ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η PLANET «ΚΑΡΦΩΝΕΙ» ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΗΣ ΕΔΩΣΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ;;
Αντιπροσωπεία της Λαϊκής Ενότητας Α΄ Θεσσαλονίκης, η οποία ανέδειξε τα ακίνητα του Δήμου Θεσσαλονίκης που μεταβιβάζονται στο Υπερταμείο, πήγε σήμερα στην απεργιακή συγκέντρωση των Εργαζομένων στο Υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού Β. Ελλάδας, που έγινε στο Λ. Πύργο, όπου δήλωσε τη στήριξή της στον αγώνα που δίνουν, για την προάσπιση της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Την ίδια ώρα, έντονο προβληματισμό δημιουργεί το περιεχόμενο της εξώδικης δήλωσης προς εφημερίδα, της PLANET SA, η οποία, με άλλη εταιρεία, ανέλαβε τη σύνταξη της λίστας των 10.119 ακινήτων του δημοσίου.
Στη δήλωση αυτή, η εταιρεία αναφέρει ότι δε γνώριζε ότι στον κατάλογο των ακινήτων προς «αξιοποίηση» υπήρχαν και μνημεία, επειδή: «Το έργο μας εξαντλείτο στην επεξεργασία και εκκαθάριση καταλόγων ακινήτων, που μας παρείχε το Υπερταμείο, βάσει των πληροφοριών και ΜΟΝΟ που περιλάμβαναν οι παραπάνω κατάλογοι».
Και συμπληρώνει ότι: «τα επίμαχα στοιχεία που αναφέρονται σε μνημεία και λοιπούς χώρους αρμοδιότητας του υπουργείου Πολιτισμού δεν περιλαμβάνονται στους καταλόγους που μας παρείχε το Υπερταμείο, ούτε και οποιαδήποτε ένδειξη για το χαρακτήρα των επίμαχων ακινήτων».
Διαβάζοντας και την πρόσκληση υποβολής προσφορών του Υπερταμείου, της 15/12/2017, παρατηρούμε πως αναφέρει ότι:
«Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύμβουλος θα προβεί σε επισκόπηση των στοιχείων των ακινήτων που θα τεθούν στη διάθεση του από την Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας («ΓΓΔΠ»), προκειμένου να επιλεγούν τα ακίνητα που θα μπορούσαν να μεταφερθούν στην κυριότητα της ΕΤΑΔ για αξιοποίηση τους».
Και παρακάτω:
Η αναζήτηση και ο εντοπισμός των ακινήτων θα βασιστεί σε συγκεκριμένα κριτήρια εμπορικότητας και ωριμότητας, που τα καθιστούν κατάλληλα προς αξιοποίηση. Τέτοια κριτήρια αφορούν για παράδειγμα μεταξύ άλλων:
Οικονομικά και εμπορικά κριτήρια, τα οποία καθιστούν το ακίνητο ελκυστικό για την αξιοποίησή του με κάθε πρόσφορο τρόπο (ενδεικτικά και όχι περιοριστικά):
α) τύπος ακινήτου (αστικό/ τουριστικό/ αγροτικό) και τοποθεσία του, σε συνδυασμό με μέγεθος έκτασης ή κτίσματος,
β) ευρύτερη περιοχή στην οποία αυτό ανήκει και προσβασιμότητα,
γ) ρυμοτομικό σχέδιο περιοχής και χωροταξία ακινήτου (εντός ή εκτός σχεδίου, αγροτικό, κλπ),
δ) παλαιότητα ή κατάσταση του περιουσιακού στοιχείου,
ε) υφιστάμενη χρήση και λοιπές δεσμεύσεις ή ειδικές κατηγορίες που το εξαιρούν από οποιαδήποτε αξιοποίηση (δασικού ή αρχαιολογικού χαρακτήρα).
Ενώ λοιπόν το Υπερταμείο στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος όριζε ότι η σύμβουλος εταιρεία θα έχει στοιχεία, και μάλιστα λεπτομερή, που θα της δοθούν από τη Γ.Γ.Δ.Π., προκειμένου να κάνει ενδελεχή επισκόπηση για να εντοπίσει τα προς «αξιοποίηση» ακίνητα, και μάλιστα έχοντας ως κριτήριο, μεταξύ άλλων και την εξαίρεση κατηγορίας ακινήτων δασικού ή αρχαιολογικού χαρακτήρα, τελικά αυτό δεν έγινε.
Και δεν έγινε, σύμφωνα με την εξώδικη δήλωση της PLANET, επειδή δεν τους δόθηκαν τα απαραίτητα στοιχεία.
Οφείλει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ η κυβέρνηση να απαντήσει:
- Αληθεύουν όσα αναφέρει στην εξώδικη δήλωσή της η PLANET SA;
- Αν αληθεύουν, γιατί δεν δόθηκαν στοιχεία από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας για τους αρχαιολογικούς χώρους, προκειμένου να εξαιρεθούν, αφού και το Υπ. Πολιτισμού έχει τα ΚΑΕΚ τους, αλλά και από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων θα μπορούσαν να συλλέξουν στοιχεία;
- Ο ενδελεχής έλεγχος που προέβλεπε η πρόσκληση ενδιαφέροντος του Υπερταμείου, γιατί δεν προέβλεπε και τον έλεγχο των ακινήτων από το Κτηματολόγιο, πράγμα που έκανε η Λαϊκή Ενότητα Θεσσαλονίκης και εντόπισε όλα τα ακίνητα;
- Τελικά έγινε αυτός ο έλεγχος; Κι αν ναι, ποια τα αποτελέσματά του, σε σχέση με τα άλλα στοιχεία που αναφέρονται στην πρόσκληση ενδιαφέροντος;
- Γιατί η 39μελής Ομάδα Εργασίας που συγκρότησε η κυβέρνηση, υπό την ευθύνη της Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας δε λειτούργησε, και το Υπερταμείο προσέλαβε ιδιώτη για την κατάρτιση της λίστας των 10.119 ακινήτων του δημοσίου;
- Τελικά η PLANET SA πληρώθηκε τα 60.000 ευρώ για να αντιγράψει τα ΚΑΕΚ με αύξοντα αριθμό σε excel;;
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και όλο το μνημονιακό πολιτικό μπλοκ, είναι υπόλογοι απέναντι σε όλο τον ελληνικό λαό, γι αυτήν την πρωτάκουστη μεταβίβαση, υποθήκευση και ξεπούλημα της χώρας.
Η μαζική, δυναμική κινητοποίηση όλων μας, προκειμένου να μη γίνει πράξη το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, και της ιστορικής μας κληρονομιάς, αποτελεί πρώτιστο καθήκον. Να ακυρωθεί όλη η λίστα των 10.119 ακινήτων.
Το Γραφείο Τύπου
Θεσσαλονίκη 11 Οκτώβρη 2018