Συνέντευξη με τον Κώστα Ήσυχο για το Ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ
Το νέο κανάλι της Κωνσταντινούπολης στοχεύει στον “θάνατο” της σύμβασης του Montreux – επιπτώσεις
ΑΘΗΝΑ, 16 Απριλίου. / Corr. TASS Yuri Malinov
“Η σχεδιαζομενη κατασκευή του έργου Canal – Istanbul από την Τουρκία στοχεύει στην κατάργηση της Σύμβασης του Montreux του 1936, η οποία σήμερα περιορίζει τις τυχοδιωκτικές ενέργειες των ΗΠΑ με τη χρήση στρατιωτικών μέσων στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου”.
Η γνώμη αυτή εκφράστηκε την Παρασκευή σε συνέντευξη με τον ανταποκριτή του TASS, με τον πρώην αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, επίσης αναπληρωτής πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης «Φίλοι της Κριμαίας» Κώστας Ήσυχος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία αυτή τη στιγμή, προφανώς, θέλει να γίνει ένας βασικός και αναντικατάστατος σύνδεσμος στις φιλοδοξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΆΤΟ σχετικά με διάφορες περιοχές – από την Ευρασίας, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική έως τη Δυτική Κίνα, με παρουσία Τουρκόφωνων λαών όπου οι Ουιγούροι ζουν.
«Όταν τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ ταυτίζονται με τις υπέρ- εθνικιστικές και ακόμη και ιμπεριαλιστικές πολιτικές της Τουρκίας, αυτό αντανακλάται στο λεγόμενο νέο κανάλι« της Κωνσταντινούπολη », το οποίο θα σημαίνει στην πραγματικότητα τον« ξαφνικό θάνατο »της Σύμβασης του Μοντρέ για την ελεγχόμενη Πλοήγηση πολεμικών πλοίων στο Βόσπορο. Έως τώρα, η Σύμβαση του Montreux δημιουργεί την απαραίτητη ισορροπία και περιορίζει τις τυχοδιωκτικός στρατηγικές της Ουάσιγκτον χρησιμοποιώντας στρατιωτικά μέσα, και όχι μόνο στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Ο στόχος είναι σαφώς η Κριμαία, το νότιο άκρο της Ρωσίας, “- είπε ο πρώην πρώην αναπληρωτής Υπουργός του Ελληνικού Υπουργείου Άμυνας.
Τόνισε ότι η Ελλάδα έχει επίσης υπογράψει τη Σύμβαση του Montreux και έχει νομική υποχρέωση να προστατεύει και να υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο. “Διαφορετικά, η ίδια η Ελλάδα θα ενεργεί ως τυφλό εξαρτημα του ΝΑΤΟ, θυσιάζοντας την κυριαρχία της, καθώς και τα τρέχοντα και μακροπρόθεσμα συμφέροντα του λαού της.
Το ύψιστο συμφέρον της είναι η ειρήνη και η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου. Η Σύμβαση του Montreux είναι σήμερα η ελάχιστη εγγύηση ασφάλειας σε μια περιοχή όπου η αποσταθεροποίηση αυξάνεται συνεχώς, αμφισβητεί σύνορα και εδάφη βάσει διεθνών συνθηκών, κυρίως από την Τουρκία σε σχέση με την εδαφική αακεραιότητα της Ελλάδας. Η Σύμβαση του Montreux υπήρξε και παραμένει τροχοπέδη στις απαράδεκτες προσπάθειες ενίσχυσης της επικίνδυνης νεας αρχιτεκτονικής του ΝΑΤΟ », δήλωσε ο Κ. Ήσυχος.
Ο Κ. Ήσυχος επεσήμανε ότι «μια προσπάθεια να περικυκλωθεί στρατιωτικά η Ρωσία από ευρωατλαντικές δομές σε συνδυασμό με τον στόχο της αποκοπής της Ρωσίας (μιας ευρασιατικής χώρας) από την Ευρώπη στον τομέα της ενέργειας, του εμπορίου και του πολιτισμού είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για την ανθρωπότητα στο σύνολό της.
Πιστεύει ότι είναι απαραίτητη η σταδιακή εξάλειψη της ηγεμονίας των ΗΠΑ σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένου της στρατιωτικής, η ανθρωπότητα πρέπει να ενώσει όλες τις δυνάμεις της για να σώσει τον πλανήτη από πανδημίες, περιβαλλοντική καταστροφή, μαζική φτώχεια, την εκμετάλλευση των χωρών του λεγόμενου “τρίτου και τέταρτου κόσμος”.
Αυτός είναι ο πυρήνας της μόνης ανθρωπιστικής ατζέντας της εποχής μας”, αναφέρει ο Ελληνας πρώην αναπλ. Υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Η Αναβίωση του νεοναζισμού
Ο Έλληνας πολιτικός πιστεύει ότι ο στρατιωτικός μετασχηματισμός της περιοχής του Εύξεινου Πόντου μέσω των σχεδίων των ευρωατλαντικών δομών και της Τουρκίας με τη δημιουργία του “νεου καναλιού της Κωνσταντινούπολης” αποσκοπεί στην «προώθηση των μαχητικών και νεοαποικιακών φιλοδοξιών της Τουρκίας, καθώς και της ΕΕ και ΝΑΤΟ. ” «Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα στην Ανατολική Ευρώπη συγκαταλέγονται αρκετές χώρες, όπου η ιδεολογία του Ναζισμού αναβιώνει, ιδαιτερα στην Ουκρανία, με την ανοχή και τη σιωπή της ηγεσίας της ΕΕ και με την ενθάρρυνση της Ουάσινγκτον. Η ρατσιστική, φιλοπόλεμη λογική στην πολιτική πτέρυγα του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη εναρμονίζεται με μια στρατιωτική τυχοδιωκτική στρατηγική εναντίον της Ρωσίας θεωρείται μια «φόρμουλα για τη νίκη». Είναι ένα νέο ιστορικό και εγκληματικού λάθος και οι πάτρωνες αυτής της πολιτικής σύλληψης δεν λαμβάνουν υπόψη τα μαθήματα του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου », δήλωσε ο Κ. Ήσυχος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, “Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα με μεγάλες αντιφασιστικές και αντιναζιστικές παραδόσεις, η οποία συνέβαλε με τεράστιες θυσίες, ιστορικά στην προώθηση των ιδεών της ειρήνης, επομένως, ειδικά ο λαός της πρέπει να γνωρίζει τους τεράστιους κινδύνους και, μαζί με άλλες χώρες και λαούς να ενθαρρυνθεί μια φιλειρηνική εκστρατεία, ώστε ο ναζιστικός εφιάλτης να μην επαναληφθεί στην η γειτονιά μας, στην περιοχή μας. Ο Ελληνας πολιτικός πιστεύει ότι πρέπει να επιτευχθεί ένας ρεαλιστικός στόχος: Η Μαύρη Θάλασσα να είναι μια περιοχή ειρήνης, εμπορίου, πολυπολιτισμικού πλούτου και συνεργασίας όλων των γειτόνων της.
Οι Έλληνες της Κριμαίας υποστηρίζουν το δημοψήφισμα του 2014
“Το τουρκικό καθεστώς αγωνίζεται συστηματικά και μεθοδικά για τον γεωπολιτικό, ενεργειακό και στρατιωτικό εκσυγχρονισμό του και την συνολική αναβάθμιση του στον αναδυόμενο πολυπολικό κόσμο”, συνέχισε ο Κ. Ήσυχος . Οι μεγάλες δυνάμεις βρίσκονταν σε κατάσταση πολέμου και σκληρού ανταγωνισμού στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου. Από την αρχαιότητα υπήρξε τόπος συνάντησης για διαφορετικούς πολιτισμούς, εμπόριο, αλλά είχε επίσης μεγάλη γεωπολιτικής σημασίας με σημαντικά λιμάνια πρόσβασης στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο Θάλασσα. Η επιτυχία της Ελληνικής εθνικής απελευθερωτικής επανάστασης από τον οθωμανικό ζυγό, πριν 200 χρονια μας βρισκει να γιορτάζεται φέτος, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους πληθυσμου των πόλεων στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. ” Δυστυχώς ο γιορτασμούς αυτός γίνεται μακριά από τον Ελληνικό λαό και με ελιτίστικες λογικές, ενώ δεν λείπουν οι διαστρεβλώσεις της Ιστορίας μας.
Ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός του Υπουργείου Άμυνας τόνισε ότι «η Κριμαία σήμερα δεν είναι απλώς ένα πολυπολιτισμικό μαργαριτάρι που κατάφερε να επιβιώσει και αναπτύσσεται σήμερα χάρη σε δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε από Ρώσους κατοίκους και εκπροσώπους άλλων μειονοτήτων στη χερσόνησο για να σταματήσει τη λογική της γενοκτονίας από το Κίεβο και ένωσαν το πεπρωμένο τους με τη Ρωσική Ομοσπονδία “. “Η συνταγματική κατοχύρωση στην Κριμαία στα πλαίσια της Ρωσικής Ομοσπονδίας προστατεύει πλήρως τα θρησκευτικά, γλωσσικά και εθνοτικάτικά δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων της Κριμαίας, οι οποίοι υποστήριξαν σθεναρά την επιτυχή έκβαση του δημοψηφίσματος του 2014”, κατέληξε ο Κ. Ήσυχος.
Το Πρόγραμμα του νέου καναλιού διέλευεσης της Κωνσταντινούπολης , Το έργο “Κανάλι της Κωνσταντινούπολης” ανακοινώθηκε για πρώτη φορά από τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν το 2011 και πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε μια νέα πλωτή αρτηρία στο δυτικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης, που συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα και τη Θάλασσα του Μαρμαρά. Την περασμένη Τετάρτη, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η Σύμβαση του Μοντρέ για το καθεστώς των Στενών δεν θα ισχύει για την Κωνσταντινούπολη. Την περασμενη Πέμπτη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι NTV δήλωσε ότι η Τουρκία εξακολουθεί να συμμορφώνεται πλήρως με τη Σύμβαση του Μοντρέ, αλλά, σύμφωνα με τον ίδιο, το κανάλι της Κωνσταντινούπολης δεν θα έχει καμία σχέση με τη διέλευση πολεμικών πλοίων στο πλαίσιο της σύμβασης. ..
Η σύμβαση, που εγκρίθηκε το 1936 σε συνέδριο στο Montreux (Ελβετία), διατήρησε την ελευθερία διέλευσης μέσω των στενών αποκλειστικά για εμπορικά πλοία. Ο διαδικασία διέλευσης για πολεμικά πλοία της Μαύρης Θάλασσας και των κρατών της Μαύρης Θάλασσας είναι διαφορετικός. Επομένως, μετά από προηγούμενη ειδοποίηση των τουρκικών αρχών, οι χώρες του Εύξεινου Πόντου μπορούν να περνούν τα πολεμικά τους πλοία οποιασδήποτε τάξης και μεγέθους μέσω των στενών .