ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
- Στη Κομισιόν η κατασκευή και λειτουργία του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι Ηρακλείου της Κρήτης
- Ερώτηση Νίκου Χουντή σε Κομισιόν
Το θέμα των επιπτώσεων από την κατασκευή και λειτουργία του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι Ηρακλείου της Κρήτης θέτει με ερώτησή του προς την Κομισιόν, ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ), Νικος Χουντής.
Συγκεκριμένα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην ερώτησή του αναφέρει τις έντονες ανησυχίες που έχει προκαλέσει σε κατοίκους και φορείς, η απόφαση της κατασκευής του νέου αεροδρομίου στην περιοχή Καστέλλι στο Ηράκλειο της Κρήτης, μια απόφαση που όπως καταγγέλλουν, αφενός πάρθηκε χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με τους κατοίκους και αφετέρου κινδυνεύουν με καταστροφή το φυσικό περιβάλλον, το τοπίο και η οικονομία της ευρύτερης περιοχής.
Στην ερώτησή του, ο Νίκος Χουντής επισημαίνει ότι ο χώρος που αποφασίστηκε να κατασκευαστεί το αεροδρόμιο βρίσκεται ανάμεσα σε 26 ιστορικά παραδοσιακά χωριά, θα ξεριζωθούν 200.000 ελαιόδεντρα, θα αποψιλωθεί η χλωρίδα και πανίδα μιας περιοχής 22.000 στρεμμάτων, θα καθαιρεθούν βουνά και λόφοι όγκου τουλάχιστον 10,7 εκ. κυβικών, θα αχρηστευτεί γη υψηλής παραγωγικότητας, θα υποβαθμισθούν, ιδιαίτερα η ποιότητα του πόσιμου και αρδευτικού νερού αλλά και τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα της περιοχής που αποτελούν βασική πηγή εσόδων των κατοίκων.
Καταλήγοντας στην ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας ζητά από την Κομισιόν να πληροφορηθεί αν εφαρμόζεται στο εν λόγω έργο, η Οδηγία 2000/60/ΕΕ για την προστασία του νερού, αν έλαβε χώρα διαβούλευση με τους κατοίκους της περιοχής όπως επιβάλλει η Σύμβαση του Άαρχους και τέλος, γιατί δεν επελέγη η χαμηλότερου κόστους λύση επέκτασης του υπάρχοντος αεροδρομίου, όπως προτείνουν φορείς και συλλογικότητες.
Η πλήρης ερώτηση έχει ως εξής :
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης
προς την Επιτροπή
Άρθρο 130 του Κανονισμού
Nikolaos Chountis (GUE/NGL)
Θέμα: Κατασκευή και λειτουργία νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι Ηρακλείου της Κρήτης
Έντονη ανησυχία και αντιδράσεις έχει προκαλέσει σε πολίτες, επιστήμονες και συλλογικότητες, η απόφαση κατασκευής αεροδρομίου στην περιοχή Καστέλλι, στο Ηράκλειο Κρήτης. Όπως καταγγέλλουν, η κατασκευή του θα καταστρέψει το φυσικό περιβάλλον, το τοπίο και την οικονομία της ευρύτερης περιοχής.
Ενδεικτικά αναφέρουν ότι, ενώ δεν υπήρξε καμία επίσημη ενημέρωση και διαβούλευση για τις επιπτώσεις της κατασκευής του αεροδρομίου, ο χώρος που αποφασίστηκε να κατασκευαστεί βρίσκεται ανάμεσα σε 26 ιστορικά παραδοσιακά χωριά, θα ξεριζωθούν 200000 ελαιόδεντρα, θα αποψιλωθεί η χλωρίδα και πανίδα μιας περιοχής 22000 στρεμμάτων, θα καθαιρεθούν βουνά και λόφοι όγκου τουλάχιστον 10,7 εκ. κυβικών.
Κατά την κατασκευή του αεροδρομίου, εξαιτίας της δομής του εδάφους, αλλά και εξαιτίας της λειτουργίας του, προβλέπεται να αχρηστευτεί γη υψηλής παραγωγικότητας, να υποβαθμισθούν, ιδιαίτερα η ποιότητα του πόσιμου και αρδευτικού νερού αλλά και τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα της περιοχής που αποτελούν βασική πηγή εσόδων των κατοίκων.
Δεδομένων των ανωτέρω:
Η Οδηγία 2000/60/ΕΕ για την προστασία του νερού είναι δεσμευτική για την κατασκευή και λειτουργία του αεροδρομίου;
Για το εν λόγω έργο είναι υποχρεωτική η διαβούλευση με τους κατοίκους της περιοχής (Σύμβαση Άαρχους) -γνωρίζει αν έλαβε χώρα;
Γνωρίζει γιατί δεν επελέγη η χαμηλότερου κόστους λύση επέκτασης του υπάρχοντος αεροδρομίου, όπως προτείνουν φορείς και συλλογικότητες;
Το Γραφείο Τύπου 19.11.2018