Η κυβέρνηση ευθύνεται, που μ’ ένα χιονιά κόβεται το ρεύμα, το νερό και οι δρόμοι
Είναι απαράδεκτο, που με τον πρώτο χιονιά στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας μας εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοί τους να βρίσκονται περισσότερο από 24 ώρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα – με αποτέλεσμα εξ αυτού του λόγου να θρηνήσουμε νεκρούς – χωρίς θέρμανση, χωρίς νερό, χωρίς επικοινωνία και διαδίκτυο, την περίοδο, μάλιστα, που χιλιάδες παιδιά το χρειάζονται γιατί κάνουν μέσω αυτού τα μαθήματά τους.
Είναι απαράδεκτο ο κεντρικός αυτοκινητόδρομος Αθήνας – Θεσσαλονίκης να κλείνει με κρατική απόφαση για 12 συνεχείς ώρες, για να μην επιβαρυνθούν οικονομικά οι ιδιώτες, που τον διαχειρίζονται και εισπράττουν διόδια από εκατομμύρια πολίτες, από την άσκηση της συμβατικής υποχρέωσής τους προς το δημόσιο να τον διατηρούν καθαρό και προσβάσιμο σε όλους σε περίπτωση χιονόπτωσης ή για να γλυτώσουν το προβλεπόμενο πολύ μεγάλο πρόστιμο σε περίπτωση μη τήρησης αυτής της υποχρέωσής τους.
Είναι απαράδεκτο, που κανείς στην κυβέρνηση δεν σκέφτηκε να ειδοποιηθούν έγκαιρα από το 112, το πολυδιαφημισμένο σύστημα προειδοποίησης χιλιάδες συνάνθρωποί μας, ώστε να μην προσέλθουν στα κέντρα εμβολιασμού την Τρίτη, 16/2, για τον προγραμματισμένο για εκείνη την ημέρα εμβολιασμό τους, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν άσκοπα και άδικα επί ώρες μέσα στο χιόνι και το κρύο.
Κι ας μη φτάσουν οι έχοντες την πολιτική ευθύνη κυβερνητικοί παράγοντες να μας πουν ότι «έχουν ατομική ευθύνη τα δέντρα», που έπεφταν πάνω στα καλώδια της ΔΕΗ ή ότι ο δυσκίνητος και γραφειοκρατικός κρατικός μηχανισμός αιφνιδιάστηκε λόγω «ακραίων καιρικών φαινόμενων» ή ότι «φταίει το κακό το ριζικό μας». Κι αυτό, γιατί κάποιοι είχαν την πολιτική και επιχειρησιακή ευθύνη να έχουν κλαδευτεί ή και κοπεί τα δέντρα, που ακουμπούσαν πάνω σε κολώνες ή πυλώνες της ΔΕΗ, και δεν την άσκησαν, γιατί η κακοκαιρία είχε έγκαιρα προαναγγελθεί από τους μετεωρολόγους και θα έπρεπε η πολιτεία να έχει προετοιμαστεί έγκαιρα και κατάλληλα και γιατί οι πολίτες, όταν ψηφίζουμε, δεν εκλέγουμε «το κακό το ριζικό μας» να μας κυβερνήσει, αλλά κυβερνήσεις για να υπηρετούν τις κοινωνικές ανάγκες και όχι ιδιοτελή κερδοσκοπικά ιδιωτικά συμφέροντα.
Και η βαθύτερη αιτία όλων αυτών, που δεν ομολογείται από το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα, είναι οι πολιτικές ιδιωτικοποίησης δημόσιων κοινωνικών αγαθών και υποδομών όχι μόνο της σημερινής κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και προηγούμενων κυβερνήσεων, με αποτέλεσμα αυτά να λειτουργούν, όχι με βάση το κοινωνικό και δημόσιο συμφέρον των πολλών, αλλά με βάση το ιδιωτικό κερδοσκοπικό συμφέρον των λίγων.
Η ιδιωτικοποίηση της παραγωγής διανομής και μεταφοράς ενέργειας και η εκχώρηση των μεγάλων οδικών αξόνων της χώρας σε ιδιωτικά συμφέροντα είχαν ως αποτέλεσμα μία χιονόπτωση να μας φέρει πίσω στη δεκαετία του 1950.
Και δεν θα ανακαλύψουμε την χαμένη Ατλαντίδα, εάν πούμε ότι το απαρχαιωμένο και ασυντήρητο δίκτυο του ηλεκτρικού ρεύματος δεν συντηρήθηκε και δεν ανακαινίστηκε και ότι το προσωπικό των ιδιωτικοποιημένων θυγατρικών της ΔΕΗ, που έχουν την αρμοδιότητα συντήρησής του, μειώθηκε δραστικά χάρη του ιδιωτικού κέρδους των μετόχων τους ή των εργολάβων, στους οποίους αυτές και άλλες υπηρεσίες τους εκχωρήθηκαν. Ούτε, εάν πούμε ότι το κλείσιμο του αυτοκινητοδρόμου Αθηνών – Θεσσαλονίκης από το κράτος έγινε, για να μην επιβαρυνθούν οικονομικά να τον καθαρίσουν από τα χιόνια οι ιδιώτες – παραχωρησιούχοι, που έχουν αυτή τη συμβατική ευθύνη.
Για αυτούς και χιλιάδες άλλους λόγους οι πολίτες αυτής της χώρας θα πρέπει να διεκδικούμε από τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά και από όλες τις κυβερνήσεις, όχι μόνο μέτρα προστασίας από θεομηνίες της περιουσίας, της υγείας και της ζωής μας, αλλά και η ενέργεια και οι βασικές υποδομές της χώρας (εθνικοί αυτοκινητόδρομοι, λιμάνια, αεροδρόμια) να ξαναγίνουν δημόσια κοινωνικά αγαθά με φτηνή και επαρκή πρόσβαση σε όλους μας. Για να μη μας φέρνει ένας χιονιάς την εποχή της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης πίσω στις εποχές των παππούδων μας.