ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ 6/7/ ΤΟΥ ΠΕΣΥΠ
Προβλήματα στον πρωτογενή τομέα παραγωγής της Περιφέρειας Πελοποννήσου
Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και όλοι οι παραγωγοί του πρωτογενή τομέα λόγω των διαχρονικά αντιαγροτικών πολιτικών των κυβερνήσεων και της Ε.Ε. αλλά και της αδιαφορίας και έλλειψης εθνικής αγροτικής πολιτικής και κλαδικών πολιτικών για τα βασικά αγροτικά προϊόντα έχουν ως συνέπεια την ερήμωση της υπαίθρου, τη γήρανση του αγροτικού κόσμου , τη δραματική μείωση του εισοδήματος των αγροτών ,την αύξηση του κόστους παραγωγής και την εγκατάλειψη της αγροτικής δραστηριότητας από τους μικρομεσαίους αγρότες και τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων .
Δύο μη αναμενόμενα γεγονότα – φαινόμενα λειτούργησαν ως αίτια για την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στον αγροτικό χώρο . Η πανδημία που βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα( καύσωνας όψιμοι παγετοί ) παράγωγα της κλιματικής αλλαγή , όξυναν και πολλαπλασίασαν τα προβλήματα και τα αδιεξοδα του χώρου . Ως παράταξη θεωρούμε ότι το ΠΕΣΥ έχει υποχρέωση και καθήκον να σκύψει πάνω από τα προβλήματα αυτά και να δώσει λύσεις , Χωρίς να έχουμε αυταπάτες για τις δυνατότητες του θεσμού απέναντι στον Ευρωπαϊκό και τον Εθνικό σχεδιασμό .
Α) Μείωση του εισοδήματος λόγω της πανδημίας
Η «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» τονίζει ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις η πλειοψηφία των παραγωγών του πρωτογενή τομέα έμειναν μέχρι σήμερα εκτός των μέτρων στήριξης από τις συνέπειες του κορονοϊού .
Αλήθεια δεν αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ότι εάν δεν παρθούν, έστω και τώρα αυτά τα ελάχιστα μέτρα ενίσχυσης και προστασίας χιλιάδες γεωργοί ,αλιείς ,και κτηνοτρόφοι – πτηνοτρόφοι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την παραγωγή τους και το επάγγελμα τους και θα προστεθούν στις κάποιες χιλιάδες που ήδη έχουν εγκαταλείψει, με ότι αυτό συνεπάγεται για την διατροφική επάρκεια της χώρας μας σε βασικά προϊόντα διατροφής ;
Αλήθεια δεν αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ότι η ανυπαρξία μέτρων στήριξης επιταχύνει εγκατάλειψη της υπαίθρου, έχει αρνητικές τις επιπτώσεις στους τομείς που σχετίζονται με την γεωργία ,αλιεία και κτηνοτροφία- πτηνοτροφία (μεταποίηση, μεταφορές κ.α) αλλά και υπονομεύει το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας μας;
Η «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» τονίζει ότι για να μπορέσουν οι παραγωγοί, αγρότες και κτηνοτρόφοι, να συνεχίσουν να παράγουν υπό αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες , οφείλει η Πολιτεία να λάβει τώρα άμεσα μέτρα στήριξης της παραγωγής και της διάθεσης των προϊόντων, καθώς και του εισοδήματος των παραγωγών.
- Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος όσων παραγωγών επλήγησαν ,σύμφωνα με τις δηλωθείσες καλλιέργειες. Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι τα 120 με 140 εκ ευρώ (το 2% των κονδυλίων του ΕΣΠΑ που δεν έχει απορροφηθεί) που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν επαρκούν. Οφείλουμε να απαιτήσουμε να δοθούν από εθνικούς πόρους επιπλέον κονδύλια ώστε να καλυφτεί το χαμένο εισόδημα. Ιδιαίτερα μεγάλη είναι στη Περιφέρεια Πελοποννήσου η μείωση του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών (και ελαιολάδου και βρώσιμης ελιάς Καλαμάτας) ,των πατατοπαραγωγών ,των παραγωγών καρπουζιού και όλων των πρώιμων φρούτων και λαχανικών.
- Να συμπεριληφθούν οι ΚΑΔ των αγροτών και κτηνοτρόφων στη λίστα με τους ΚΑΔ που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού και να τύχουν των επιδομάτων στήριξης ώστε να καλυφθεί μέρος από το εισόδημα που έχουν χάσει λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας .
- Να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την καταβολή στους παραγωγούς ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) για προϊόντα που είχαν μεγάλο πρόβλημα διάθεσης, λόγω των συνθηκών, τόσο φυτικής όσο και ζωικής παραγωγής.
4.Κρατική μέριμνα για την απορρόφηση και διάθεση των αδιάθετων αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων σε στρατό , ευπαθείς ομάδες, άνεργους ,Ρομά και πρόσφυγες.
5.Άτοκη χρηματοδότηση από τις τράπεζες για την κάλυψη των άμεσων αναγκών τους σε προμήθειες αγροτικών εφοδίων.
6.Κατάργηση του ΦΠΑ σε φυτοφάρμακα, λιπάσματα, σπόρους, ζωοτροφές.
7.Αφορολόγητο πετρέλαιο κίνησης , μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος και των παγίων και αναστολή πληρωμής του αγροτικού ρεύματος τουλάχιστον για 6 μήνες, διότι αποτελούν σημαντικό κόστος της παραγωγικής διαδικασίας
- Στα αδρευτικά δίκτυα που έχουν την ευθύνη ΤΟΕΒ -ΓΟΕΒ να μειωθούν στο ήμισυ τα τέλη άρδευσης και να επιδοτηθούν από το κράτος οι εποπτεύοντες οργανισμοί για να καλύψουν τις ανάγκες τους και τις υποχρεώσεις τους.
9.Να γίνει αναστολή πληρωμών, για ένα χρόνο, των οφειλών τους σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία και να μεταφερθούν οι επιταγές και των πληττομένων αγροτών ψαράδων και κτηνοτρόφων 75 ημέρες πίσω όπως έχει γίνει με τους άλλους κλάδους.
- Ανάκληση αγωγών και κατασχέσεων λογαριασμών για χρέη προς τράπεζες και δημόσιο.
- Νομοθέτηση ακατάσχετου πρώτης κατοικίας και στάβλων των κτηνοπτηνοτρόφων.
- Αυστηρός έλεγχος των τιμών στον καταναλωτή ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας
Β. Αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών λόγω του καύσωνα , προστασία της ελαιοπαραγωγής και αποζημίωση των παραγωγών κερασιού και βύσσινου της Τεγέας λόγω παγετού
α) Ελαιοπαραγωγοί
Ο πρόσφατος άκαιρος και πρωτοφανής καύσωνας προξένησε πολύ μεγάλη ζημιά στο καρπό που μόλις είχε σχηματιστεί αλλά και στην καρπόδεση των ελαιοδένδρων σε όλη τη Πελοπόννησο και ιδιαίτερα στη Μεσσηνία και Λακωνία. Είναι γνωστό ότι καταγράφηκαν πρωτοφανείς και πρωτόγνωρες για Μάιο αλλά και για καλοκαίρι θερμοκρασίες οι οποίες σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ξεπέρασαν και τους 40 βαθμούς C φαινόμενο σπάνιο, τουλάχιστον για τα τελευταία 150 έτη.
Με δεδομένα:
- Ότι οι ελαιοπαραγωγοί υπέστησαν πολύ μεγάλη ζημία που από τις πρωτοφανείς και άκαιρες θερμοκρασίες .
- Η μεγάλη ζημιά πρόεκυψε λόγω της κλιματικής αλλαγής και αφού είχε γίνει η καρπόδεση . Συνεπώς είναι δυνατή η αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών από τον ΕΛΓΑ παρά τις αντίθετες απόψεις
3.Οι ελαιοπαραγωγοί, τα τελευταία χρόνια έχουν αντιμετωπίσει μεγάλη συρρίκνωση στο εισόδημα τους , με αποκορύφωμα την τιμή του λαδιού όπου δυστυχώς υπήρχαν περιπτώσεις που δεν έφτασε ούτε τα 2 ευρώ ανά κιλό. Επιπλέον έχουν χάσει εισοδήματα λόγω μη επαρκούς χρηματοδότησης της δακοκτονίας Συνεπώς δεν αντέχουν οι ελαιοπαραγωγοί τρίτη συνεχόμενη χαμένη χρονιά
4.Η διαδικασία των ΠΣΕΑ είναι χρονοβόρα και επισφαλής στο να αποζημιωθούν όλοι οι πληγέντες παραγωγοί.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου οφείλει ομόφωνα να αποφασίσει ότι διεκδικεί από τη κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης :
- Να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί από τον ΕΛΓΑ για το σύνολο της ζημιάς που υπέστησαν με δεδομένο ότι είχε γίνει η καρπόδεση.
- Με δεδομένη την κλιματική αλλαγή και τον απαρχαιωμένο και ελλιπή κανονισμό του ΕΛΓΑ ζητάμε την άμεση τροποποίηση του με αναδρομική ισχύ ώστε να καλύπτει ζημιές από καιρικά φαινόμενα που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, με σκοπό να αποζημιώνονται πλήρως και εγκαίρως οι πληγέντες παραγωγοί.
- Συμπληρωματική χρηματοδότηση του προγράμματος δακοκτονίας με 1.215.000 ευρώ ώστε να μπορούν να γίνουν 4 ψεκασμοί σε όλες τις Π.Ε. αλλά και να καλυφθούν όλες οι υπόλοιπες λειτουργίες του προγράμματος.
4) Να διπλασιαστεί σχεδόν αριθμός των γεωπόνων δακοκτονίας ώστε να φτάσει στα επίπεδα του 2010 για να μπορεί να γίνεται επαρκής έλεγχος και σωστή εκτέλεση του προγράμματος.
5) Να να καταργηθεί ο νόμος για πληρωμή από τους αγρότες κανονικού καθεστώτος του τέλους επιτηδεύματος των 650 -850 ευρώ.
Β) παραγωγοί κερασιού και βύσσινου
Οι παραγωγοί κερασιού και βύσσινου της Τεγέας για δεύτερη χρονιά παθαίνουν μεγάλη ζημιά .Πέρυσι λόγω ακαρπίας φέτος λόγω παγετού στις 17 Απριλίου η θερμοκρασία έπεσε στους -1,75 0C με βάση το μετεωρολογικό σταθμό στις Ρίζες με αποτέλεσμα να υποστούν πολύ μεγάλη ζημιά ,σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή . Συνεπώς οι «δικολαβισμοί» του ΕΛΓΑ προκειμένου να μην αποζημιώσει τους πληγέντες είναι απαράδεκτοι .
Για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας και με δεδομένη την κατ αρχάς αρνητική θέση της κυβέρνησης και του ΕΛΓΑ προτείνουμε : 1) Την οργάνωση σύσκεψη με τους φορείς των αγροτών με τους στη Τρίπολη και 2)Την συνδιοργάνωση με τους φορείς των αγροτών συγκέντρωσης στο Υπουργείο Γεωργίας στην Αθήνα και συνάντηση με τον κ. υπουργό.
Γ ) ΠΟΠ ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Το ΠΕΣΥΠ στηρίζει τα αιτήματα των αγροτικών φορέων της Μεσσηνίας
- Για προστασία των προϊόντων ΠΟΠ και ειδικότερα ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας.
- Να μην αναγνωριστεί η Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας ως Εθνικός φορέας πριν υπάρξει διάλογος για όλα τα ανοιχτά ζητήματα
- Να ανακληθεί η συμφωνία και η απαράδεκτη απόφαση που επιτρέπει εισαγωγές και διακίνηση χιλιάδων τόνων ελιάς κάθε χρόνο με το όνομα Καλαμάτα η Καλαμών και τη χρήση του ονόματος Καλαμάτα σε μαυρες ελιές που μοιαζουν με το όνομα ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας
- Να επεκταθεί το ΠΟΠ ελιές Καλαμάτας στη Λακωνία , Κυνουρία και Ολυμπία και να ολοκληρωθεί η τροποποίηση ήσσονος σημασίας των προδιαγραφών της Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ σύμφωνα με τις προτάσεις των αγροτικών φορέων
Δ) Εγγειοβελτιωτικά έργα
1.Να δημοπρατηθούν χωρίς άλλες καθυστερήσεις τα έργα που πρότεινε ο κ. Περιφερειάρχης στο υπόμνημα του στον κ. Πρωθυπουργό
2.Να συμπεριληφθούν επιπλέον στα έργα άμεσης προτεραιότητας που υπάρχουν στο υπόμνημα
α) Η ολοκλήρωση της μελέτης και δημοπράτηση του Μηναγιώτικου φράγματος και των δικτύων του
β) Να δημοπρατηθεί συμπληρωματικά με τα αρδευτικά δίκτυα της λίμνης Τάκα και η επέκταση τους στα χωριά Ρίζες ,Μαγούλα και ΛΙθοβούνια
γ) Να προβλεφτεί συμπληρωματικά με την δημοπράτηση των δικτύων άρδευσης για τη μείωση του κόστους άρδευσης η τοποθέτηση μικρών ανεμογεννητριών και φωτοβολταικών. Το ίδιο να γίνει και σε όλους τους λειτουργούντες ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ
- Να ανασυσταθεί στον Οργανισμό της Περιφέρειας ο Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων και οι ΥΕΒ ανά Περιφερειακή Ενότητα .
Ε) Γενικότερα προβλήματα
Το ΠΕΣΥΠ καλεί τη κυβέρνηση και τη Βουλή:
- Να θέσει σε προτεραιότητα τη στήριξη του πρωτογενή τομέα με ένα εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανάπτυξης και κλαδικές πολιτικές για όλα τα βασικά προϊόντα προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών.
- Να εφαρμόσει δημόσιες πολιτικές για τη μείωση του κόστους παραγωγής. Κατάργηση των αυξήσεων στον ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο .Φτηνό αγροτικό ρεύμα και αφορολόγητο πετρέλαιο , χαμηλό ΦΠΑ για τα αγροτικά μέσα και εφόδια
- Να λάβει μέτρα για την Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος.
4.Να προχωρήσει άμεσα σε Τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ και χρηματοδότηση του από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να καλύπτει όλα τα ζημιογόνα αίτια με βάση και τις αλλαγές λόγω και της κλιματικής αλλαγής και να δίνονται έγκαιρα αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στο 100% των ζημιών απ’ όλες τις αιτίες
- Να ψηφίσει την κατάργηση των κατασχέσεων και των περικοπών στις επιδοτήσεις – ενισχύσεις.
6Αφορολόγητο και ακατάσχετο όριο ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, και αφορολόγητες οι αγροτικές επιδοτήσεις μέχρι τα 12.000 ευρώ. Ύπαρξη ακατάσχετου λογαριασμού και για τους αγρότες και κατάργηση των τεκμηρίων
7.Κατάργηση του νόμου που αυστηροποίησε το θεσμό του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και «πέταξε έξω» τα 2/3 σχεδόν των αγροτών
8.Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή.
9.Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα χωράφια
10.Ευρεία σεισάχθεια στα χρέη και τα κόκκινα δάνεια των μικρομεσαίων αγροτών και ουσιαστικές ρυθμίσεις στους υπόλοιπους αγρότες. Καμία κατάσχεση σπιτιού ή χωραφιού για «κόκκινα δάνεια» μέχρι 300 .000 ευρώ.
11.Μείωση της ψαλίδας ανάμεσα στις τιμές παραγωγού και καταναλωτή.
12.Στήριξη και ενίσχυση των Σποροπαραγωγικών κέντρων και των Αγροτικών Ινστιτούτων.
- Χαμηλότοκη χρηματοδότηση των αγροτών μέσα από μια νέα δημόσια ΑΤΕ
2 Ιουλίου 2020