Του Νίκου Βρυώνη
Οι θέσεις του για τα ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής
Η πιθανή επικράτηση του Μπερνι Σαντερς για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος στις επερχόμενες Προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ αποτελεί απο μόνη της σημείο τομής για την πολιτική ζωή των ΗΠΑ.
Ο ανεξάρτητος Γερουσιαστής του Βέρμοντ ,χωρίς καμία οικονομική υποστήριξη από επιχειρηματικά συμφέροντα, με την κινητοποίηση χιλιάδων πολιτών, κυρίως νέων, έχει καταφέρει να φέρει σε δύσκολη θέση τους εσωκομματικούς του αντιπάλους , αλλά και να ταρακουνήσει συνολικά το πολιτικό σύστημα της χώρας του.
Μια πιθανή εκλογική αναμέτρηση μεταξύ Σάντερς -Τραμπ απο μόνη της αποτελεί άκρως ενδιαφέρουσα πολιτική αντιπαράθεση , σε πολιτικό, αλλά ακόμα και σε αισθητικό -συμβολικό επίπεδο.
Για τα πολιτικά και κοινωνικά δεδομένα των ΗΠΑ ο Σάντερς αποτελεί ότι ποιο, υπαρκτά πολιτικά, “αριστερό” κυκλοφορεί , με τον Τραμπ να τον χαρακτηρίζει ως και “κομμουνιστή”.
Σπεύδουμε να προλάβουμε , σχόλια και κριτικές, διευκρινίζοντας ότι μια πιθανή , (προσωπική εκτίμηση με λίγες πιθανότητες), νίκη του Σαντερς στις Προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ δεν θα μας βρει να ανεμίζουμε την Αστερόεσσα πανηγυρίζοντας έξω από την Πρεσβεία των ΗΠΑ, ούτε την επομένη των εκλογών θα οργανώσουμε Μπριγάδες εθελοντών για να στείλουμε να μαζεύουν καλαμπόκι από τις φάρμες των ΗΠΑ.
Οχι , μια πιθανή νίκη του Σάντερς δεν σημαίνει ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε διαδικασία σοσιαλιστικού μετασχηματισμού.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει από την άλλη ότι μια πιθανή επικράτηση του Σάντερς πρέπει να είναι ένα αδιάφορο αποτέλεσμα, ακόμα και για την αριστερά.
Σε μια συντηρητική πολιτικά κοινωνία , όπως των ΗΠΑ, με μια ανύπαρκτη πολιτικά αριστερά, όπου καθετί που σχετίζεται , έστω και έμμεσα, με ότι ονομάζουμε εμείς αριστερό, κοινωνικό, συλλογικό αντιμετωπίζεται , από επιφυλακτικά έως εχθρικά η υποψηφιότητα Σάντερς και η πιθανή νίκη του στις εσωκομματικές εκλογές των Δημοκρατικών αποτελεί σημείο τομής.
Ο ΄Σάντερς κατάφερε και έβαλε στην προεκλογική συζήτηση και αντιπαράθεση κοινωνικά ζητήματα κερδίζοντας με αυτόν το τρόπο τα φτωχά στρώματα των ΗΠΑ αλλά και μεγάλη μερίδα των μεσαίων στρωμάτων.
Ενδεικτικά αναφέρουμε οτι ψιλά στην προεκλογική ατζέντα του Σαντερς είναι το σύστημα Υγείας και το κόστος σπουδών. Δύο θέματα που αγγίζουν άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών των ΗΠΑ. Το κόστος υγειονομικής περίθαλψης και σπουδών είναι τεράστιο, και αποτελεί τον μεγάλο βραχνά των φτωχών και μεσαίων στρωμάτων των ΗΠΑ.
Η πρόταση για δωρεάν περίθαλψη σε όλους και κρατικά πανεπιστήμια χωρίς δίδακτρα αποτελούν ριζοσπαστικές προτάσεις για μια κοινωνία σαν των ΗΠΑ.
Τα ερωτήματα που μπαίνουν είναι όμως αρκετά .
Υπάρχουν οι πολιτικοί και κοινωνικοί συσχετισμοί στις ΗΠΑ που να μπορέσουν να προχωρήσουν κοινωνικές πολιτικές, εργασιακές μεταρρυθμίσεις υπέρ των εργαζομένων, προώθηση των ατομικών και κυρίως κοινωνικών δικαιωμάτων??
Ερωτήματα ανοιχτά που δεν μπορούν αν απαντηθούν παρά μόνο μετά το αποτέλεσμα των εκλογών και κυρίως από την ασκούμενη πολιτική που θα ακολουθηθεί.
Σε ότι μας αφορά εμάς, εδώ στην Ελλάδα και την Ευρώπη , ίσως έχει περισσότερο ενδιαφέρον να δούμε και να γνωρίσουμε επιγραμματικά ποιες οι θέσεις του ΄Σάντερς σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής για να καταλάβουμε τις διαφορές (και αν και όπου υπάρχουν) από την πολιτική Τραμπ.
Εύκολοι αφορισμοί , πανηγυρισμοί και σχόλια, ότι όποιος και να εκλεγεί, η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ δεν αλλάζει, η, ότι με μια ενδεχόμενη εκλογή του Σάντερς θα αλλάξουν άρδην οι Διεθνής σχέσεις παγκοσμίως , δεν αξίζουν αναφοράς, αποτελούν στοιχεία δογματισμού και απλοϊκών εγκεφαλικών σχημάτων.
Ας δούμε επιγραμματικά κάποιες από τις βασικές του θέσεις σε ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής
Σύμφωνα με τις δημόσιες τοποθετήσεις και δηλώσεις του έχει αναφέρει ότι:
- Είναι κατά ενός πολέμου με το Ιραν και οι ΗΠΑ πρέπει να ενθαρρύνουν το Ιράν να αφοπλιστεί μέσω διπλωματικών οδών.
- Οι ΗΠΑ πρέπει να παραμείνουν μέλη των Ηνωμένων Εθνών
- Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν πρέπει να προσπαθεί να επηρεάσει τις εκλογές ή την πολιτική μιας άλλης χώρας
- Οι ΗΠΑ πρέπει να παραμείνουν στο ΝΑΤΟ.
5.Τα στρατιωτικά βασανιστήρια ακόμα και για υπόπτους τρομοκράτες είναι απάνθρωπα, ανήθικα και παραβιάζουν το όγδοο άρθρο του Συντάγματος.
- Καταδικάζει τη δολοφονία του Ιρανού Soleimani.
- Στο θέμα της σχέσης ΗΠΑ με Ισραήλ και το Παλαιστινιακό έχει δηλώσει ότι πρέπει να υποστηρίξουν οι ΗΠΑ εξίσου το Ισραήλ και την Παλαιστίνη και να μην αναγνωριστεί η Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
- Είναι ενάντια σε οποιαδήποτε στρατιωτική εμπλοκή με την Β. Κορέα, (αφήνοντας τη πρωτοβουλία της λύσης στη Κίνα) και είναι αρνητικός σε οποιανδήποτε στρατιωτική βοήθεια στη Σαουδική Αραβία κατά την διάρκεια της σύγκρουσης με την Υεμένη.
- Είναι υπέρ της μείωσης των στρατιωτικών δαπανών.
- Είναι υπέρ του να αποδεχθούν οι ΗΠΑ πρόσφυγες απο την Συρία.
- Αποδέχεται την ανάγκη αποστολής μερικών εκατοντάδων στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία για την καταπολέμηση του ISIS άλλα δεν επιθυμεί εμπλοκή στον πόλεμο
- Ειναι υπέρ του να αποσύρουν όλα τα στρατιωτικά στρατεύματα τους οι ΗΠΑ από το Αφγανιστάν.
- Υποστηρίζει την άρση του εμπορικού και ταξιδιωτικού εμπάργκο στην Κούβα.
- Δεν θέλει οι ΗΠΑ να εμπλακεί σε συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή
- Αρνείται την στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία , τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αποφύγουν συγκρούσεις που δεν αποτελούν άμεση απειλή για αυτήν.
- Είναι αρνητικός στην πώληση όπλων στην Ινδία για να αποτρέψουν την επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας σε αυτήν την χώρα, δηλώνοντας ότι πρέπει να εντείνουν οι ΗΠΑ τις διπλωματικές προσπάθειες για την ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων.
- Είναι της άποψης ότι οι ΗΠΑ πρέπει να υπερασπιστούν, αν χρειαστεί, άλλες χώρες του ΝΑΤΟ που έχουν χαμηλά αμυντικά κονδύλια σε σχέση με το ΑΕΠ τους .
- Είναι υπέρ της συνέχισης της παραγωγής του F-35.
Με βάση τις παραπάνω θέσεις του, μπορούμε να κρίνουμε , να αξιολογήσουμε , να χαρακτηρίσουμε και να τοποθετήσουμε τον συγκεκριμένο πολιτικό και να πάρουμε θέση, με βάση την αρχή ότι ένας πολιτικός η πολιτικό κόμμα κρίνεται καταρχήν από τις θέσεις του και κυρίως , όταν και άμα κληθεί, από την εφαρμοζόμενη πολιτική του, και λαμβάνοντας πάντα υπόψη την κοινωνία μέσα στην οποία δρα.
Νίκος Βρυώνης
Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Λαϊκής Ενότητας