Ανακοίνωση
Κατάργηση του Αγγελιοσήμου
Όχι στην ασφαλιστική εξόντωση των εργαζομένων στην ενημέρωση
Με έκπληξη παρατηρούμε ότι την ώρα που κλιμακώνεται ένας, τάχα, «πόλεμος κατά της διαπλοκής», μια σημαντική είδηση για τις εξελίξεις στην ενημέρωση έχει περάσει στα «ψιλά».
Αναφερόμαστε, ασφαλώς, στην αιφνιδιαστική, πριν από λίγες ημέρες, κατάργηση του αγγελιοσήμου από τον «ψαλιδοχέρη» αρμόδιο υπουργό, Γ. Κατρούγκαλο. Πρόκειται για μια ακόμη διάταξη του μνημονίου 4 που υπέγραψαν οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος.
Το αγγελιόσημο για δεκαετίες αποτελούσε την «οιονεί εργοδοτική εισφορά», αφού για την ασφάλιση των δημοσιογράφων δεν υπάρχει θεσμοθετημένη εργοδοτική εισφορά και κρατική συμμετοχή. Ο κ. Κατρούγκαλος, αφού κατάσχεσε περίπου 1 δισ. ευρώ που είχαν απομείνει, ως αποθεματικό, στα Ταμεία των εργαζομένων στον Τύπο, προχωρά τώρα στη χαριστική βολή που κατεδαφίζει τα ασφαλιστικά δικαιώματα και αφήνει μετέωρες τις ασφαλιστικές προσδοκίες ενός ολόκληρου κλάδου.
Με την κατάργηση του αγγελιοσήμου οι -νέοι και παλιοί- καναλάρχες αυξάνουν ισόποσα (κατά 20%) τα έσοδα τους από τη διαφήμιση. Για την ώρα χωρίς αντίτιμο, αφού μια κάποια εργοδοτική εισφορά θα θεσμοθετηθεί, σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, μετά την 1η Ιανουαρίου του 2017 και μόνο ως προς την κύρια σύνταξη.
Επίσης, με τη δημιουργία μιας αξιοσημείωτης «γκρίζας ζώνης», παραμένει τουλάχιστον αδιευκρίνιστη η μοίρα των χρεών από αγγελιόσημο, μη εισπραχθέντων ποσών, των «ρυθμίσεων» (με… 100 δόσεις) χρεών, κ.ο.κ.
Όμως, οι συνέπειες για τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στην ενημέρωση θα είναι σαρωτικές. Στο όνομα ενός δήθεν «εξισωτισμού» -στην πραγματικότητα της ισοπέδωσης προς τα κάτω- οι συντάξεις των δημοσιογράφων, των τεχνικών, του προσωπικού, θα «ευθυγραμμιστούν» με τον απαράδεκτα χαμηλό «μέσο όρο».
Πώς να θυμίσει κανείς στον κ. Κατρούγκαλο ότι ο «εξισωτισμός» για την αριστερά ήταν πάντα η βελτίωση της θέσης των ασθενέστερων και όχι η κατεδάφιση των κατακτήσεων;
Ακόμη πιο «σκοτεινή» είναι η προοπτική για την περίθαλψη και την επικούρηση, που σε ένα κλάδο με την ανεργία να φτάνει στο 50%, είναι απολύτως κρίσιμοι παράγοντες.
Το υπουργείο Εργασίας δηλώνει ότι ο ΕΔΟΕΑΠ θα παραμείνει ζωντανός. Χωρίς, όμως, να δεσμεύεται με ποιους πόρους θα γίνει αυτό, ποιους θα αφορά και με τι καθεστώς θα λειτουργεί. Και όλα αυτά μένουν ανοιχτά, όταν η κατάργηση του αγγελιοσήμου έχει ήδη δημιουργήσει ένα πρωτοφανές οικονομικο, λογιστικό και νομικό κενό.
Πίσω από αυτή την καθησυχαστική δήλωση εξελίσσεται, πιθανότητα, μια ακόμη σκανδαλώδης «ρύθμιση»: Η θεσμοθέτηση ενός «μικρού αγγελιοσήμου» το οποίο, αφού θα χαρίζει οριστικά στους εργοδότες τη διαφορά με το 20%, θα τους απαλλάσσει επίσης οριστικά και από την υποχρέωση της καταβολής εργοδοτικής εισφοράς ως προς την περίθαλψη και την επικούρηση. Θα τους δίνει, μάλιστα, τη δυνατότητα να εντάξουν στον «νέο ΕΔΟΕΑΠ» και τους σήμερα ασφαλισμένους σε άλλα ταμεία, με αποτέλεσμα να απαλλαγούν από αυτές τις εισφορές. Όλα τα σφυριά… χτυπούν τη διαπλοκή.
Προειδοποιούμε ότι η μετάβαση της περίθαλψης και της επικούρησης ενός ολόκληρο κλάδου σε ένα «ομιχλώδες» επαγγελματικό ταμείο, είναι ακραία αντιασφαλιστική προοπτική. Τέτοιο «ταμείο» δεν θα περιλαμβάνει τους συνταξιούχους και τους ανέργους. Ένα τέτοιο «ταμείο» θα διασφαλίζει εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο περίθαλψης. Ένα τέτοιο «ταμείο» θα είναι θνησιγενές.
Η ΛΑ.Ε. θεωρεί τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στον Τύπο ως άρρηκτα συνδεδεμένα με την ποιότητα της ενημέρωσης. Η Λαϊκή Ενότητα τάσσεται ανεπιφύλακτα στο πλευρό των σωματείων τους και καλεί σε ενιαίο αγώνα μαζί με όλους τους εργαζομένους, για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών.
Το Γραφείο Τύπου της ΛΑ.Ε.
23/9/2016