ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ανακοίνωση της Λαϊκής Ενότητας, για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας.
«Οι γυναίκες καλούνται εκ νέου να διεκδικήσουν δικαιώματα και να αγωνιστούν για πραγματική ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη»
163 χρόνια μετά την 8η Μαρτίου του 1857, μετά την πρώτη καταγεγραμμένη στην ιστορία απεργία εργαζόμενων γυναικών (με κεντρικά αιτήματα-μεταξύ άλλων-τη μείωση των ωρών εργασίας, την ίση αμοιβή με τους άνδρες και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας), η φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας βρίσκει τις γυναίκες στην Ελλάδα, για μία ακόμη χρονιά, σε άκρως δυσμενή οικονομικά και κοινωνικά θέση.
Η συνέχιση της εφαρμογής των πολιτικών λιτότητας και από την ΝΔ και η συνεχιζόμενη εφαρμογή των μνημονιακών νόμων, αυξάνει τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και ιδιαίτερα των γυναικών, οι οποίες υφίστανται τις συνέπειες των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και της υποβάθμισης του κοινωνικού κράτους σε ακραίο βαθμό.
Οι εργαζόμενες, οι ελεύθερες επαγγελματίες, οι νέες, οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, οι μητέρες, οι άνεργες, οι συνταξιούχες, διαπιστώνουν καθημερινά την υποβάθμιση των δικαιωμάτων τους και την ανατροπή κατακτήσεων των προηγούμενων 10ετιών.
Οι συντηρητικές κυβερνήσεις σε παγκόσμια κλίμακα και τα μνημονιακά κόμματα στην Ελλάδα παρουσιάζουν ως επιτυχία το γεγονός ότι οι γυναίκες καταλαμβάνουν ηγετικές θέσεις σε οργανισμούς, εταιρείες ή κυβερνητικά σχήματα, αποκρύπτοντας όμως το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών λόγω των ασκούμενων νεοφιλελεύθερων πολιτικών παγκοσμίως, στερούνται της δυνατότητας όχι μόνο να αναπτύξουν τις ικανότητες τους αλλά και σε μεγάλο βαθμό να εξασφαλίσουν αξιοπρεπές επίπεδο ζωής.
Ιδιαίτερα οι γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστριες, όχι μόνο αντιμετωπίζουν τα γνωστά προβλήματα επιβίωσης, αλλά έρχονται αντιμέτωπες και με τον φόβο και το μίσος απέναντι στους ξένους, που εκπορεύεται από την άρχουσα τάξη και τους πολιτικούς μνημονιακούς εκφραστές της, οι οποίοι επιδιώκουν έναν γενικότερο κοινωνικό συντηρητισμό, που έρχεται σε σύγκρουση με τις πρόσφατες κατακτήσεις των γυναικών.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι αγώνες των γυναικών σήμερα αντικειμενικά έρχονται σε αντίθεση με τον ξενοφοβικό λαϊκισμό ξεπερνώντας τα κλασικά γυναικεία προβλήματα.
Σήμερα και ενώ το κεφάλαιο εξαπολύει την πιο βάρβαρη επίθεση των τελευταίων ετών σε βάρος της εργατικής τάξης, η γυναίκα βρίσκεται πάλι στο στόχαστρο.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως επί του συνόλου των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ, τον Ιανουάριο του 2020 το ποσοστό των ανέργων γυναικών είναι στο 62,58% ενώ το αντίστοιχο των ανδρών στο 37,42%!!!
Η αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, η οποία έχει γενικευθεί με αποτέλεσμα οι ελαστικές μορφές εργασίας να αποτελούν το 57%, θίγει περισσότερο τις γυναίκες, οι οποίες ειδικά στον ιδιωτικό τομέα υφίστανται και μειώσεις μισθών και περισσότερες απολύσεις. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ του Ιανουαρίου 2020 από τις 17,318 απολύσεις που καταγράφηκαν, η πλειονότητα είναι γυναίκες στην ηλικιακή ομάδα 30-44 ετών. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι, όταν μια γυναίκα στον ιδιωτικό τομέα μείνει έγκυος, στις περισσότερες περιπτώσεις συνεπάγεται και απόλυση.
Η πανηγυρική διακήρυξη της Κυβέρνησης γα στήριξη της μητρότητας με την χορήγηση επιδόματος γέννησης παιδιού (με προϋποθέσεις) μόνο ως «ασπιρίνη στον καρκίνο» μπορεί να θεωρηθεί, αφού δεν επιλύονται όλα τα σοβαρά προβλήματα, όπως η ανεργία, και οι πολύ χαμηλοί μισθοί που αναγκάζουν πολλούς νέους να μεταναστεύουν και για όσους μένουν η δημιουργία οικογένειας και απόκτησης παιδιού είναι σχεδόν απαγορευτική.
Εκτός από τα εργασιακά και οικονομικά προβλήματα, η γυναίκα υφίσταται σε μεγαλύτερο βαθμό την ενδοοικογενειακή βία ή τη βία στο στενό συγγενικό ή φιλικό περίγυρο, καθώς και την σεξουαλική παρενόχληση, ειδικά σε περιόδους όπως η τρέχουσα, όπου εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, της ανεργίας και της εργασιακής ανασφάλειας, το φαινόμενο αυτό διογκώνεται.
Μεταξύ άλλων, αποτέλεσμα του διαρκούς αυξανόμενου κύματος προσφύγων και μεταναστών, τόσο λόγω των πολεμικών εστιών, όσο και της φτώχειας, είναι η παράλληλη, τα τελευταία χρόνια, γιγάντωση του trafficking, το οποίο αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πληγές, παγκοσμίως, με θύματα κυρίως τις γυναίκες.
Η Λαϊκή Ενότητα, με αφορμή την 8η Μαρτίου 2020, απευθύνει θερμό χαιρετισμό σε όλες τις γυναίκες. Οι γυναίκες διεκδικούν και δικαιούνται ίσα δικαιώματα στην εργασία, στην επαγγελματική εξέλιξη, στο Κράτος Πρόνοιας, στην ελπίδα για μια καλύτερη ζωή.
Οι γυναίκες λοιπόν, σήμερα, πρέπει να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε πραγματική ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη, αντλώντας αυτοπεποίθηση από την ιστορική εμπειρία, που είναι γεμάτη από κοινωνικούς αγώνες στους οποίους πρωτοστατήσαμε διαχρονικά και δηλώνουμε ότι θα σταθούμε ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζονται στη χώρα μας, και καταδικάζουν τόσο εμάς, όσο και τις μελλοντικές γενιές.
Στις 8 Μάρτη, διοργανώνονται κινητοποιήσεις από τις γυναίκες σε όλα τα μέρη του κόσμου. Στα πλαίσια αυτά, η Λαϊκή Ενότητα στηρίζει τις κινητοποιήσεις που διοργανώνονται από κοινωνικούς φορείς σε όλη την Ελλάδα και καλεί σε μαζική συμμετοχή.
8 Μάρτη 2020
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ – ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
Το γραφείο τύπου Λαϊκής Ενότητας
05/03/2020