- Νίκη στον αγώνα του αλβανικού λαού για δικαιοσύνη.
- Sot Klodin, nesër ty dhe mua – Σήμερα ο Κλόντιαν, αύριο εσύ κι εγώ
Δυο σφαίρες αστυνομικού σκόρπισαν στον αέρα τα 25 χρόνια του Klodian Rasha στην Αλβανία. Ο Κλόντιαν είναι νεκρός γατί απλώς φοβήθηκε τον έλεγχο από την αστυνομία την ώρα της απαγόρευσης κυκλοφορίας και περπάτησε λίγο πιο γρήγορα. Τα προσχήματα της αλβανικής αστυνομίας ότι δήθεν «κινούνταν ύποπτα» και «κρατούσε απειλητικό αντικείμενο που έμοιαζε με όπλο» κατέπεσαν αμέσως. Ο Κλόντιαν κρατούσε απλώς ένα μπουκάλι νερό.
Η στυγερή κρατική δολοφονία του Κλόντιαν μας εξοργίζει και μας φέρνει μνήμες. Μας φέρνει στο νου τον μικρό Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο και τον Μιχάλη Καλτεζά, τον Μπερκίν Ελβάν στη γειτονική Τουρκία, τον George Floyd στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Σε όλον τον κόσμο η όξυνση του κρατικού αυταρχισμού και της αστυνομικής βίας από τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις μετρά αμέτρητα θύματα. Το οικοδόμημα της μεταπολεμικής αστικής δημοκρατίας στην Ευρώπη, στην ΕΕ και στις ΗΠΑ αποδεικνύεται ότι είχε πήλινα πόδια και μπαίνει ξανά σε κρίση. Καταρρέει από την επίθεση του διεθνοποιημένου κεφαλαίου, των τραπεζών και των πολυεθνικών στις κοινωνικές κατακτήσεις που κερδήθηκαν με θυσίες και αγώνες από τις εργατικές τάξεις και τους λαούς της Ευρώπης και της υφηλίου. Οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις χρησιμοποιούν την πανδημία του κορονοϊού ως ευκαιρία για να επιβάλλουν πολιτικές ασφυκτικού ελέγχου και απόλυτης υποταγής των κοινωνιών στο αυταρχικό κράτος, που συνοδεύει την προσπάθεια να φορτωθούν τα βάρη της διεθνούς οικονομικής κρίσης του μεγάλου παρασιτικού κεφαλαίου στους οικονομικά ασθενέστερους.
Τα επικίνδυνα φαινόμενα όξυνσης του αυταρχισμού και της καταστολής και από την κυβέρνηση της ΝΔ που ξετυλίχτηκαν και στις 17 Νοέμβρη και την 6 του Δεκέμβρη θα μας βρουν μπροστά τους. Θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους για να μπει ένα τέλος στους αντιδραστικούς νόμους, στις υπερεξουσίες με τις οποίες η κυβέρνηση έχει εξοπλίσει την αστυνομία, τη χρόνια συστηματική ατιμωρησία, τη θεσμική κάλυψη της παράνομης και αυθαίρετης δράσης των δυνάμεων καταστολής, παγιωμένα φαινόμενα που έχουν καταγγελθεί ακόμη και από διεθνείς οργανισμούς.
Σε κάθε γωνιά της γης, μόνο οι λαϊκοί αγώνες μπορούν να βάλουν φραγμό στους αυταρχικούς σχεδιασμούς των κυβερνήσεων, που επενδύουν στην καταστολή για να σωπάσουν τις λαϊκές αντιδράσεις όταν αφήνουν έκθετους τους πολίτες στην πανδημία, τη φτώχεια και την ανέχεια. Δεν θα επιτρέψουμε να παγιωθούν καθεστώτα τρόμου και αστυνομοκρατίας, όπου κάθε πολίτης θα απειλείται με αναίτια προσαγωγή ή σύλληψη, κακοποίηση και βασανισμό από την αστυνομία, ακόμη και με θάνατο.
Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τον εξεγερμένο λαό της Αλβανίας που ζητά στους δρόμους και στους αγώνες δικαίωση για το νεκρό Κλόντιαν, με μαζικές κινητοποιήσεις στα Τίρανα και σε άλλες πόλεις της Αλβανίας, ζητώντας παραίτηση του αρμόδιου για την δράση της αστυνομίας Υπουργού Εσωτερικών υποθέσεων Sandër Lleshaj. Η οργή του αλβανικού λαού είναι δίκαιη.
Νίκη τον αγώνα του αλβανικού λαού για δικαιοσύνη, ενάντια στην καταστολή, τον αυταρχισμό την αστυνομική αυθαιρεσία. Στέλνουμε μήνυμα στήριξης και αλληλεγγύης.
Επιτροπή Δικαιωμάτων ΛΑΕ