Error: Contact form not found.
Της Δέσποινας Σπανού, υπεύθυνης του Γραφείου Τύπου και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ)
Τους τελευταίους μήνες έχει διαμορφωθεί μια εντύπωση, την οποία προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση Τσίπρα, ότι δηλαδή δίδονται πολλά επιδόματα, πολλές παροχές και ότι πιθανόν, με βάση αυτά τα δεδομένα, σύντομα θα γίνουν πρόωρες εκλογές.
Επίσης, γίνονται πολλές εξαγγελίες όπως αυτές της κας Έφ. Αχτσιόγλου για αύξηση του κατώτερου μισθού ή και αυξήσεις στους χαμηλοσυνταξιούχους.
Όσον αφορά στις εκλογές είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση θα επιλέξει τον πιο πρόσφορο για αυτή χρόνο και μάλλον (;) μετά τον Αύγουστο του 2018 .
Όσον αφορά όμως στις παροχές και τις εξαγγελίες, καλό θα είναι να δούμε τα πράγματα πιο συγκεκριμένα:
Α. Το κοινωνικό μέρισμα το οποίο διαφήμισε η κυβέρνηση τόσο πολύ, χορηγήθηκε με τέτοιες προϋποθέσεις που απέκλεισε πάρα πολύ κόσμο ιδιαίτερα από τους χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίοι το είχαν λάβει τον προηγούμενο χρόνο, αλλά και από τους ανέργους οι οποίοι έχουν εργαστεί μέχρι τον Οκτώβρη του 2017 περισσότερο από 6 μήνες. Οι δε χαμηλοσυνταξιούχοι για να έχουν δικαίωμα στο μέρισμα, όφειλαν να μην συγκατοικούν ή να μην φιλοξενούνται από άλλους. Με δεδομένο, όμως, ότι τα άτομα μεγάλης ηλικίας και με χαμηλό εισόδημα, κατά κανόνα συγκατοικούν με άλλους ή φιλοξενούνται, αποκλείστηκαν από το κοινωνικό μέρισμα χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι!
Β. Η χορήγηση επιδόματος σε άνεργους νέους 18-24 ετών οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, αφορά σε έναν πολύ μικρό αριθμό νέων ανθρώπων.
Είναι απολύτως βέβαιο ότι οι νέοι είναι αυτοί που πλήρωσαν -και συνεχίζουν να πληρώνουν- την κρίση πιο σκληρά από κάθε άλλη κατηγορία. Περίπου 450.000 νέοι και νέες με πολύ υψηλά προσόντα έχουν εξαναγκαστεί σε μετανάστευση διότι αδυνατούν να βρουν θέσεις εργασίας με μισθούς που να δίνουν τη δυνατότητα επιβίωσης.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΦΚΑ οι μισθοί τους στην Ελλάδα κυμαίνονται από 100 έως 392 ευρώ το μήνα. Η χορήγηση, λοιπόν, επιδόματος στους άνεργους νέους, μόνο ως ειρωνεία μπορεί να εκληφθεί αλλά ακόμη κι έτσι αφορά στην καλύτερη περίπτωση μόνο 56.000 νέους ανθρώπους!!! (σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ).
Η κυβέρνηση όμως δεν έμεινε μόνο εκεί. Δίνει νέες υποσχέσεις για αυξήσεις δια της κας Αχτσιόγλου.
Η αρμόδια υπουργός υπόσχεται ψευδέστατα ότι θα χορηγήσει αυξήσεις στους χαμηλόμισθους. Όλοι ενθυμούμαστε τις διακηρύξεις του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ αλλά και τις συνεχείς υποσχέσεις μέχρι και σήμερα για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, οι οποίες φυσικά δεν υλοποιούνται.
Η αλήθεια είναι ότι, σύμφωνα με το δεύτερο μνημόνιο (ν.4046/2012) που απεδέχθη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ψήφισε και καινούργια μνημόνια, «παγώνουν» οι κατώτατοι μισθοί των 500 ευρώ μέχρι να μειωθεί η ανεργία στο 10%, δηλαδή μετά το 2030-2035 στην καλύτερη περίπτωση! Η σχετική εγκύκλιος που εκδόθηκε για εφαρμογή του ν.4046/2012 την οποία έχουν αποδεχθεί όλα τα μνημονιακά κόμματα και φυσικά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναστέλλεται η αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων, δηλαδή μισθών, ημερομισθίου, βασικού μισθού, ωρίμανσης κ.λπ., μέχρι το ποσοστό της ανεργίας να πέσει κάτω από το 10%.
Δεν έμεινε όμως μόνο εκεί η κα Αχτσιόγλου.
Υποσχέθηκε και αυξήσεις στους χαμηλοσυνταξιούχους. Θεωρεί ότι έχουμε όλοι λησμονήσει τις δηλώσεις του κου Κατρούγκαλου, του οποίου συνεργάτης ήταν η κα Αχτσιόγλου και τώρα διάδοχός του στο Υπουργείο, για προστασία των -ήδη καταβαλλόμενων μέχρι το 2016- συντάξεων που διαψεύσθηκαν βεβαίως ένα χρόνο μετά, με τη νέα μείωση των συντάξεων-κατάργηση προσωπικής διαφοράς και τις μειώσεις του ΕΚΑΣ το οποίο θα καταργηθεί πλήρως το 2019.
Σε ότι αφορά στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις, αυτή προϋποθέτει αυστηρή τήρηση. Χάνεται αμέσως αν υπάρξει καθυστέρηση έστω και σε μια δόση και βεβαίως αφήνει εκτός όσους έχουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και έχουν καταδικασθεί να μην πάρουν ποτέ σύνταξη επειδή χρωστάνε στα ταμεία πάνω από 20.000 ευρώ.
Είναι τέτοια η προσπάθεια δημιουργίας κλίματος παροχών και υπεραισιοδοξίας που τα κυβερνητικά στελέχη δεν συντονίζονται καν. Πρόσφατο παράδειγμα οι δηλώσεις της κας Αντωνοπούλου για δυνατότητα εφαρμογής των 12 δόσεων και στο φόρο εισοδήματος, δήλωση που αμέσως διαψεύσθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών.
Θυμόμαστε όλοι το λαϊκό ρητό:
«Το τάξιμο δεν γκρεμίζει σπίτι, το δόσιμο γκρεμίζει».
Πηγή: Κυριακάτικη kontranews (13/1/2017)