Με τη Διοικούσα Επιτροπή του Περιφερειακού Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. και συγκεκριμένα τον Πρόεδρό του κ. Αθανάσιο Σαρόπουλο, την κυρία Στεργιάδου Αναστασία, Γενική Γραμματέα και το μέλος του Δ.Σ και Διευθυντή του Παραρτήματος κ. Δαφνή Σταμάτη συναντήθηκε αντιπροσωπεία της Ανυπότακτης Δημοκρατικής Μακεδονίας, αποτελούμενη από την Χαραλαμπίδου Δέσποινα, υποψήφια Περιφερειάρχη και τους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους, Δάρατζη Δημήτρη, Ζέρβα Αναστάσιο, Θεοδωρόπουλο Γιώργο, Ισδράνη Βασίλη, Σιαρβαρλή Ευαγγελία και Σουλτανίδου Χριστίνα.
Ο Πρόεδρος και τα μέλη της Διοικούσας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. έθεσαν στην αντιπροσωπεία της ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ τα προβλήματα που απασχολούν τους 8.500 γεωτεχνικούς επιστήμονες ( γεωπόνους, δασολόγους, κτηνιάτρους, γεωλόγους και ιχθυολόγους ), που απασχολούνται στην πιο δυναμική αγροτική περιφέρεια της χώρας μας:
-
Την ανυπαρξία οποιουδήποτε εθνικού σχεδιασμού αγροτικής πολιτικής, με αποτέλεσμα την αύξηση των εισαγωγών σε βασικά είδη διατροφής. Η αυτάρκεια στο βόειο κρέας είναι μόλις 20%, στο χοιρινό μόλις 30%, στο αγελαδινό γάλα 40%, στο αλεύρι για ψωμί 30%, στα όσπρια 30% κ.α.
-
Το υψηλό κόστος παραγωγής, λόγω του γεγονότος ότι εισάγουμε πλέον το σύνολο των αγροτικών εισροών, δηλ. σπόρους, λιπάσματα, γεωργικά φάρμακα, γεωργικά μηχανήματα, αγροτικά εργαλεία, τεχνολογικό εξοπλισμό κ.α.
-
Τη μη εφαρμογή μιας συγκροτημένης και αποτελεσματικής πολιτικής για το κόστος ενέργειας στον αγροτικό χώρο, που μαζί με τις ζωοτροφές, αποτελούν τους δυο βασικούς συντελεστές του κόστους παραγωγής ( πάνω από το 50% ).
-
Την απελευθέρωση του επαγγέλματος των γεωτεχνικών, με απαίτηση της Τρόικας και την αντικατάσταση της γεωτεχνικής επιστήμης από επαγγελματική κατάρτιση ολιγόωρων σεμιναρίων. Την υποχρηματοδότηση των Πανεπιστημιακών Γεωτεχνικών Σχολών, την πλήρη υποστελέχωση του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας και τον αποδεκατισμό των Δημόσιων Γεωτεχνικών Υπηρεσιών.
Όλα τα παραπάνω, έχουν ως αποτέλεσμα τη μη υποστήριξη της πρωτογενούς παραγωγής και την αγροτική οικονομία να είναι καταδικασμένη σε μακροχρόνια ύφεση και μαρασμό και να οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή.
Επίσης, τέθηκαν και τα προβλήματα που προκύπτουν στον αγροδιατροφικό τομέα, από την συμφωνία των Πρεσπών.
Η αντιπροσωπεία της «ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ», έθεσε τα ζητήματα που έχουν σχέση με την ενίσχυση του πρωτογενή τομέα της οικονομίας, ο οποίος έχει συρρικνωθεί δραματικά εξαιτίας της εφαρμογής των ΚΑΠ της Ε.Ε. και των εννιάχρονων μνημονιακών πολιτικών. Τόνισε την αναγκαιότητα ενίσχυσης όλων των υπηρεσιών της Π.Κ.Μ. που σχετίζονται με τον αγροτικό τομέα, όπως των υπηρεσιών για ποιοτικούς, φυτό-υγειονομικούς και κτηνιατρικούς ελέγχους.
Δεσμεύτηκε για τη συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με το Παράρτημα του ΓΕΩΤΕΕ, που είναι σοβαρός σύμβουλος της Πολιτείας για θέματα της πρωτογενούς παραγωγής, της επεξεργασίας, μεταποίησης, διακίνησης και εμπορίας των προϊόντων της, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων.
Το Γραφείο Τύπου