήνες φυλάκιση στις Ισραηλινές φυλακές. Ο τρίτος Παλαιστίνιος πρώην κρατούμενος είναι ο Doris Khoury Farhat με 3 χρόνια φυλακή.
Ακολουθούν οι Έλληνες: O Σταύρος Τάσος, Πρόεδρος τηε ΕΕΔΥΕ. Ο Γιώργος Μαυρίκος ως εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, που οργανώνει διεθνή καμπάνια για τους Παλαιστίνιους κρατούμενους απ’ αυτό τον Γενάρη. Ο Νεκτάριος Μπουγδάνης, υποψήφιος διδάκτορας με θέμα τις πολιτικές στη Μέση Ανατολή εκ μέρους του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Κλείνει ο Διδάκτορας Διεθνούς Δικαίου του ΑΠΘ & δικηγόρος Θέμης Τζήμας. Οι Μαυρίκος και Μπουγδάνης μιλούν στα Ελληνικά. Στα ενδιάμεσα όλων των τοποθετήσεων η συντονίστρια συνοψίζει στα ελληνικά ότι λέχθηκε στ’ αγγλικά – και το αντίστροφο – με πολύ πάθος και ακριβή γνώση!
Περίπου στο 49’ παρεμβάλλεται μια προσφορά του ΠΑΜΕ στη Μέρα Δράσης και τη συζήτηση: Ένα πολύ όμορφο τραγούδι δημιουργημένο από νεαρούς Έλληνες κι Ελληνίδες για την έφηβη κρατούμενη Ahed Tamimi, που καταδικάστηκε ένα χρόνο φυλακή στα 16 της και βγήκε το 2018 έχοντας συμπληρώσει τα 17 της – κι έχει γίνει διεθνές σύμβολο της Παλαιστινιακής Αντίστασης. Το τραγούδι «ντύνει» ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ, που αποτυπώνει τη στιγμή που η Ahed χαστουκίζει τον Ισραηλινό στρατιώτη που πριν λίγο είχε πυροβολήσει το νεαρό ξάδερφο της στο πρόσωπο…
Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΛΑΒΑΝΗ
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Διπλωματική Αντιπροσωπεία του Κράτους της Παλαιστίνης και ιδιαίτερα τον Πρέσβη Μαρουάν Τουμπάσι για την πρόσκληση σας. Στην αποψινή συζήτηση συμμετέχουμε Παλαιστινιακές και Ελληνικές συλλογικότητες και πρόσωπα επειδή υπάρχει η ανάγκη να διακηρύξουμε ξανά ότι στεκόμαστε σταθερά και ξεκάθαρα στο πλευρό του αγώνα του λαού της Παλαιστίνης και της νόμιμης και συνεχιζόμενης αντίστασης του μέχρι τη νίκη και την απελευθέρωση του.
Με τιμά ότι σ’ αυτή τη συζήτηση εκπροσωπώ πριν απ’ όλα τον Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων ’67-’74. Και, κατά δεύτερο λόγο, το νεοϊδρυμένο Δίκτυο για την Υπεράσπιση των Δημοκρατικών Ελευθεριών, η πρώτη ανακοίνωση του οποίου για οποιοδήποτε διεθνές ζήτημα δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα και αφορά την ανάγκη δράσης για τους Παλαιστίνιους κρατούμενους.
Όλοι μας ενώνουμε τις φωνές μας σήμερα και επαναλαμβάνουμε την επείγουσα διεθνή έκκληση για την απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων φυλακισμένων και κρατούμενων. Ξεκινώντας από τους κρατούμενους, οι οποίοι συνιστούν σχεδόν το 10% των 4.400 συνολικά Παλαιστίνιων δεσμωτών, σε εντελώς παράνομη βάση: αναρίθμητων περιόδων διαρκώς ανανεούμενης διοικητικής κράτησης 1-6 μηνών χωρίς απαγγελία κατηγοριών και δίκη, πολλοί κρατούνται επί χρόνια – παραβιάζοντας κατάφορα το διεθνές δίκαιο, σύμφωνα και με τον ΟΗΕ. Μαζί τους, για ξεκίνημα, πρέπει επίσης ν’ αφεθούν άμεσα ελεύθεροι τα 140 παιδιά, οι 300 χρονίως άρρωστοι και όλοι οι ηλικιωμένοι στις Ισραηλινές φυλακές.
Η χρόνια ιατρική παραμέληση στις Ισραηλινές φυλακές και κέντρα διοικητικής κράτησης – μια εσκεμμένη παραμέληση – έχει ως στόχο τους Παλαιστίνιους φυλακισμένους και κρατούμενους. Όχι τυχαία το 1/5 όλων των Παλαιστίνιων φυλακισμένων και κρατούμενων είναι άρρωστοι.
Στις συνθήκες κρίσης που έχει προκαλέσει ο Covid-19, απαιτούμε να τερματιστεί η πολιτική που χρησιμοποιεί την πανδημία προκειμένου να τους αποκόψει πλήρως από τις οικογένειες και τους δικηγόρους τους. Μαζί τους απαιτούμε την εγκατάσταση σταθερών τηλεφώνων για επικοινωνία με τους δικούς τους σε όλες τις Ισραηλινές φυλακές και κέντρα διοικητικής κράτησης, καθώς δεν υπάρχουν παρά σε ελάχιστα. Η απομόνωση, στην οποία υποβληθήκαμε κι εμείς την περίοδο που ήμασταν πολιτικοί κρατούμενοι στην Ελλάδα, είναι τιμωρητικό μέσο κι όχι μέσο συγκράτησης του Covid-19. Την ίδια στιγμή ο υπερπληθυσμός στις φυλακές και στα κέντρα διοικητικής κράτησης, ο ανεπαρκής εξαερισμός και η παρεμπόδιση της πρόσβασης σε εγκαταστάσεις υγιεινής και προϊόντα πρόληψης και αντισηψίας μπορούν να αποδειχθούν μοιραία.
Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι, κόντρα στην παράνομη και απάνθρωπη δήλωση του Ισραηλινού υπουργού Δημοσίας Τάξεως πως οι φυλακισμένοι Παλαιστίνιοι θα είναι οι τελευταίοι στη σειρά εμβολιασμού στο Ισραηλινό σωφρονιστικό σύστημα, μετά από κινητοποίηση Παλαιστινιακών, Ισραηλινών, Αραβικών και διεθνών οργανώσεων αλληλεγγύης ξεκίνησε ο εμβολιασμός και των Παλαιστίνιων φυλακισμένων και κρατούμενων.
Εμείς, οι πρώην πολιτικοί κρατούμενοι στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της αντίστασης ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία, κατανοούμε βαθιά και υποστηρίζουμε έντονα το κουράγιο, τη γενναιότητα και την αποφασιστικότητα των Παλαιστίνιων φυλακισμένων και κρατούμενων. Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση: Αντί να υπογράφει συνθήκες στρατηγικής συνεργασίας και να ξεδιπλώνει την πιο στενή στρατιωτική συνεργασία με το Κράτος του Ισραήλ – από το 2018, χάρη στη συνταγματική μεταρρύθμιση, επίσημα πλέον κράτος όχι όλων των λαών του, αλλά αποκλειστικά Εβραϊκό Κράτος -, θα έπρεπε να το καλεί για την άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων φυλακισμένων και κρατούμενων και τον τερματισμό της κατοχής: Σύμφωνα και με το ομόφωνο ψήφισμα της Ελληνικής Βουλής ελάχιστα χρόνια πριν.
Όλοι καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολος είναι ο αγώνας σας. Παρ’ όλα αυτά πιστεύουμε βαθιά μες στην καρδιά μας ότι σε μια όχι μακρινή μέρα θα βρεθούν ελεύθεροι όχι μόνο όλοι οι Παλαιστίνιοι φυλακισμένοι και κρατούμενοι, αλλά ολόκληρος ο Παλαιστινιακός λαός θα μπορέσει να ζήσει σε ένα ελεύθερο και πραγματικά ανεξάρτητο κράτος στην Παλαιστίνη.