Του Κώστα Ήσυχου
ΝΑΤΟϊκή διγλωσσία για τα ελληνοτουρκικά: «Να καταγγείλει η χώρα μας τον ρόλο του ΝΑΤΟ»
Μόνο ευχαριστημένη δεν φαίνεται να είναι η Αθήνα από τις δηλώσεις Στόλτενμπεργκ, περί διαλόγου μεταξύ Αθήνας-Άγκυρας. Πώς σχολιάζει τα συμβάντα πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας στο Sputnik.
Ξάφνιασαν την κυβέρνηση οι δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος, με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ανακοίνωσε τη διεξαγωγή συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Παρά το γεγονός ότι η Αθήνα διέψευσε, ο Γενς Στόλτενμπεργκ επιμένει πως Ελλάδα και Τουρκία έχουν ξεκινήσει συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο για την Ανατολική Μεσόγειο.
«Η πρόσφατη “πρωτοβουλία” του Γενς Στόλτενμπεργκ έπιασε εξαπίνης την Αθήνα, όταν εκείνος ανακοίνωσε ότι οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να καθίσουν να συζητήσουν στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, ώστε να συζητήσουν “τεχνικές διαφορές”. Οι διαφορές όμως μόνο τεχνικές δεν είναι, αλλά βαθύτατες και αφορούν το διεθνές δίκαιο και τη Συνθήκη της Θάλασσας» τονίζει στο Sputnik o πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Κώστας Ήσυχος.
«Για τον λόγο αυτό ο κ. Στόλτενμπεργκ αποφεύγει να μιλήσει για το διεθνές δίκαιο, αφού το ΝΑΤΟ κινείται στη λογική του ισχυρού αντιπάλου, των στρατιωτικοποιημένων λύσεων. Αυτό το είδαμε στην Ουκρανία, αλλά και όπως επιδιώκει τώρα να παρέμβει τη Λευκορωσία, ενώ στην περίπτωση όπου δύο εταίροι όπως η Ελλάδα και η Τουρκία, βρίσκονται σε μία σοβαρή σύγκρουση, πάνω στα ζητήματα διεθνούς δικαίου, το ΝΑΤΟ νίπτει τας χείρας του και αναφέρει ότι τα προβλήματα είναι νομοτεχνικής φύσεως» προσθέτει.
Την ίδια στιγμή, αναφέρεται και στο τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα:
«Μέρκελ, Στόλτενμπεργκ και Πομπέο ενδέχεται να έχουν μια κοινή συναντίληψη για το πώς πρέπει να λυθούν τα προβλήματα δυσαρεστώντας την Αθήνα. Η χώρα μας πρέπει να γίνει αρκετά τολμηρή και να καταγγείλει τον ρόλο του ΝΑΤΟ που είναι χωροφύλακας της αδικίας και των δυτικών συμφερόντων».
Επιπλέον, παρατηρεί ένα διχασμό εντός του ΝΑΤΟ και του Δυτικού κόσμου, με τη δημιουργία αντίπαλων «στρατοπέδων» στο εσωτερικό του.
«To NATO είναι ένας οργανισμός που μετά το τέλος του διπολισμού έχει εξελιχθεί σε παγκόσμιο χωροφύλακα συγκεκριμένων συμφερόντων του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού. Ωστόσο, οι αντιθέσεις μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων και των Αμερικανών μεγαλώνουν, όπως και οι τακτικές και οι στρατηγικές. Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν διχάσει το ΝΑΤΟϊκό και Δυτικό στρατόπεδο. Το αποδεικνύουν και οι πρόσφατες δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου Μακρόν, περί εγκεφαλικά νεκρού ΝΑΤΟ, που απ’ ό,τι φαίνεται επιθυμεί την ανασύσταση της γαλλικής επεκτατικής ιμπεριαλιστικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή, τη βόρεια Αφρική και πιο πέρα. Αυτό τον φέρνει σε αντίθεση με τα τουρκικά επεκτατικά αναθεωρητικά σχέδια».
Τη δυσαρέσκεια της Αθήνας αναφορικά με τις δηλώσεις του επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, για διάλογο Ελλάδας και Τουρκίας, εξέφρασε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, με δηλώσεις του την Παρασκευή.
«Ο καθένας που κατέχει δημόσιο αξίωμα πρέπει να κινείται με τη σοβαρότητα που επιβάλλει η θέση που κατέχει. Και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κατέχει μια μεγάλη θέση» διεμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Αναδημοσίευση από το Sputniknews.gr