ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Γ.Τόλιος: Η «τεχνική συμφωνία» μεταξύ κυβέρνησης και κουαρτέτου εντείνει τη φτωχοποίηση και διαιωνίζει την αναπτυξιακή καχεξία.!
Με αφορμή τη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και «κουαρτέτου» των θεσμών (ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ-ΕΜΣ), εν όψει της τελευταίας αξιολόγησης και της διαμόρφωσης του πλαισίου της μεταμνημονιακής Επιτροπείας, ο Γιάννης Τόλιος, μέλος της ΠΓ της ΛΑΕ και υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι: «Η φιλολογία της κυβέρνησης περί οσονούπω «καθαρής εξόδου» από το Μνημόνιο, είναι άκρως παραπλανητική. Η «τυπική» έξοδος από τα Μνημόνια, δεν σημαίνει και τέλος στα μέτρα Λιτότητας που απορρέουν και τις δεσμεύσεις που έχουν ήδη ψηφιστεί για το διάστημα 2019-2022. Κατά συνέπεια η «τεχνική συμφωνία» εντείνει τη φτωχοποίηση και διαιωνίζει την αναπτυξιακή καχεξία.! Ήδη έγινε σαφές ότι οι συντάξεις από 1.1.19 θα μειωθούν (18-25%), ενώ από 1.1.2020, θα μειωθεί και το αφορολόγητου (40%), αυξάνοντας τη φορολογική επιβάρυνση κυρίως των χαμηλού εισοδήματος μισθωτών, συνταξιούχων και αγροτών, ενώ με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, θα υπάρξει αύξηση της φορολογίας από ΕΝΦΙΑ. Η υπερ-φορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων δεν αλλάζει ακόμα και αν γίνουν οριακές μειώσεις φορολογίας σε επαγγελματίες και μικροεπιχειρήσεις-επιτηδευματίες.
Από την άλλη θα συνεχιστούν οι ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων και περιουσίας, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί λαϊκών κατοικιών και δεκάδες «προαπαιτούμενα», χωρίς να υπάρχει καμιά σαφής δέσμευση για ευνοϊκή ρύθμιση χρέους. Αντίθετα η δέσμευση για «πλεονάσματα» 3,5% του ΑΕΠ και η αυστηρή διαχρονική Επιτροπεία, δεν αφήνουν περιθώρια «χαλάρωσης» της και ανακοπής της φτωχοποίησης του ελληνικού λαού. Όσο για τη φιλολογία της «δίκαιης και ολικής ανάπτυξης» αποτελεί ένα ακόμα επικοινωνιακή τρικ για τη δημιουργία εντυπώσεων. Η κατάργηση της Λιτότητας δεν αποτελεί απλά ηθικό ζήτημα, αλλά κρίσιμο όρο τόνωσης της ανάπτυξης, αύξησης της απασχόλησης, του εισοδήματος και μείωσης της ανεργίας, ιδιαίτερα στη νέα γενιά. Η κριτική της ΝΔ και όλων των μνημονιακών κομμάτων στην κυβέρνηση είναι ουσιαστικά «άσφαιρη», διότι δεν αμφισβητούν τα μνημονιακά μέτρα (τα οποία έχουν ψηφίσει), αλλά ελπίζουν σε επιστροφή στην κυβέρνηση για τη νομή της εξουσίας.
Για τη «Λαϊκή Ενότητα», αφετηριακό βήμα εξόδου από την κρίση, είναι η κατάργηση της Λιτότητας και της Επιτροπείας, η διακοπή εξυπηρέτησης του χρέους με στόχο τη βαθιά διαγραφή του, ανάκτηση της νομισματικής κυριαρχίας με αποδέσμευση από ευρωζώνη, σχέδιο παραγωγικής ανόρθωσης, δικαιότερης διανομής και αναδιανομής εισοδήματος, με ενίσχυση μισθών και συντάξεων, αύξηση απασχόλησης, προστασίας θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων, «σεισάχθεια» σε χρέη λαϊκών νοικοκυριών κά.
Το Γραφείο Τύπου
21.5.18