Ο Αλέξης Τσίπρας, με ολόκληρη κουστωδία υπουργών που τον συνοδεύουν, παίρνει μέρος στη φιέστα του «αναπτυξιακού συνέδριου» της περιφέρειας Κρήτης, ως γνήσιος εκπρόσωπος του χρηματιστικού κεφαλαίου και «άγγελος» της δήθεν «δίκαιης» ανάπτυξης. Η εποχή που ο Πρωθυπουργός της χώρας ομολογούσε με ύφος ριζοσπάστη αριστερού επαναστάτη, ότι τάχα υποχρεωνόταν από τις συνθήκες να συνομολογήσει με οδύνη ένα πολύ κακό τρίτο μνημόνιο, έχει παρέλθει οριστικά. Όχι μόνο γιατί υπέγραψε και τέταρτο μνημόνιο και έδεσε χειροπόδαρα την χώρα μέχρι το 2060, αλλά και επειδή μετά την επίσκεψη Γάλλου Προέδρου Μακρόν άλλαξε σελίδα.
Μετά την επίσκεψη Μακρόν, ο Αλ. Τσίπρας πέταξε οριστικά από πάνω του την «ρυπαρή αριστερόσκονη» που του έχει απομείνει και εμφανίζεται ως ο κατ’ εξοχήν «σύγχρονος» πρωθυπουργός, άνθρωπος των ανοικτών αγορών και του αυθεντικού νεοφιλελευθερισμού, άριστος ακόλουθος της Γερμανο-Γαλλικής επικυριαρχίας, ένθερμος υποστηρικτής των επενδύσεων τους στην χώρα μας, δηλ. των …εξαγορών, και το βασικότερο μέγας εκσυγχρονιστής των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων στο όνομα της δημιουργίας νέων θέσεων «μισής» εργασίας.
Αυτός είναι ο νέος Τσίπρας, ο οποίος επιδιώκει να υπερφαλαγγίσει το νεοφιλελεύθερο αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση προσπαθεί να «επενδύσει» για επικοινωνιακούς λόγους και στην «αναπτυξιολογία». Αυτή η αλλαγή ρόλου και το επικοινωνιακό παιχνίδι που την περιβάλλει δεν πρέπει να εξαπατήσουν άλλη μια φορά τη σκληρά δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία.
Το πρόγραμμα που έχει επιβληθεί στη χώρα μας από τους «θεσμούς» και που εφαρμόζεται πιστά από την Κυβέρνηση δεν βγαίνει. Το παράνομο και επονείδιστο χρέος συνεχίζει να μεγαλώνει και η κοινωνία βουλιάζει ολοένα και βαθύτερα. Το περίφημο «παράλληλο πρόγραμμα», το κούρεμα και η απομείωση του χρέους αποδείχθηκαν στην πράξη ότι ήταν κοροϊδία και αποπλάνηση του ελληνικού λαού.
Η αμείλικτη πραγματικότητα των βασικών οικονομικών δεικτών το 2017 αποκαλύπτει την εξαπάτηση και τη χειραγώγηση της κοινωνίας!!!
Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ)
Οι προβλέψεις της κυβέρνησης στα πλαίσια του 4ου μνημονίου για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,6% το 2017 διαψεύδονται. Η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ μόνο 1,6%, την ίδια ώρα που η πληρωμή των δόσεων του δημόσιου χρέους δεν αφήνει διαθέσιμα κονδύλια, η συνεχής αφαίμαξη των λαϊκών εισοδημάτων οδηγεί στη συρρίκνωση της καταναλωτικής ζήτησης και «ξεραίνει» το έδαφος για πιθανά φύτρα ανάπτυξης και δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας. Αυτές οι αποκλίσεις στις εκτιμήσεις του ΑΕΠ, σημαίνουν και αποκλίσεις στις εκτιμήσεις των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού 2017, καθώς και του «πλεονάσματος» (1,75%), με άμεση συνέπεια να είναι ορατός ο κίνδυνος άμεσης ενεργοποίησης του αυτόματου δημοσιονομικού «κόφτη» δαπανών, δηλ. των μισθών και συντάξεων πρωτίστως για άλλη μια φορά.
Βιομηχανική παραγωγή – επενδύσεις – απολύσεις
Ο δευτερογενής τομέας έχει υποστεί την μεγαλύτερη πτώση (-45%) και μεγάλη μείωση είχαν και οι επενδύσεις. Οι δημόσιες 35% και ιδιωτικές 40%. Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία έχασε την παραγωγική της βάση, με συνέπεια το κλείσιμο χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την συρρίκνωση παραγωγικών μονάδων και την απώλεια πάνω από 1 εκατ. θέσεων εργασίας.
Απασχόληση-Ανεργία
Η κυβέρνηση προβάλλει ως κατόρθωμα την οριακή μείωση του επίσημου ποσοστού ανεργίας στο το Μάιο του 2017. Ωστόσο στο επίσημο αυτό ποσοστό δεν υπολογίζονται οι υποαπασχολούμενοι μερικής απασχόλησης, οι νέοι που αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό και όσοι είναι σε προσωρινά προγράμματα απασχόλησης.
Μισθοί – Συντάξεις
Η «πυραμίδα» των μισθών έχει υποστεί πρωτοφανή «καθίζηση». Ιδιαίτερα για τους νέους ως 30 ετών, η μείωση κυμαίνεται από 36% – 42% και για τις ηλικίες 30 – 40 ετών η μείωση είναι από 27% – 31%. Οι συγκεκριμένες ταξικές πολιτικές στο όνομα ανάκαμψης της κερδοφορίας τροφοδοτούν μεταξύ άλλων την υπογεννητικότητα, τη γήρανση του πληθυσμού και φυγή των νέων στο εξωτερικό.
Στο «λογαριασμό» μπαίνουν και οι συνταξιούχοι. Τους σημερινούς συνταξιούχους περιμένει νέο «κούρεμα» από το 2019, με την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» και στη συνέχεια το «πάγωμα» τους ως το 2022. Από την άλλη όσοι συνταξιοδοτηθούν από εδώ και στο εξής, τους περιμένει μια σύνταξη που θα κυμαίνεται το πολύ στα 500-600 ευρώ.!
Η συγκεκριμένη «προσαρμογή» συνέβαλε στη φτωχοποίηση μεγάλων κατηγοριών του πληθυσμού. Συγκεκριμένα το ποσοστό που ζει στα όρια της φτώχειας από 18% το 2009 ανέβηκε στο 48% το 2011, ενώ έπληξε λόγω μείωσης της ζήτησης, την παραγωγική δραστηριότητα και την παραγωγική βάση της χώρας.
Περιφερειακή ανάπτυξη και περιφερειακές ανισότητες
Η Κυβέρνηση προσπαθεί με τα λεγόμενα «περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια» όπως αυτό της Κρήτης, να δώσει την εντύπωση ότι ανεβήκαμε το «τραίνο της ανάπτυξης». Μια ανάπτυξη που σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, θα είναι «δίκαιη» και «ανάπτυξη για όλους». Αποσιωπά συνειδητά την τεράστια διεύρυνση των «περιφερειακών ανισοτήτων» εξ αιτίας των μνημονιακών πολιτικών και της παραμονής «πάση θυσία» στην ευρωζώνη.
Τα στοιχεία της Eurostat όμως είναι πολύ αποκαλυπτικά. Το 2009, το κατά κεφαλή ΑΕΠ της Ελλάδας με μέσο όρο 100 σε επίπεδο ΕΕ-28, μειώθηκε κατά 27,8%. Ιδιαίτερα έντονη ήταν η πτώση του στις περιφέρειες της χώρας και στην Κρήτη, το κατά κεφαλή ΑΕΠ από τη 183η έπεσε στη 239η θέση.
Η απάντηση στο κατήφορο της χώρας μας και στη νέα εκστρατεία εξαπάτησης της Κυβέρνησης είναι μια και μοναδική: Μέτωπο εδώ και τώρα όλων των ριζοσπαστικών και αντιμνημονιακών δυνάμεων για μια Ελλάδα χωρίς μνημόνια, φτώχεια, κοινωνική κατρακύλα και ψευτομεταρρυθμιστές «ευρωπαϊστές», που μας έχουν καταντήσει αποικία χωρίς ημερομηνία λήξης.
Η Ν.Ε. Ηρακλείου της Λαϊκής Ενότητας καλεί τους Ηρακλειώτες, ιδιαίτερα τους εργαζόμενους και τη νεολαία, να διατρανώσουν ζωντανά ότι τα σχέδια που εξυφαίνονται γι αυτούς χωρίς αυτούς δεν θα περάσουν, παίρνοντας μαζικά μέρος στις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγελθεί για την Τετάρτη 20/9 εμπρός από το Πολιτιστικό κέντρο Ηρακλείου, όπου πραγματοποιείται η φιέστα, στις 5:30 μ.μ. και την Πέμπτη στις 6 μ.μ. στο Ε.Κ. Ηρακλείου.
Προσυγκέντρωση της ΛΑ.Ε. την Πέμπτη στις 5:30 μ.μ. στο άγαλμα του Βενιζέλου.
Ηράκλειο, 19 Σεπτεμβρίου 2017
Το Γραφείο Τύπου