του Παναγιώτη Μέγκου*
Η συνάντηση που διοργανώθηκε την Κυριακή 2/8 στην Παύλιανη, με πρωτοβουλία όσων αντιτίθεται στην εγκατάσταση των Ανεμογεννητριών στην Οίτη, είναι στοιχισμένη στην ίδια γραμμή με εκείνη των πολιτών που αμύνονται, ενάντια στα συμφέροντα που θέλουν να επιβάλλουν την εγκατάσταση του Υδροηλεκτρικού στα Καστέλλια.
Αυτά τα συμφέροντα που κατά κύριο λόγο είναι Οικονομικά, χρησιμοποιούν και μεταχειρίζονται την Πολιτική εξουσία σε Κεντρικό Κυβερνητικό επίπεδο, αφού έχουν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας σε μόνιμη βάση τουλάχιστον. Δεν μπορούμε βέβαια να αποδείξουμε εύκολα αυτό που αντιλαμβανόμαστε και διαισθανόμαστε, πως τα συγκεκριμένα Πολιτικά και Οικονομικά κέντρα είναι ομόκεντροι κύκλοι των ίδιων Πολιτικών – Οικονομικών συμφερόντων, εξυπηρετώντας με συνέπεια τον ίδιο σκοπό.
Να νομιμοποιούν μέσο της πολιτικής εξουσίας, την συσσώρευση όλο και περισσότερων κεφαλαίων στα χέρια συγκεκριμένων προσώπων στην χώρα μας, που στην συνέχεια μικρό μέρος των χρημάτων που συγκεντρώνουν το επενδύουν στις θεωρίες της καλής – αναπτυξιακής – απαραίτητης – αναγκαστικής (ισχυρίζονται πολλές φορές), εγκατάστασης κάθε είδους ΑΠΕ. Τις οποίες θεωρίες προπαγανδίζουν με τα ΜΜΕ που ελέγχουν, για να απορροφήσουν ξανά και ξανά νέα κεφάλαια από Κρατικές επιδοτήσεις ή Ευρωπαϊκά Προγράμματα.
Έτσι η Πολιτική εκφώνηση από γνωστούς υπερασπιστές & ταγούς (βλέπε Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου) περί της Πράσινης Ενέργειας με αποκλειστικά συγκεκριμένο τρόπο εφαρμογής, αποδεικνύεται καθημερινά πως είναι ένα από τα πιο βασικά εργαλεία απομύζησης Ευρωπαϊκών και Εθνικών Κεφαλαίων.
Οι Κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια σε Εθνικό και Περιφερειακό επίπεδο, με συνεχείς Νομοθετικές ρυθμίσεις και Νομοσχέδια περιορίζουν στο ελάχιστο και σε πολλές περιπτώσεις εκμηδενίζουν τις δυνατότητες παρέμβασης και αντίδρασης πολιτών και φορέων, για την προστασία των Φυσικών Εθνικών Πόρων και τον περιορισμό της επέμβασης-εγκατάστασης οπουδήποτε στην Ύπαιθρο κάθε είδους ΑΠΕ. Αντιστρέφοντας ακόμα και το πρωταρχικό και πρωτόλειο σκεπτικό άρθρων του Συντάγματος περί της προστασίας των Εθνικών Φυσικών πόρων, φτάνοντας στο σημείο να κρίνονται Αντισυνταγματικές οι κινητοποιήσεις σήμερα και αύριο ακόμα και η έκφραση της διαφορετικής σκέψης.
Έτσι είδαμε πρόσφατα το Νέο Περιβαλλοντικό νομοσχέδιο που ψήφισε η Κυβέρνηση της Ν.Δ. μέσα στην καραντίνα για τον Κορονοϊό με τον μανδύα του «φιλικότερου» όλων από εκείνα που υπάρχουν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο (υπουργός Κ. Χατζιδάκης). Παράλληλα δε απεργάζεται το ξεπούλημα του Νερού. Αντίστοιχα τον Οκτώβρη του 2018 επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπεγράφη το Ειδικό Χωροταξικό της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας όπου το 60%+ της έκτασης της Φωκίδας δίνεται ως οριστική παραχώρηση εξόρυξης μεταλλείου (υπουργός Γ. Σταθάκης). Προ 10ετίας δε, είχε προδιαγραφεί πως στο 95% της έκτασης του Νομού δύναται να εγκατασταθούν Αιολικά Πάρκα!!!
Οι τοπικές κοινωνίες αποτελούν το τελευταίο ανάχωμα σε αυτή την πολιτική πρακτική που εξελίσσεται με δυναμικό και ολιστικό τρόπο. Αυτό το γνωρίζουν καλά οι Κυβερνώντες και δεν θέλουν πια να υπάρχει ούτε ίχνος ούτε σημάδι αντιρρήσεων εάν είναι δυνατό. Κι αν αυτό δεν μπορούν να το εξαλείψουν προς το παρόν, φροντίζουν να αποκτήσουν πλεονέκτημα στην Τοπική Κοινωνία μέσο της συναίνεσης των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στην περίπτωση του Υδροηλεκτρικού Σταθμού στα Καστέλλια, αφού διαμόρφωσαν πλειοψηφία στο Τοπικό Συμβούλιο της Κοινότητας Καστελλίων με μεθόδευση, αξιοποιώντας παράλληλα την τεχνική πλειοψηφία που έχει διαμορφωθεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο, επανάφεραν πάλι το θέμα ακριβώς όπως το είχαν εισάγει το 2018 και είχε απορριφθεί, για να το «περάσουν» εκ νέου με θετική γνωμοδότηση. Αγνοώντας επιδεικτικά τις τότε αποφάσεις των Τοπικών Συμβουλίων Καστελλίων και Καλοσκοπής και του Δ.Σ. του Δήμου μας. Καταστρατηγώντας κάθε έννοια δημοκρατικής ευαισθησίας, διοικητικής πρακτικής και τεχνικής – οργανωτικής επάρκειας, όσο αφορά την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Οι Τοπικοί και Δημοτικοί εκπρόσωποι, αν και ουραγοί της υπόθεσης αυτής, προσφέρουν με τις γνωμοδοτικές αποφάσεις τους ένα ισχυρό άλλοθι για το ξεπούλημα του τόπου παίρνοντας τον ρόλο του κολαούζου στα παραπάνω συμφέροντα, ανεξάρτητα με το εάν πραγματικά αντιλαμβάνονται τι ψηφίζουν ή όχι. Γιατί άλλοι από αυτούς συνειδητά τάσσονται υπέρ της νέας κατάστασης που δημιουργείται για τους δικούς τους λόγους (ευτυχώς οι λιγότεροι) και άλλοι ή επειδή πείστηκαν πως έτσι θα προσφέρουν στον τόπο, ή γιατί νομίζουν πως δεν υπάρχει άλλη επιλογή.
Οι «ΠΟΛΙΤΕΣ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ» δεν εφησύχασαν ποτέ και πάντα αντέδρασαν και αντιδρούν με τις δυνάμεις που έχουν, απέναντι στην υπερεκμετάλευση, το ξεπούλημα και την διάλυση του τόπου μας ιδιαίτερα αλλά και της Πατρίδας μας γενικότερα, χωρίς μικροπολιτικούς υπολογισμούς και πολιτικό αντιστάθμισμα.
Για το Υδροηλεκτρικό στα Καστέλλια και εάν τελικά θα προσφέρει ή συμφέρει τον τόπο μας, είχαμε μιλήσει από την πρώτη στιγμή χωρίς περιστροφές αντιτασσόμενοι στην κατασκευή και την λειτουργία του. Κατά την συνεδρίαση της Περιβαλλοντικής Επιτροπής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας που συζητήθηκε η έγκριση της ΜΠΕ πήραμε μέρος. Παρέμβαση στην συζήτηση για να ενημερώσει τους Περιφερειακούς Συμβούλους έκανε ο γράφων το κείμενο αυτό ως δημοτικός σύμβουλος που αντιτάχθηκε στην κατασκευή και ο Γιώργος Κόλλιας ως Τοπικός Σύμβουλος εκπροσωπώντας την Τοπική Κοινότητα Καλοσκοπής. Το αίτημα να παρέμβουμε στην συζήτηση της Επιτροπής είχε κατατεθεί από τους 3 δημοτικούς συμβούλους της παράταξής μας, τους 5 τοπικούς συμβούλους της Κοινότητας Καλοσκοπής και τον Πρόεδρο και την Γραμματέα του συλλόγου «Η Αγία Τριάς» του χωριού.
Φυσικά η απόφαση για να δώσουν την άδεια κατασκευής του Υδροηλεκτρικού ήταν προειλημμένη. Η δική μας επιχειρηματολογία και οι αντιρρήσεις μας έχουν όμως καταγραφεί.
Δεν θα σταματήσουμε εδώ. Μετά το 15 Αύγουστο και την γιορτή της Παναγιάς, εμείς οι «ΠΟΛΙΤΕΣ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ» θα συναντηθούμε στο ποτάμι πάνω από τα Καστέλλια, εκδηλώνοντας και με άλλους τρόπους τις αντιρρήσεις μας, ενημερώνοντας παράλληλα για τις θέσεις μας και τις προοπτικές που υπάρχουν.
Οι ΑΠΕ μπορούν να εξυπηρετήσουν πραγματικά τις ενεργειακές ανάγκες μας με ένα άλλο σχεδιασμό και εφαρμογή ως αναφορά την εγκατάστασή τους και τον τρόπο παραγωγής και διάθεσης της ενέργειας.
Η απόσταση ανάμεσα στα πραγματικά συμφέροντα του τόπου μας και τις ανάγκες που έχουν οι δημότες μας με τα συμφέροντα που εξυπηρετούν οι συγκεκριμένες αποφάσεις καταλήστευσης του τόπου μεγαλώνει και αυτό είναι σήμερα φανερό και γίνεται αντιληπτό από τους περισσότερους.
Εμείς θα βρεθούμε με όσους περισσότερους μπορούμε και θα ενωθούμε ανεξάρτητα από επιμέρους διαφορές.
4/8/2020
Μέγκος Παναγιώτης
Επικεφαλής δημοτικός σύμβουλος
στους «ΠΟΛΙΤΕΣ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ»