Η απόφαση του Eurogroup είναι θηλιά στο λαιμό του λαού και της χώρας
Η εγκαταλειμμένη από τις μνημονιακές κυβερνήσεις Θράκη χρειάζεται αναπτυξιακό όραμα και σχεδιασμό
Οι Δημήτρης Στρατούλης και Παναγιώτης Σωτήρης που περιοδεύουν ως κλιμάκιο της ΛΑΕ στη Θράκη έδωσαν σήμερα συνέντευξη τύπου στη Κομοτηνή, όπου μεταξύ άλλων ανέφερα τα εξής:
“Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, παρ’ ότι έδωσε γη και ύδωρ στους δανειστές, δεν πήρε στο χθεσινό Eurogroup ούτε μέτρα για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους ούτε το άνοιγμα του δρόμου για την ένταξη της χώρας μας στην ποσοτική χαλάρωση και την έξοδο στις αγορές
Αυτά που “πήρε” από τους δανειστές ήταν αφενός η επόμενη δόση του δανείου, που όμως θα πάει σχεδόν όλη για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους και περιλαμβάνει τα βάρβαρα αντικοινωνικά και υφεσιακά μέτρα του επικαιροποιημένου 3ου μνημονίου και του ψηφισμένου πρόσφατα 4ου μνημονίου και αφετέρου εξωφρενικά υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα δηλαδή συνέχιση της λιτότητας για πολλά χρόνια.
Αυτά τα μέτρα θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη φτωχοποίηση την κοινωνία, σε ακόμα μεγαλύτερα αδιέξοδα την οικονομία, σε ολοκληρωτικό ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και ακόμα πιο ασφυχτική εξάρτηση και ταπεινωτική υποτέλεια της χώρας μας από τους δανειστές.
Υπάρχει, όμως, άλλος δρόμος από αυτόν των καταστροφικών μνημονίων, ο οποίος περνά μέσα από την έξοδο από την ευρωζώνη, τη ρήξη με την ΕΕ και την έκδοση εθνικού νομίσματος, που θα συνοδεύεται από διακοπή αποπληρωμής και αμφισβήτηση του δημοσίου χρέους και από ένα ριζοσπαστικό, φιλολαϊκό, αντιμνημονιακό, αναπτυξιακό πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μας.
Η ανάπτυξη των εργατικών και λαϊκών αγώνων και η συγκρότηση ενός πολιτικού, κοινωνικού και εκλογικού μετώπου των Αριστερών και αντιμνημονιακών δυνάμεων αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις για την προώθηση αυτής της εναλλακτικής πολιτικής και οικονομικής λύσης.
Η εγκαταλειμμένη από τις μνημονιακές κυβερνήσεις Θράκη μπορεί και πρέπει να ζωντανέψει την ενδοχώρα της και την στήριξη της αγροτικής οικονομίας της και της μεταποιητικής βιομηχανίας και βιοτεχνίας της και τη συνολική αναπτυξιακή – παραγωγική ανασυγκρότησή της, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των υπαρκτών σήμερα δυνατοτήτων τουριστικής ανάπτυξής της. Αρκεί να προστατεύσει τους φυσικούς θησαυρούς της και τις δημόσιες υποδομές της από το προωθούμενο από τους δανειστές και την κυβέρνηση ξεπούλημα τους. Επίσης, εφόσον αξιοποιήσει όλο το ανθρώπινο δυναμικό της με όρους ισοπολιτείας και αλληλεγγύης μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων κατοίκων της.
Μπορούμε να σταματήσουμε την μνημονιακή καταστροφή και να δώσουμε θετική και ελπιδοφόρα διέξοδο για τη Θράκη, την Ελλάδα και την Ευρώπη.”
Γραφείο Τύπου
Αθήνα, 16/06/2017