Δελτίο Τύπου
Δήλωση Γιάννη Τόλιου, μέλους Π.Γ. της ΛΑΕ, υπεύθυνου Οικονομικής Πολιτικής
«Η συμφωνία CETA κερκόπορτα για την Τ.Τ.Ι.Ρ. Η κυβέρνηση οφείλει να βάλει “βέτο” στην υπογραφή της»
Στη σύνοδο των υπουργών Εμπορίου της ΕΕ στην Μπρατισλάβα, θα τεθεί σήμερα το θέμα της αποδοχής κατ’ αρχήν της συμφωνίας CETA (Comprehensive Economic Trade Agreement) μεταξύ ΕΕ-Καναδά, η οποία αρχές του χρόνου προβλέπεται να πάει στο Ευρωκοινοβούλιο.
Η CETA αφορά στην απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων, υπηρεσιών και επενδύσεων, καθώς και ρυθμίσεις σε εργασιακά δικαιώματα, κ.ά., μεταξύ ΕΕ-Καναδά, με αρνητικές συνέπειες για τους λαούς και τους εργαζόμενους ιδιαίτερα των αδύναμων χωρών. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην ολοκλήρωση του πλαισίου συμφωνίας (Φεβρουάριος 2016) έπαιξαν τα lobbies των εταιριών του τομέα υπηρεσιών (Business-Europe και EuropeanServicesForum).
Η προβλεπόμενη κατάργηση κατά 99% των δασμών και εμποδίων στις υπηρεσίες ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, χρηματοπιστωτικών, ναυτιλιακών μεταφορών και πολλές κοινωνικές υπηρεσίες, θα φέρουν μεγάλα κέρδη στις ευρωπαϊκές πολυεθνικές, ενώ στα βιομηχανικά, αγροτικά και αλιευτικά προϊόντα, το ισοζύγιο θα είναι υπέρ Καναδά με χαμένες, κυρίως, τις χώρες με αγροτική παραγωγή, όπως η Ελλάδα (πολλά αγροτικά προϊόντα ΠΟΠ δεν προστατεύονται από τη συμφωνία, όπως φέτα, ελιές καλαμών, κά). Ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι τομείς δημοσίων αγαθών, δημοσίων έργων και δημοσίων προμηθειών, τα πνευματικά δικαιώματα, κ.ά., τα οποία μπαίνουν στο στόχαστρο της ανεξέλεγκτης κερδοσκοπικής δράσης των πολυεθνικών, με αρνητικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες για τους εργαζόμενους και τους λαούς.
Χαρακτηριστικό των προβλεπόμενων ρυθμίσεων είναι η εφαρμογή της αρχής «μη αντιστρεψιμότητας», δηλαδή μη επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση και οριστικό «κλείδωμα» ιδιωτικοποιήσεων στη σφαίρα των δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Οι ιθύνοντες στην ΕΕ επιδιώκουν στη σημερινή σύνοδο την έγκριση κατ’ αρχήν της συμφωνίας, έστω και «εν μέρει», με παραπομπή σε παρατήματα των όποιων επιφυλάξεων, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για υπογραφή στη συνέχεια της «Διατλαντικής Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου» μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, τη γνωστή ΤΤΙΡ, για την οποία υπάρχουν πολλές αντιδράσεις από τους ευρωπαϊκούς λαού. Η ΤΤΙΡ προβλέπει μεταξύ άλλων τη λειτουργία ιδιωτικών δικαστηρίων ISDS (Investor State Dispute Settlements), που δίνουν το δικαίωμα στις πολυεθνικές να ενάγουν μια κυβέρνηση για μέτρα ή ρυθμίσεις που αφορούν τα δημόσια αγαθά και υπηρεσίες, οι οποίες θίγουν τα κέρδη τους διεκδικώντας αποζημιώσεις. Στην περίπτωση της CETA τα ειδικά δικαστήρια, για προφανείς λόγους, ονομάζονται ICS.!
Η ΛΑΕ είναι κατηγορηματικά αντίθεση στη συμφωνία CETA, καθώς και την ΤΤΙΡ και καλεί την κυβέρνηση να μην την ψηφίσει, θέτοντας αν χρειαστεί «βέτο», σύμφωνα μάλιστα και με προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν αντίθετος στην προώθηση τους.
Το Γραφείο Τύπου
23/9/2016