Συνέντευξη Κώστα Ήσυχου στο πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ- ΤΑΣΣ με αφορμή τα 75 χρόνια από την δίκη της Νυρεμβέργης
Ερώτηση: Ποια, κατά τη γνώμη σας, είναι τα μαθήματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου;
Πριν από εβδομήντα πέντε χρόνια, στις 20 Νοεμβρίου, ξεκίνησε η πρώτη δίκη της Νυρεμβέργης στην πόλη της Βαυαρίας, εναντίων των εγκεφάλων της ναζιστικής ιδεολογίας.
Είναι αναμφισβήτητο ότι η ΕΣΣΔ συνέβαλε αποφασιστικά στη νίκη του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Για κάθε Βρετανό ή Αμερικανό στρατιώτη που σκοτώθηκε πολεμώντας τους Ναζί, 80 σοβιετικοί άνθρωποι πέθαναν κάνοντας το ίδιο.
Η αναθεώρηση της ιστορίας σχετικά με τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο συντελείται σήμερα από αρκετές Δυτικές χώρες, η αναθεώρηση αυτή λειτουργεί ως η καυστική ύλη για να πυροδοτήσει την αναγέννηση μιας νέας ναζιστικής πανδημίας , προσαρμοσμένη στις αντιφατικές και συνθέτες πραγματικότητες του 21 ου αιώνα στον νέο πολυπολικό κόσμο. Η προσπάθεια να διαστρεβλωθεί πλήρως ο καθοριστικός ρόλος της ΕΣΣΔ και του κόκκινου στρατού είναι εμφανείς . Η απώλεια της αντιφασιστικής ιστορικής μνήμης, η εμφανής απουσία σχολικών μαθημάτων που σχετίζονται με τις τεράστιες θυσίες των λαών κατά του φασισμού και του ναζισμού που πάλεψαν κατά του φασισμού και του ναζισμού δεν μπορεί να θεωρηθεί ένα « απλό» ατύχημα η κάποιο γραφειοκρατικό λάθος …
Ο βασικός κανόνας να μην ξεχνάμε τον ναζισμό και τον πόνο και τα δάκρυα που προκάλεσε σε εκατομμύρια ανθρώπους για να μην τον ξαναζήσουμε έχει ήδη παραβιαστεί .
Η απόλυτη ανοχή στην αναβίωση του ναζισμού με μανδύα την προπαγάνδιση για «καθαρότητα» χωρών σε θρησκείες, φυλή και χρώμα από πολλά κράτη, κυβερνήσεις, ΜΜΕ, συναποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα στην αναβίωση της ναζιστικής ιδεολογίας με διάφορες παραλλαγές που λαμβάνει χώρα. Δυστυχώς η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση .
Η λήξη του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου έφερε στην εποχή μας τον κίνδυνο του πυρηνικού ολέθρου . Σήμερα καταρρέει η μια μετά την άλλη , κάθε συμφωνία για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, με τις ΗΠΑ να ξανά θέτουν μια τρομερή κούρσα μαζικών φονικών όπλων .
Αντηχούσε σε κάθε γωνία της γης πριν 75 χρόνια το σύνθημα « Ποτέ ξανά!»….η παραβίαση αυτής της ευχής είναι επίσης γεγονός. Φαίνεται ότι ο ναζισμός δεν εξαλείφθηκε, όσο υπάρχουν πόλεμοι, φτώχεια, δυστυχία και κοινωνική και οικονομική ανισότητα, η ναζιστική ιδεολογία θα αξιοποιεί με τρόπο άκρως παραπλανητικό τις υπάρχουσες παγκόσμιες αδικίες για να επωφεληθεί. Οι σκοτεινές πανίσχυρες οικονομικές δυνάμεις σήμερα δεν θα διστάσουν να ξαναφέρουν στο προσκήνιο την «εκμοντερνισμένη» ναζιστική ιδεολογία για να επιφέρουν μια νέα ναζιστική « πανδημία». Οι λαοί, οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της αριστεράς που ανήκουν στις δυνάμεις της κοινής λογικής και της Ειρήνης και όχι στις δυνάμεις του κυνισμού, του πολέμου και της εκμετάλλευσης του ανθρώπινου μόχθου και του πολιτισμού , οφείλουν από χθες κιόλας, και όχι μόνο σήμερα να ενεργήσουν δυναμικά, ενωτικά με όραμα και ελπίδα , όπως έπραξαν οι παππούδες και γιαγιάδες τους, με την ίδια αποφασιστικότητα και ανιδιοτέλεια, στην ήττα της πιο εγκληματικής ιδεολογίας που έζησε ποτέ η ανθρωπότητα . Αυτό είναι το πιο αποτελεσματικό και ιστορικά δοκιμασμένο εμβόλιο ενάντια στο φασισμό και ναζισμό.
Ερώτηση: Τι πρέπει να κάνουν η Ευρώπη και η Ελλάδα προκειμένου να βελτιώσουν τις σχέσεις με τη Ρωσία για να διασφαλίσουν από κοινού την ασφάλεια στην ήπειρο και στον κόσμο συνολικά;
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα τμήμα μόνο της Ευρώπης . Η Ρωσία είναι και Ευρωπαϊκή και Ασιατική χώρα . Δεν μπορεί να αποκλειστεί από την Ευρωπαϊκή ήπειρο . Ούτε γεωγραφικά , ούτε οικονομικά, ούτε πολιτισμικά . Ο Ευρώ- ατλαντισμός μέσω του ΝΑΤΟ , που φιλοδοξεί να μετατραπεί σε παγκόσμιος χωροφύλακας , σε μια ολοένα αυξανόμενη γεωπολιτική επιδίωξη αστάθειας, πολέμων και χάος . Φιλοδοξεί να ξαναφέρει τον κίνδυνο του πολέμου στην πόρτα της Ευρώπης .
Ο νέος ψυχρός πόλεμος δεν είναι προς οφέλους των λαών της Ευρώπης . Η στρατιωτική εξάπλωση εκ νέου Αμερικανικών και Νατοϊκών βάσεων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αλλά και σε περιοχές κοντά στην Μαύρη Θάλασσα, η αστάθεια που συνεχίζει να θέλει να προκαλεί στην Κριμαία, με ευθύνη του ΝΑΤΟ, στις βαλτικές χώρες , στην Πολωνία, γενικά στην Ανατολική Ευρώπη συναποτελούν ένα ενιαίο στρατηγικό σχέδιο αστάθειας με μιλιταριστική αντίληψη .
Η Ελλάδα έχει χρέος ηθικό, ιστορικό να επαναφέρει την πολιτική κουλτούρα του διαλόγου και της εμπέδωσης της ειρηνικής συνύπαρξης , αμοιβαίας συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης .
Η Ελλάδα ήταν ιστορικά πάντα μια γέφυρα συνεννόησης Ανατολής – Δύσης , Μεσογείου και μαύρης θάλασσας αλλά και με την Ευρασία. Μεταφορέας κουλτούρας , διανόησης , εμπορίου και σύμπραξης διαφορετικών πολιτισμών. Η Ειρήνη και η κατανόηση έτσι επιτυγχάνεται, με σκληρή και επιμονή αποφασιστικότητα με ανοιχτούς ορίζοντες όπως οι θάλασσες .
Σήμερα όσο ποτέ η αναγκαιότητα επαναφοράς αυτής της πολιτικής κουλτούρας είναι εφικτή .
Δεν είναι μόνο η Ελλάδα άλλα και η Ευρώπη που έχει ανάγκη σήμερα αυτή την λογική συνύπαρξη και ζεύξης με την Ρωσική ομοσπονδία . Αποτελεί μια τεράστια ιστορική και πολιτιστική πρόκληση η Ευρώπη , συνολικά η Ευρώπη , Μα απαλλαγεί από τον α Ευρώ ατλαντισμός και το ΝΑΤΟ , χωρίς αποκλεισμούς να ξαναγίνει η ήπειρος που θα ξαναφέρει έναν νέο διαφωτισμό της εποχής μας.
Σήμερα που οι θεωρίες συνωμοσίας πληθαίνουν στηριζόμενες από την υποκουλτούρα και μεγάλο κομμάτι των πανίσχυρων παγκόσμιων αλυσίδων των ΜΜΕ , εξαπλώνονται και συνωμοτούν ενάντιων της επιστήμης, των πιο σημαντικών επιτευγμάτων της ανθρωπότητας που τώρα κινδυνεύει από τις δυνάμεις του πολέμου και άγριων ιμπεριαλιστικών σχεδίων στον 21ο αιώνα. Η Ευρώπη πρέπει ναι μπορεί να αποκοπεί από την γάγγραινα που παράγει , κοινωνική αδικία και ανισότητα , πολέμους και αστάθεια . Σε κάθε χώρα της Ευρώπης κινήματα ειρήνης και συνεννόησης υπάρχουν αλλά οφείλουν να συνεργαστούν και να συν- αναπτυχθούν τώρα πριν να είναι αργά.
Η καθυστέρηση, η αυτάρεσκη εγωιστική λογική δυνάμεων που μοιράζονται ευγενικούς σκοπούς και προοδευτικές λύσεις αλλά δεν συνεργάζονται ρίχνουν νερό «στο μύλο των αντιπάλων» . Το διεθνές δίκαιο κάθε μέρα που περνά καταρρακώνεται και περιθωριοποιείται στην Μεσόγειο , στην βόρεια Αφρική, στην Μέση Ανατολή , στην ίδια την Ευρώπη .
Εάν όχι εμείς ; Τότε, ποιος και πότε ;