Υποψήφιος Ευρωβουλευτής της «Λαϊκής Ενότητας – Μετώπου Ανατροπής»
Με αφορμή το θόρυβο που ξέσπασε με την αποστολή της δικογραφίας του σκανδάλου «Novartis» στη Βουλή, ο Γιάννης Τόλιος, υποψήφιος Ευρωβουλευτής της «Λαϊκής Ενότητας – Μετώπου Ανατροπής», δήλωσε ότι «η διερεύνηση του σκανδάλου πρέπει να αγγίξει την ουσία και όχι τα επιφαινόμενα».! Οι πομπώδεις «αντεκλήσεις» μεταξύ κυβέρνησης και πρώην υπουργών Υγείας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τείνει να συσκοτίσει τις βαθύτερες αιτίες του σκανδάλου, την ανάδειξη των πραγματικών αιτίων και καταλογισμό ευθυνών και πάνω από όλα τη λήψη μέτρων κατάργησης της «σκανδαλώδους» πολιτικής στον τομέα της Υγείας και του Φάρμακου.!
Ειδικότερα σε ότι αφορά στις αιτίες του σκανδάλου, είναι κατ’ αρχάς προϊόν της κυρίαρχης θέσης των πολυεθνικών εταιριών φάρμακου που ενισχύεται από τις ρυθμίσεις του ΠΟΕ (συμφωνία TRIPS), την επίσημη λειτουργία των «lobbies» ως «θερμοκήπια» διαπλοκής, την πολιτική ιατρικής έρευνας της ΕΕ με βάση τα συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιριών και πάνω απ’ όλα το νεοφιλελεύθερο μοντέλο εμπορευματοποίησης φαρμάκων και υγείας. Στην Ελλάδα εκτός των παραπάνω, είναι το σύστημα «συνταγογραφούμενων» και «μη» φαρμάκων, η πολιτική τιμολόγησης τους, οι «χορηγίες» σε ιατρικές εταιρίες και γιατρούς για «ιατρική ενημέρωση» και φυσικά το «σύστημα διαπλοκής» κυβερνητικών και υπηρεσιακών παραγόντων με εταιρίες. Όλα αυτά έχουν ως στόχο τη μεγιστοποίηση των εταιρικών κερδών και τις υψηλές «μίζες» των ανθρώπων του κυκλώματος, με αποτέλεσμα τη συνολική επιβάρυνση του ελληνικού λαού, σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα, κατά 23 δις, την περίοδο 2000-2015, από τα οποία 3 δις αφορούν τη «Novartis».
Από την άλλη το σκάνδαλο ‘Novartis’ έφερε στην επιφάνεια όχι μόνο τη διαπλοκή και τη διαφθορά, αλλά και το μεγάλο σκάνδαλο των Μνημονίων και της Επιτροπείας, με μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, από 6,1 δις το 2009 σταδιακά στα 1,9 δις το 2016 και διατήρηση στο ίδιο ύψος μέχρι σήμερα, πλήττοντας τους αγοραστές φαρμάκων και την αύξηση της συμμετοχής τους από 9% το 2009, σε 25% το 2014 και στο 30% σήμερα. Παράλληλα υποβαθμίστηκε η φαρμακευτική αγωγή και εντάθηκαν οι εισαγωγές φαρμάκων «πατέντας» σε βάρος των εγχώρια παραγομένων «γενόσημων». (Στο διάστημα 2009-16 οι εισαγωγές αυξήθηκαν 14%, ενώ στην ΕΕ μόλις 3,5%, ενώ τα «γενόσημα» ήταν 50% λιγότερα στην Ελλάδα από ότι στην ΕΕ).!!
Εκτός από τη διερεύνηση σε βάθος του σκανδάλου και την απονομή ευθυνών ….όχι απλά προεκλογικός θόρυβος (!), είναι η χάραξη πολιτικής στο «Φάρμακο» και στην «Υγεία» που θα έχει ως αφετηρία την προσφοράς από την Πολιτεία ως «δημόσια αγαθά» σε όλους του πολίτες. Ειδικότερα στο «φάρμακο» χρειάζονται μηχανισμοί δημόσιας παρέμβασης (ίδρυση κρατικής φαρμακοβιομηχανίας και κρατικής φαρμακαποθήκης, αναβάθμιση ρόλου ΕΟΦ στον έλεγχο φαρμάκων και του ΙΦΕΤ στην ιατρική έρευνα και ενημέρωση γιατρών), τιμολογιακή πολιτική με έλεγχο πραγματικού κόστους, ενεργοποίηση Επιτροπής Ανταγωνισμού, ανάπτυξη εγχώριας παραγωγής φαρμάκων, στήριξη εργασιακών δικαιωμάτων, αξιοποίηση διεθνούς συνεργασίας για εισαγωγές φαρμάκων χαμηλού κόστους με προδιαγραφές Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κά. Όλα αυτά απαιτούν γενικότερη στροφή στις ασκούμενες πολιτικές και χτύπημα των αιτίων και μηχανισμών παραγωγής σκανδάλων, αντί της ….«θορυβώδους» καταγγελιολογίας.!
Το Γραφείο Τύπου
12.4.19