της Χριστίνας Σουλτανίδου
ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΖΟΥΓΚΛΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΦΙΑΣ
ΣΤΟΝ ΕΠΙΓΕΙΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ «ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ»
Η διαχείριση από την Ε.Ε. τόσο της οικονομικής κρίσης όσο και της υγειονομικής πανδημίας του κορονοϊού, δεν αφήνει περιθώρια, ακόμη και στον πιο καλοπροαίρετο, να πιστέψει ότι έγινε με βάση την προστασία των λαϊκών στρωμάτων, την ισοτιμία των κρατών μελών της, την ιδεολογική, έστω και για μια στιγμή, υποχώρησή της από το δόγμα του νεοφιλελευθερισμού.
Συνεπώς, τίποτε δεν πρέπει ή δε μπορεί πια, να μας εκπλήσσει.
Ωστόσο, ομολογώ πως εντυπωσιάστηκα, διαβάζοντας σε εφημερίδα αναπαραγωγή άρθρου της Bloomberg, που βασίζεται σε έρευνα κορυφαίου Ιταλού ερευνητή του οργανωμένου εγκλήματος, για τη διείσδυση της μαφίας (Κόζα Νόστρα, Ντρανγκέτα), από την αρχή της πανδημίας, σε επιχειρήσεις που βρίσκονταν σε οικονομική ένδεια, προκειμένου, όταν αυτές θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., τα χρήματα αυτά να τα οικειοποιηθεί η μαφία. Παρεισέφρησαν κυρίως σε επιχειρήσεις του περιβαλλοντικού, ψηφιακού τομέα, υγείας και υποδομών, όπου πρόκειται να δαπανηθεί το μεγαλύτερο μέρος από τα 209 δις ευρώ που προϋπολογίζονται από την κυβέρνηση για την ανάκαμψη της χώρας από την οικονομική ύφεση, που προέκυψε από τη διαχείριση της πανδημίας.
Οι ιταλικές εταιρείες, μικρομεσαίες κυρίως, οι οποίες λόγω της κρίσης αντιμετώπιζαν προβλήματα πιστοληπτικής ικανότητας, αναγκάστηκαν να προσφύγουν στη μαφία, επειδή δε μπόρεσαν να χρηματοδοτηθούν από το περίπλοκο σχέδιο των τραπεζών, κάτι που βλέπουμε να συμβαίνει και στη χώρα μας.
Ένα άλλο, εντυπωσιακά αρνητικό, κατά τη γνώμη μου γεγονός, είναι η πρόσφατη δέσμευση από την Ιταλική κυβέρνηση 250.000 εμβολίων της Astra Zeneca, τα οποία προορίζονταν για εξαγωγή στην Αυστραλία, επειδή η συγκεκριμένη εταιρεία δεν τηρεί τους όρους διάθεσης των εμβολίων στις χώρες μέλη της Ε.Ε.
Να σημειώσουμε ότι, η Ε.Ε. της λεγόμενης ελεύθερης αγοράς, έχει δημιουργήσει έναν μηχανισμό ελέγχου των εξαγωγών εμβολίων για το νέο κορονοϊό, μετά τη διένεξή της με την Astra Zeneca, που της επιτρέπει να κατακρατά δόσεις εμβολίων, που προορίζονται για άλλες χώρες, όταν εκτιμά ότι η εταιρεία δεν εκπληρώνει τις συμβατικές της υποχρεώσεις απέναντι στις χώρες της Ε.Ε.
Η μαφία προϋπήρχε στην Ιταλία, είναι μέρος της λειτουργίας της καπιταλιστικής οικονομίας της, όπως μέρος της λειτουργίας των οικονομιών, κυρίως των αδύναμων χωρών του νότου της Ε.Ε., του νεοφιλελεύθερου καπιταλιστικού δόγματος, είναι το ξεπούλημα μπιρ παρά των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας (λιμάνια, αεροδρόμια, οδικά συστήματα, ενέργεια κ.ά.), ακόμη και του χρηματοπιστωτικού συστήματος, σε κερδοσκοπικά κεφάλαια, που μπορεί και να ξεπλένουν μαύρο χρήμα, μιας και αυτό δε μπορεί πάντα να ελεγχθεί στα πολυδαίδαλα μονοπάτια διακίνησης του χρήματος που εφηύρε το σύστημα.
Οι λειτουργίες αυτές, σύμφυτες του καπιταλιστικού συστήματος, κακοφορμίζουν ακόμη περισσότερο στις περιόδους της κρίσης του, αυξάνοντας επικίνδυνα το χώρο κυριαρχίας των κερδοσκοπικών κεφαλαίων, ακόμη και παράνομων οργανώσεων όπως η μαφία, στη λειτουργία της οικονομίας μιας χώρας, χώρο που δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν ποτέ.
Η εκμετάλλευση και η φτωχοποίηση των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων γίνεται ακόμη πιο άγρια και πιο επικίνδυνη και η αντιστροφή της κατάστασης ακόμη πιο δύσκολη.
Σε ότι αφορά την κατακράτηση των εμβολίων από την Ιταλία, που «πατάει» στους μηχανισμούς που επέβαλε η Ε.Ε., θυμίζει παρόμοια γεγονότα με παράνομη κράτηση, στις αρχές της πανδημίας, σε αεροδρόμιο της Γερμανίας, αεροπλάνου με μάσκες από την Κίνα, που προορίζονταν για άλλη χώρα. Καταδεικνύει με τον πιο βάρβαρο τρόπο, ότι μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, κερδίζει έδαφος το πνεύμα του «ο σώζων εαυτόν σωθήτω», της εξαγωγής της κρίσης στο διπλανό, των ακήρυκτων εμπορικών, υγειονομικών, γεωστρατηγικών πολέμων.
Η Ε.Ε., και προφανώς και η Ιταλία, δεν επέλεξαν να επιβάλλουν οικονομική ρήτρα στην Astra Zeneca σε περίπτωση που δεν τηρεί τις συμβατικές υποχρεώσεις της, αλλά επέλεξαν να στερήσουν τις πολύτιμες δόσεις του εμβολίου από άλλους λαούς, που δεν φταίνε σε τίποτε για τις κακές δοσοληψίες της Ε.Ε. με τις εταιρείες παραγωγής εμβολίων, εξαιτίας των επιλογών της να διαφυλάξει το κέρδος των εταιρειών αντί της υγείας των λαών, παρά τις περί αντιθέτου βαρύγδουπες δηλώσεις αξιωματούχων της.
Γίνεται όλο και πιο πρόδηλη, κατά τη γνώμη μου, η αναγκαιότητα της ανάπτυξης αγώνων για να υπερασπίσουμε το σταμάτημα περαιτέρω ξεπουλήματος δημόσιων επιχειρήσεων, την επαναφορά στο δημόσιο όσων ξεπουλήθηκαν, τη μεταφορά στο δημόσιο των τραπεζών, τις οποίες ανακεφαλαιοποιήσαμε τρεις φορές με δικά μας χρήματα, την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας τόσο οικονομικά όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό, τη δημόσια παιδεία, τη δωρεάν παράδοση της πατέντας των εμβολίων σε όλες τις χώρες διότι είναι κοινωνικό αγαθό κ.ά.
Γίνεται επίσης, όλο και πιο πρόδηλο, ότι πρέπει να αγωνιστούμε απέναντι σε ένα σύστημα, το οποίο συνιστά ένα τεράστιο εμπόδιο στην πρόοδο, ακόμη και στην επιβίωση της ανθρωπότητας. Για να διατηρήσει ένα επίπεδο κερδοφορίας, που του δίνει την ικανότητα αναπαραγωγής, το πολυεθνικό κεφάλαιο μετατρέπεται και συγκεντροποιείται όλο και περισσότερο σε χρηματιστικό κεφάλαιο, αυξάνει την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, εισάγει στην εμπορευματική διαδικασία τομείς κοινής ωφέλειας και δημοσίων αγαθών, προχωρεί σε αρπαγή της δημόσιας περιουσίας αλλά και της περιουσίας των λαϊκών στρωμάτων, εξαντλεί και καταστρέφει τη φύση. Αυτή η διαδικασία το φέρνει σε αντίθεση όχι μόνο με τον παραδοσιακό του αντίπαλο, την εργατική τάξη, αλλά και με όλο και πιο πλατιά μεσαία στρώματα, ενώ οξύνονται παράλληλα οι ενδομονοπωλιακές και ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις.
Επιβιώνει μόνο υπονομεύοντας τις δύο βασικές πηγές παραγωγής πλούτου, την εργασία και τη φύση, εξασθενίζοντας έτσι τις προοπτικές της ίδιας της μακροπρόθεσμης αναπαραγωγής του.
Η Αριστερά σήμερα, πρέπει να αναδημιουργήσει και να αναζωογονήσει το όραμα της σοσιαλιστικής κοινωνίας, να πείσει, ειδικά τις εκμεταλλευόμενες τάξεις, ότι μπορούμε να κτίσουμε μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και να διαμορφώσουμε ένα νέο οικονομικό και παραγωγικό πρότυπο αποδοτικό, καινοτόμο, ανθρώπινο, βιώσιμο κοινωνικό και οικολογικό, το οποίο θα αποδεικνύει στην πράξη την υπεροχή του απέναντι στον καπιταλισμό σε όλους τους τομείς.
Το εξεγερτικό μήνυμά της πρέπει να φέρει ξανά την εργατική τάξη, και ιδίως τη νεολαία, στην πάλη για ένα νέο σοσιαλιστικό μέλλον που είναι εφικτό, γιατί βασίζεται στην αναγκαιότητα και στο δίκιο. (από την Ιδρυτική διακήρυξη του Αριστερού ρεύματος).