Του Δημήτρη Στρατούλη
Η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας πειθάρχησε στα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ακόμα και στο πιο αυστηρό, στην απαγόρευση κυκλοφορίας, επιδεικνύοντας όχι μόνο ατομική αλλά κυρίως κοινωνική ευθύνη και αλληλεγγύη.
Η αναγκαία ατομική ευθύνη για την προστασία της υγείας μας δεν αναιρεί την τεράστια ευθύνη και την υποχρέωση της κυβέρνησης, να παίρνει τα αναγκαία μέτρα για την στήριξη και ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των εργαζομένων σ’ αυτό, καθώς και για την ανακούφιση των ευπαθών ομάδων, των λαϊκών στρωμάτων και της πραγματικής οικονομίας.
Ο τομέας της δημόσιας Υγείας και το προσωπικό του σηκώνει αποκλειστικά το βάρος της μάχης ενάντια στον κορωνοϊό, παρότι την τελευταία δεκαετία συρρικνώθηκε και αποδυναμώθηκε από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις, που έχουν μεγάλες πολιτικές ευθύνες για την υποχρηματόδοτηση και υποστελέχωσή του για να στηριχτούν οι τράπεζες και να εξυπηρετηθεί το αβίωτο και επαχθές δημόσιο χρέος.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού στο δημόσιο τομέα υγείας, να τον ενισχύσει με εξοπλισμό, προστατευτικά μέσα και υγειονομικό υλικό, ανοίγοντας νέες μονάδες εντατικής θεραπείας και προωθώντας την μαζική διενέργεια tests διάγνωσης του κορωνοϊού. Η εθελοντική προσφορά χιλιάδων γιατρών και φοιτητών ιατρικών και νοσηλευτικών σχολών είναι κορυφαία πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης, αλλά δεν αρκεί για να καλύψει τις μόνιμες και διαρκείς ανάγκες των δημόσιων νοσοκομείων και δεν υποκαθιστά την υποχρέωση της κυβέρνησης για προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού.
Η αντιμετώπιση της πανδημίας δεν μπορεί να αποτελεί υποχρέωση μόνο του δημόσιου τομέα της Υγείας και ο ιδιωτικός τομέας ουσιαστικά να αξιοποιεί τις συνθήκες ως ευκαιρία πρόσθετης κερδοφορίας. Ακόμη και την κρίσιμη αυτή ώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ επιδοτεί χαριστικά τον ιδιωτικό τομέα της υγείας με 30 εκατ. ευρώ για να μπορούν να κάνουν το τεστ διάγνωσης όσοι έχουν να πληρώσουν και επιπλέον προσφέρει διπλάσια αποζημίωση από την ισχύουσα τιμή του ΕΟΠΠΥ στους κλινικάρχες, που διαθέτουν ΜΕΘ εμμένοντας στις νεοφιλελεύθερες ιδεολογικές απόψεις και προτεραιότητές της.
Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει πίσω το “δώρο” αυτό στους κλινικάρχες και να προχωρήσει στην γενική επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας (νοσηλευτικές κλίνες, χειρουργεία, εργαστήρια, όλες οι ΜΕΘ και οι μεγάλες διαγνωστικές μονάδες, μαζί με το προσωπικό τους) και να τον εντάξει στον εθνικό δημόσιο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Εξάλλου κάτι τέτοιο δεν είναι εξωπραγματικό, το έχουν κάνει ήδη άλλες χώρες αλλά και το προβλέπει για τέτοιες κρίσιμες περιστάσεις και το Σύνταγμα της χώρας μας.
Στους χώρους εργασίας, παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας, συνεχίζουν να απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι ο ένας δίπλα στον άλλο, , με κοινόχρηστα μέσα εργασίας, χωρίς τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Πολλές επιχειρήσεις, έχοντας αποθρασυνθεί και από τα κυβερνητικά μέτρα για μειώσεις μισθών, αναστολή συμβάσεων εργασίας, επέκταση της μερικής απασχόλησης και της εκ περιτροπής εργασίας, καθυστέρηση χορήγησης του δώρου Πάσχα κλπ, αξιοποιούν την ευκαιρία, προχωρούν σε μαζικές απολύσεις και παραβιάζουν συστηματικά την εργατική νομοθεσία. Οι εργαζόμενοι σε σουπερ μάρκετ και φαρμακεία οδηγούνται σε εξάντληση. Συνολικά οι εργαζόμενοι φαίνεται ότι «πληρώνουν το βαρκάρη» της υγειονομικής και της συνεπακόλουθης οικονομικής κρίσης, χάνοντας εργασιακά δικαιώματα, εισοδήματα, θέσεις εργασίας.
Η κυβέρνηση καλείται να πάρει ΤΩΡΑ όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να διασφαλιστούν η τήρηση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, η προστασία των εργαζομένων από την πανδημία και η υγεία και ασφάλεια τους στους χώρους εργασίας στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. Εμείς οφείλουμε να επαγρυπνούμε σε κάθε προσπάθεια κυβέρνησης – εργοδοσίας να επιφέρουν μόνιμα χτυπήματα στα εργασιακά δικαιώματα και στις δημοκρατικές ελευθερίες.
Ταυτόχρονα, θα πρέπει να στηριχτούν με εισοδηματικές ενισχύσεις και κοινωνικές πολιτικές οι ευπαθείς ομάδες (ΑμεΑ, άνεργοι, άστεγοι, χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, ηλικιωμένοι, πρόσφυγες, μετανάστες κλπ). Επίσης, να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί λαϊκής κατοικίας και περιουσίας και οι αποκοπές νερού και ηλεκτρικού ρεύματος φτωχοποιημένων συμπολιτών μας και, όπου έγιναν, να αποκατασταθούν άμεσα οι συνδέσεις τους.
Εμείς ως πολίτες, εκτός από την αυτονόητη υποχρέωση μας να τηρούμε τις οδηγίες των αρμοδίων δημόσιων φορέων για την προστασία της υγείας μας και της υγείας των άλλων, μπορούμε και πρέπει να αναπτύξουμε όλες τις μορφές κοινωνικής αλληλεγγύης, έστω και από απόσταση, ώστε να μην μείνει κανείς/μιά μόνος/η κι αβοήθητος/η απέναντι στην πανδημία και στις δραματικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειές της.
Οι συναθροίσεις απαγορεύονται, μπορούμε, όμως, και πρέπει με άλλους τρόπους, αξιοποιώντας κυρίως το διαδίκτυο, να μην σιωπούμε αποσβολωμένοι από φόβο, αλλά να διεκδικούμε τα αναγκαία για να βγούμε με υγεία και αξιοπρέπεια από αυτή την κρίση. Η διαδικτυακή καμπάνια που πραγματοποιήθηκε για να μην ανοίγουν τα super markets, τις Κυριακές, που είχε αποτελέσματα αφού αυτό το μέτρο αποσύρθηκε, μας δείχνει το δρόμο για το πώς πρέπει να δρούμε ακόμα και σε τέτοιες συνθήκες.
Κατά τα άλλα, η ανθρωπότητα και μαζί της και η χώρα μας με τη βοήθεια της ιατρικής επιστήμης και εφόσον διαθέσουν τους αναγκαίους πόρους θα νικήσουν την πανδημία. Το ζήτημα, όμως, είναι μαζί με το ιό να νικηθούν και ο νεοφιλελευθερισμός, οι πολιτικές λιτότητας, η θεοποίηση της αγοράς και ο μονόπλευρος ευρωατλαντικός προσανατολισμός της χώρας μας, που σε αυτή την κρίση αποδείχτηκαν όχι μόνο ανεπαρκή αλλά κυρίως επικίνδυνα εργαλεία, που όχι μόνο δεν μπόρεσαν να προλάβουν το κακό, αλλά με τη διάλυση της δημόσιας υγείας, στην οποία είχαν επιδοθεί, συνέβαλαν στη ευρεία διάδοσή του.
Επομένως, προστατεύουμε τώρα την υγεία μας και την υγεία των άλλων, αλλά δεν βάζουμε σε καραντίνα και το μυαλό μας, για να μπορούμε μετά, υγιείς και ζωντανοί, να συνεχίσουμε τους αγώνες μας για να κάνουμε καλύτερη τη ζωή μας και τον κόσμο.
One Comment on “Να ενισχυθεί ο δημόσιος Τομέας Υγείας. Να επιταχθεί ο ιδιωτικός. Για να νικήσει η ζωή”
Comments are closed.