Δημήτρη Στρατούλη
Στελέχους ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ
Πρώην Υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης
Σκάνδαλο NOVARTIS: Να μάθουμε την αλήθεια, να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. Δεν είναι πλυντήριο για τη μνημονιακή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ
Το σκάνδαλο της NOVARTIS είναι υπαρκτό. Η πολυεθνική αυτή, για να παίρνει δουλειές και στη χώρα μας και αλλού και μάλιστα με υπερτιμολογήσεις των φαρμάκων της, «λάδωνε» ανώτατους κρατικούς υπαλλήλους ή σύμφωνα με τις καταθέσεις μαρτύρων, εάν τελικά αποδειχτούν, και πολιτικά πρόσωπα, που είχαν σημαντικό ρόλο σε αυτές τις αποφάσεις.
Οι κοινωνικές συνέπειες αυτού του σκανδάλου σε βάρος των ασφαλισμένων, που πλήρωναν ακριβότερα τα φάρμακα, σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων και των νοσοκομείων, που επιβαρύνθηκαν οικονομικά, είναι μεγάλες και δεν θα πρέπει να αποσιωπούνται. Επίσης, δεν θα πρέπει να υποκρύπτεται ότι η βασική αιτία τέτοιων σκανδάλων στο χώρο της υγείας είναι η μετατροπή του φαρμάκου από δημόσιο κοινωνικό αγαθό σε ιδιωτικό.
Για το σκάνδαλο αυτό οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν βαρύτατες πολιτικές ευθύνες, γιατί συντελέστηκε επί διακυβέρνησής τους.
Εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες και πολιτικών στελεχών τους θα μας το πει η δικαιοσύνη. Αυτή θα πρέπει, όμως, όσο αυτό είναι δυνατόν στα πλαίσια του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, να αφεθεί να κάνει τη δουλειά της χωρίς παρεμβάσεις είτε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για να το έχει ως όπλο στην προεκλογική του καμπάνια προσπαθώντας να το αξιοποιήσει και ως πλυντήριο της μνημονιακής μετάλλαξής του, είτε από τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ(ΠΑΣΟΚ), που φωνάζουν για σκευωρία, πριν η δικαιοσύνη ολοκληρώσει την έρευνά της.
Πρέπει, λοιπόν, να χυθεί άπλετο φως, να υπάρξει σε βάθος έρευνα γι’ αυτό το σκάνδαλο, να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι της διασπάθισης δημοσίου χρήματος, όσο ψηλά κι αν βρίσκονταν.
Το ελληνικό δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει να διεκδικήσουν την επιστροφή των απωλειών τους εξαιτίας αυτού του σκανδάλου και από τη NOVARTIS και από όσους κριθούν υπεύθυνοι.
Η ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ επιμένει σ’ αυτούς τους στόχους, παρότι ο απαράδεκτος νόμος περί ευθύνης υπουργών και η σύνθεση της παρούσας βουλής συνιστούν σοβαρά εμπόδια.
Χρειάζεται μια συνολικά διαφορετική πολιτική για την υγεία και την περίθαλψη, προκειμένου να μπει ασπίδα προστασίας από παρόμοια σκάνδαλα στο μέλλον. Συγκεκριμένα:
-Έμφαση στην πρόληψη, στη βελτίωση των κοινωνικών συνθηκών, στην αγωγή υγείας, ώστε να αντιμετωπιστούν τα αίτια και να αντιστραφούν οι καταστροφικές επιπτώσεις της μνημονιακής περιόδου. Στόχος: «λιγότεροι άνθρωποι να νοσούν, λιγότερες ανάγκες για νοσηλεία, μικρότερη ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή».
– Καθολική υγειονομική και φαρμακευτική κάλυψη για όλο τον πληθυσμό, ολοκληρωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, φραγμοί στην ιδιωτική βιομηχανία της υγείας.
– Στήριξη των δημόσιων νοσοκομείων με κρατική χρηματοδότηση, που να καλύπτει τις ανάγκες τους, στελέχωσή τους με το αναγκαίο προσωπικό με πλήρη και σταθερή εργασία, αξιοποίηση όλων των υποδομών τους, επαναφορά στο δημόσιο υπηρεσιών υγείας, που έχουν ιδιωτικοποιηθεί.
– Κρατική φαρμακαποθήκη και κεντρική προμήθεια φαρμάκων και εξοπλισμού για το δημόσιο σύστημα υγείας, ώστε να σπάσουν οι εκβιασμοί των πολυεθνικών φαρμάκου.
– Δημιουργία και δημόσιας φαρμακοβιομηχανίας, με γενναία δημόσια χρηματοδότηση της έρευνας και αξιοποίηση του τεράστιου επιστημονικού δυναμικού της χώρας.
Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι αυτό το σκάνδαλο αξιοποιείται από την κυβέρνηση και τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) για προεκλογικά επικοινωνιακά παιχνίδια και για αποπροσανατολιστική πολιτική πόλωση μεταξύ τους.
Είναι, επίσης, απαράδεκτο αυτό το σκάνδαλο να αξιοποιείται στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο από το μνημονιακό πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο για συγκάλυψη των πραγματικών οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών προβλημάτων, που προκαλεί η συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών ταπεινωτικής εποπτείας από τους δανειστές, φτωχοποίησης, ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας.
Αναδεικνύεται η ανάγκη για μια μεγάλη δημοκρατική αντιμνημονιακή ανατροπή, που, μεταξύ άλλων, θα προωθήσει – μέσα από συντακτική συνέλευση – ένα νέο δημοκρατικό Σύνταγμα, που θα καταργεί τον επαίσχυντο νόμο περί ευθύνης Υπουργών, αλλά και θα διασφαλίζει τη διαφάνεια, την καταπολέμηση της διαφθοράς και τον ουσιαστικό κοινωνικό και λαϊκό έλεγχο σε όλα τα κέντρα αποφάσεων και διαχείρισης δημόσιου χρήματος.
* Δημοσιεύτηκε στην κυριακάτικη ΚΟΝΤΡΑ